Новият окръжен прокурор на Монтана се казва Росен Русинов

Новият окръжен прокурор на Монтана се казва Росен Русинов
Сградата, в която се помещава ОП-Монтана

Новият окръжен прокурор на Монтана се казва Росен Русинов. Това реши Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) единодушно. Негов опонент в процедурата бе Миглена Митрева-Тодорова от районната прокуратура в града, но тя не получи нито един глас в своя подкрепа.

„Желанието ми да се кандидатирам за заемане на обявената длъжност Административен ръководител на ОП - Монтана се основава на увереността ми, че притежавам добър професионален и житейски опит. Работя повече от 20 години в Прокуратурата на Република България, за който период съм придобил професионални знания и умения, които допълнително ме мотивират да кандидатствам за длъжността. Имам ръководен опит като административен ръководител на Районна прокуратура - Лом за периода 23.03.2005 г. - 23.03.2010 г. и като заместник окръжен прокурор в ОП Монтана от 01.01.2011 г., освен това смятам, че притежавам нужния капацитет да допринеса за по - добри резултати“, записал е в концепцията си кандидатът.

Сред основните приоритети, които прокурор Русинов изложи пред кадровиците бяха: повишаване ефективността на работата по наказателни производства с висок обществен интерес; подобряване комуникацията между наблюдаващите прокурори и разследващите чрез пряко участие на прокурорите във всички фази на разследването; попълване на незаетите щатни бройки за прокурори и следователи; сътрудничество с държавните органи, органите на местна власт и самоуправление и институциите, съпътстващи работата на ОП- Монтана.

Като сериозен проблем, който стои в бъдеще пред обвинението, кандидатът отбеляза липсата на адекватна материална обезпеченост с оглед на бъдещото окрупняване на прокуратури в района. „Проблемът, който следва да бъде решен до края на 2020 г., е с недостига на помещенията и работна площ в РП - Монтана. С настоящото (от 01.01.2021 г.) обединение на прокурорите в района на ОП - Монтана този проблем се задълбочава с оглед преназначаването на съдебните служители от РП - Лом и РП - Берковица в РП - Монтана. В тази насока са предприети действия за предоставяне на РП - Монтана помещенията от закрития на 01.01.2019 г. следствен арест, които се намират на съседен етаж на районната прокуратура в сградата на ОД на МВР Монтана. Изготвени са съответните документи и процедурата е на етап Министерски съвет, като текат процедури по съгласуване проекта за решение на МС за прехвърляне собствеността от Министерството на правосъдието на ВСС. С предоставяне на помещенията на РП - Монтана (5 бр. кабинета), които да бъдат ремонтирани и пригодени за работа, ще бъдат разрешени проблемите връзка с настоящото (от 01.01.2021 г.) обединение на районните прокуратури в района. Останалите помещения на бившия следствен арест могат да бъдат по-късно ремонтирани и пригодени за ползване, което изисква изготвяне на проекти, провеждане на обществена поръчка и СМР, които не могат да бъдат извършени с оглед обема им до края на настоящата година“, каза той.

Накрая, кадровиците се обединиха, че именно прокурор Русинов е подходящият кандидат, който ще може да осигури нормалната и колегиална работа в ОП-Монтана, като изрично подчертаха и качествата на прокурор Миглена Митрева-Тодорова, благодарейки й за явяването в процедурата.

Още по темата

Следователка, нападнала полицай, след запой пред блока, се връща на работа заради изтекъл срок за отстраняване

Предишна новина

Утвърдиха 10% по-високите възнаграждения за служителите в държавното обвинение

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 1
  нищо ново | нерегистриран
  0
  -4

  Господина Русинов всъщност се яви за окръжен прокурор с концепцията на предишния окръжен прокурор на Монтана Нина Борисова. Концепцията на Русинов е абсолютна копи пейст на концепцията на предшественичката му, кандидатствала за втори мандат за ОП на Монтана.
  Е какво да очакваме от този нов окръжен прокурор, който не може дори концепция да напише , а се явява с чужда концепция на 99%. Кой всъщност ще е окръжния прокурор, но кой да гледа такива теща. Те не са от значение.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.