Новият председател на Асоциацията на прокурорите стана окръжен прокурор на Плевен

Новият председател на Асоциацията на прокурорите стана окръжен прокурор на Плевен
Прокурор Владимир Николов

Новоизбраният преди две седмици председател на Асоциацията на прокурорите Владимир Николов стана окръжен прокурор на Плевен. Това реши Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) с 6 гласа „за“ и 3 „против“.

Негов опонент в процедурата бе Диана Мицканова – прокурор в Специализираната прокуратура, която обаче не получи нито един глас в своя подкрепа.

„Мотивите ми да се кандидатирам за Административен ръководител- Окръжен прокурор на Окръжна прокуратура град Плевен се базират на придобития от мен професионален опит в качеството на прокурор и административен ръководител, на личните ми качества и компетентност, както и на убедеността ми, че мога да допринеса за възходящото развитие и утвърждаването на Окръжна прокуратура град Плевен като един от водещите органи на съдебната власт в страната“, мотивира явяването си в процедурата прокурор Николов.

Като дългогодишен и системен проблем, не само в съдебен район Плевен, но и на територията на цялата страна, той открои липсата на адекватна политика по отношение на следствието. „Магистрати със знания и огромен опит в разследването на сериозни дела бяха оставени практически на произвола, без да бъде използван пълноценно техният професионализъм. За съжаление това доведе до обезверяване, дезинтересиране и спад в професионализма на част от колегите следователи. Тази грешка трябва да бъде призната открито и трябва да бъдат положени сериозни усилия за обръщане на негативната тенденция. Реална крачка в тази посока е възобновяването след дългогодишно прекъсване на конкурсите за младши следователи, което гарантира вливането в системата на качествени млади и амбицирани за работа и доказване кадри. Следва да бъде иницииран и проведен и задълбочен професионален и обществен дебат за нуждата от законодателни промени, които да разширят компетентността на следователите“, заяви той пред кадровиците.

„Ако ми бъде гласувано доверие ще работя за подобряване нивото на професионална подготовка и качеството на работата на разследващите органи. Именно в това отношение са налице огромни резерви и големи възможности за положително развитие“, посочва прокурор Николов.

„Връзките на магистратурата в България с медиите трябва да бъдат поставени на принципна основа. Необходимо е да бъде преодоляно вкорененото негативно отношение на магистратите към членовете на журналистическата гилдия. Считам, че българските магистрати трябва да бъдат специално обучавани в тази област, за да бъде изградена една работна среда на взаимно разбирателство и уважение, което в крайна сметка да допринесе за по- добрата информираност на обществото. Прокурорите и следователите не трябва да се страхуват да общуват с медиите, а да бъдат поощрявани да правят това, при спазване на етичност и коректност и от двете страни. По този начин ще бъде подобрен и имиджът на правосъдната ни система, която често е критикувана несправедливо и без реално основание“, допълва той.

В мнението си относно кандидата най-описателен очаквано беше Евгени Иванов, който допреди да стане член на ВСС бе ръководител на Асоциацията на прокурорите и е работил с прокурор Николов.

„Изключително стойностен човек, интелигентен, с вяра в доброто и в прокуратурата, обича прокурорската дейност и който, въпреки ударите, които му нанесе съдбата, запази вярата и идеализма си. Да, той е идеалист и това е нещо хубаво. Опази вярата си в доброто в това тежко време. За да стане животът, светът и работата по-добра, трябва вяра и труд и той прави така, че да се случат добрите неща. Лайтмотивът на концепцията му е „Аз вярвам“. И аз вярвам, че той ще се справи и ще го подкрепя“, каза Иванов.

В същото заседание Прокурорската колегия избра за административен ръководител на Районна прокуратура – Кюстендил Албена Разсолкова. Към момента тя е заместник-районен прокурор на Районна прокуратура – Кюстендил и бе единствен кандидат.

Още по темата

ЕК благодари на Прокурорската колегия за информацията за предложеното закриване на специализираните органи

Предишна новина

Инатът на Рашков дублира работата на прокуратура и МВР*

Следваща новина

Коментари

10 Коментара

 1. 10
  RRR | нерегистриран
  4
  -1

  Еха, изненада.

 2. 9
  | нерегистриран
  8
  -9
  До коментар #6 от "Честността и професионализмът се доказват с дела, не с думи | нерегистриран":
  Тук се видяха само думи. Поне няма ли една статия публикувана? Или есе във вестник "Стършел"? Иначе има много честни хора, които не могат и две изречения да вържат, само невинни заподозрени.

  Подкрепям #8 коментар. Отделно от това Гешев като показва дела, а не само празни приказки, какъв е резултата? Пропаганда срещу него и народа това чака - да мрази някого за собствените си неволи.

  Това са длъжности в системата на прокуратурата и не е задължително лицата, които ги заемат да имат научни изследвания. Това не са научни длъжности, за да има такива изисквания.

 3. 8
  | нерегистриран
  7
  -5
  До коментар #6 от "Честността и професионализмът се доказват с дела, не с думи | нерегистриран":
  Тук се видяха само думи. Поне няма ли една статия публикувана? Или есе във вестник "Стършел"? Иначе има много честни хора, които не могат и две изречения да вържат, само невинни заподозрени.

  А председателят на ВКС колко публикации, в кои научни списания или сборници, както и на каква тематика има?

 4. 6
  Честността и професионализмът се доказват с дела, не с думи | нерегистриран
  14
  -3

  Тук се видяха само думи. Поне няма ли една статия публикувана? Или есе във вестник "Стършел"? Иначе има много честни хора, които не могат и две изречения да вържат, само невинни заподозрени.

 5. 5
  Колега | нерегистриран
  13
  -23

  Прав е Евгени Иванов. И аз дълги години съм работил с прокурор Николов и съм сигурен, че е честен човек.

 6. 4
  Справедливост | нерегистриран
  7
  -10

  Николов и Радев бяха смачкани от Цацаров,както и много други качествени колеги.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.