Новият председател на Районен съд – Велики Преслав e Дияна Петрова

Новият председател на Районен съд – Велики Преслав e Дияна Петрова

Новият председател на Районен съд – Велики Преслав e Дияна Петрова, реши Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Кандидатите в процедурата бяха двама - съдия Петрова, която до момента изпълняваше функциите на председател на съда и следователят Росица Томова.

Първа пред кадровиците се представи съдия Петрова, която работи от 11 години в съда, а общият й юридически стаж се равнява на 18 години. Работила е като прокурор и следовател."Основната ми цел е да работя за ускоряване на законодателния процес в съда. Тази цел се подпомага от добрата колегиална среда в РС-Велики Преслав", започна изложението си съдия Петрова.

На въпрос на Цветинка Пашкунова за реформата в съдебната карта и започналото окрупняване на прокуратури, тя посочи, че няма преки наблюдения върху ефекта от промяната в рамките на държавното обвинение, но обясни, че по отношение на районните съдилища една такава промяна би затруднила достъпа до правосъдие, най-вече от гледна точка на отдалечеността на населените места едно от друго.

Даниела Марчева я попита по отношение на стартиралия вече проект, вследствие на който се очаква заповедните производства вече да се обработват изцяло по електронен път, а съдия Петрова отвърна, че идеята е много добра и несъмнено ще доведе до уравновесяване на неравномерната натовареност в съдилищата.

Какъв е профилът на делата в РС-Велики Преслав, тъй като се наблюдава висок процент на наказателните дела – на какво се дължи тази висока престъпност в района – попита Вероника Имова. "Независимо, че района е с малко население, преобладаващият брой престъпления е по главата против транспорта и собствеността. Основно става дума за управление на МПС, след употреба на алкохол и наркотични вещества, без книжка или нерегистрирани автомобили. Нашият район просто е такъв. Освен това имаме и доста хулиганства, заплахи с убийство. В района правната култура на населението е занижена и основно в нашите актове има разяснения какви са възможностите за правна помощ, в тази връзка могат да бъдат проведени срещи с кметовете на населените места, където да им бъдат разяснени част от производствата ", отговори кандидатът.

Вторият кандидат в конкурса бе Росица Томова, която към момента е следовател в Окръжен следствен отдел в Окръжна прокуратура – Шумен.

"Професията на съдията за мен е най-висшата форма на изразяване на професионалните качества в съдебната система", заяви Томова в началото на представянето си и посочи, че според нея това, че е "външна" за РС-Велики Преслав е предимство.

"Моят поглед е на външен човек. Признавам си, че работата в съда не я познавам. Ако ми гласувате доверие, ще работя за едно справедливо, качествено и срочно правосъдие", допълни кандидатът.

Защо търси промяна по този начин и защо не се яви на конкурс за съдия, ако иска да смени сегашното си амплоа, попита Олга Керелска. "По-нормалният избор е това, което казвате, но ако трябва да съм честна – този е по-лесният вариант", отвърна Томова.

В изказванията си относно представилите се кандидати Цветинка Пашкунова изрази пълната си подкрепа за съдия Дияна Петрова. "Диагностицира това, което съществува като недостатък в работата, а същевременно представя решения", заяви Пашкунова. Мнението й бе подкрепено от Атанаска Дишева. На обратното мнение бе Драгомир Кояджиков. "Ще подкрепя кандидатурата на Росица Томова. Тя беше искрена, колегата е подготвен, има потенциала да се справи. В конкретния случай ме впечатли именно искреността. Този съд досега не е бил добре административно организиран", мотивира вота си Кояджиков. Същото мнение сподели и Даниела Марчева.

С 9 гласа "за" съдия Петрова и 2 гласа в подкрепа на кандидатурата на следователя Росица Темелкова Съдийската колегия избра нов ръководител на РС-Велики Преслав. 

Следователят Живко Янков оглави Районен съд – Ивайловград

 

Следователят от Хасково Живко Янков е новият административен ръководител на Районен съд – Ивайловград.

 

“Мой приоритет е повишаването на авторитета на съда като институция. Не е тайна, че в едно малко населено място всеки – от административния ръководител до служителите – трябва да спазва една чистота на поведение”, посочи в изложението си кандидатът и обясни, че иска да стане съдия, за да се развива.

 

Красимир Шекерджиев отбеляза, че в РС-Ивайловград към настоящия момент работи само един съдия и го попита – възможно ли е който и да е съд да работи само с един магистрат? “Действително натовареността в съда е ниска като цяло, но територията на самия район е много голяма и дори един съдия да остане там, този съд трябва да съществува”, отвърна Янков.

 

Цветинка Пашкунова го попита дали е достатъчно компетентен да разглежда граждански дела, каквито има в РС-Ивайловград, след 20 години стаж като следовател и след като е работил толкова дълго основно в наказателната материя. “Считам, че като юрист трябва да се развивам и в областта на гражданското право. В един момент човек съзрява и разбира, че трябва да направи някаква промяна”, отвърна кандидатът.

 

В крайна сметка, с 10 гласа “за” и нито един против, Колегията гласува доверие на Янков да оглави съда в Ивайловград.

Работодателите трябва да въведат система за измерване продължителността на работното време

Предишна новина

Главният прокурор предлага окрупняването на още 28 държавни обвинения

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  Адвокат | нерегистриран
  3
  0

  Този съд в Преслав е тих и спокоен като санаториум.Нищо интересно не се случва пък те за някаква натовареност ми приказват!

 2. 2
  до олга керелска | нерегистриран
  6
  -1

  по-добре да мълчи

 3. 1
  ****** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.