Новият Закон за храните забрани рекламата на нездравословни храни с участие на деца

Новият Закон за храните забрани рекламата на нездравословни храни с участие на деца
Снимка: Pixabay

В новия Закон за храните народните представители приеха изрична забрана за участието на деца във всякакви реклами на храни и напитки, които съдържат мазнини, трансмастни киселини, сол (натрий) и захар, неотговарящи на изискванията за здравословно хранене.

Новите правила ще регламентират основните изисквания към опаковането, етикетирането и рекламата на храните.

Аналогична забрана ще действа и за генетично модифицираните храни.

Законопроектът, внесен от Министерски съвет, цели да гарантира защитата на здравето и интересите на потребителите, както и да осигури прилагането на правото на Европейския съюз и на националните мерки в областта на храните за намаляване на сивия сектор при производството, преработката и дистрибуцията на храни.

Новите текстове въвеждат и стриктни процедури за регистрация на обекти за производство, преработка и дистрибуция на храни. Идеята е да се облекчат регулаторните режими, както и да се намали административната тежест върху гражданите и бизнеса, пишат вносителите в мотивите си.

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще поддържа на интернет страницата си публичен регистър на всички оператори в този сектор. Такъв регистър ще бъде създаден и за обектите за производство и бутилиране на минерални и изворни води.

Цялата информация за храните, предлагани на територията на България, трябва да бъде представена върху етикета на български език. Няма да се допуска допълнително облепване на етикетиран продукт по начин или с информация, различна от първоначалната, както и по начин, който прикрива каквато и да е част от първоначалното етикетиране.

Още по темата

Сотир Цацаров с отговори на медийни атаки и спекулации на „Репортери без граници“срещу Антикорупционната комисия

Предишна новина

ВКС даде на Конституционния съд кариерните бонуси за членовете на ВСС

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.