„С пистолет до главата“: ДБ постигна убийството на специализираното правосъдие в Правна комисия

„С пистолет до главата“: ДБ постигна убийството на специализираното правосъдие в Правна комисия
Правната комисия на НС, снимка:БГНЕС

Т.нар. „нови депутати“ от „Демократична България“ (ДБ), „Има такъв народ“ (ИТН) и „Изправи се! Мутри вън!“, които превзеха Правната комисия на Народното събрание изолираха Висшия съдебен  съвет (ВСС), съдиите, прокурорите, следователите, министерствата на правосъдието и на вътрешните работи от дебата за т. нар. им „съдебна реформа“. След което със собствените си гласове решиха да изхвърлят от българския правен ред органите на специализираното правосъдие.

Това стана ясно в началото на заседанието на Правната комисия, чийто председател е експертът по спортно право Радостин Василев от ИТН, по време на което се обсъждат промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ) и Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), целящи закриването на специализираните органи на съдебната власт, превръщането на магистратите в политици, както и прокарването на бърза писта за прекратяване на наказателните производства срещу обвиняеми за тежки престъпления.

Както „Правен свят“ писа, проектите за промени в НПК и ЗСВ за закриване на специализираните съдилища и прокуратури са на ДБ, а тези за политизиране на магистратите и връзването на ръцете на прокуратурата да разследва тежки умишлени престъпления на четирима депутати от „Изправи се! Мутри вън!“.

Още в началото на разискванията обаче стана ясно, че председателят на Правната комисия не е поискал становище по радикалните промени, възприети от поредица юристи като опит за смазване на правосъдието в България и овладяване на съдебната система, нито от Висшия съдебен съвет (ВСС), нито от съдии, прокурори, следователи, нито от Министерство на правосъдието, нито от Министерство на вътрешните работи – на практика не е поискал становище от никого, освен от съпартийците си и от депутатите от другите „партии на промяната“ в Народното събрание.

По повод последното членът на Правната комисия Хамид Хамид се обърна към Василев с думите: „Г-н председател, Вие като добре подготвен юрист, може би съзнавате, че създавате прецедент. Никога в историята на тази комисия досега не се е случвало да не бъде поискано официално становище от заинтересованите страни по дадени промени, още повече, когато те са толкова кардинални. Ще останете в историята с тази си практика“, обърна се Хамид към специалиста по спортно право.

Освен липсата на покана за становище или за участие в заседанието на комисията към пряко заинтересованите от подобни промени, каквито безспорно са магистратите и членовете на ВСС, впечатление още в началото на заседанието направи, че за сметка на игнорирането на най-важните за дебата субекти, в залата по неясни причини присъстваше дългогодишният ръководител на финансираната от Джорд Сорос фондация „Отворено общество“ и настоящ съветник по юридически въпроси на президента Румен Радев - Иванка Иванова.

Дебатът всъщност по същество започна с обсъждане на проектите на ДБ за закриване на специализираните органи на съдебната власт, като още в самото му начало Дани Каназирева от ГЕРБ директно се обърна към вносителите, за да им припомни колко лобизъм личи зад внасянето на такива проекти, още повече директно от адвокатите на подсъдими пред същите специализирани органи лица и колко недопустима е агресията, с която „новите лица“ се отнасят към държавността и към съдебната система.

„Промените са внесени набързо и вие явно целите да хвърлите в хаос съдебната система. Дейността на специализираните институции е оценена високо от европейските институции. В докладите от ЕК се изтъква заслугата им за падане на мониторинга на България. Вашите промени са изцяло лобистки и вие искате над 300 дела за тежки престъпления да отидат в небитието. Чии интереси защитавате?“, заяви Каназирева.

Думата взе и Крум Зарков от БСП, който обяви, че парламентарната му група ще подкрепи на първо четене проектите за закриване на специализираните органи.

„Една група от трима души в случая с единия законопроект, в другия – четирима, ни поставяте пистолет до главата и казвате – или приемате, че събаряме специализираните съд и прокуратура, или сте корупционери и мафия. Подобни законопроекти би трябвало да се внасят с подписите на толкова народни представители, така, че да се гарантира тяхното приемане. А не тук трима или четирима са се наговорили да направят нещо и задължават останалите то да се случи. Освен това аз смятам, че присъдите се произнасят от съдии, а не от съдилища. Може би вие искате всички тези хора от специализираните органи да ги уволним?“, коментира и Радомир Чолаков.

Веднага след това обсъжданията преминаха към идеите на Николай Хаджигенов, Арман Бабикян, Мария Капон и Валентина Василева от „мутрите“ (както вече е известна формацията „Изправи се! Мутри вън!“ сред народните представители и обществеността, бел.ред.) за това магистратите да станат политици и да се блокират стотици дела за тежки престъпления, чрез връщане на старата и вече отменена правна уредба в Глава 26 от НПК.

„Обидихте се преди малко когато казах, че поправките на ДБ са „лобизъм“, но тук, адвокат Хаджигенов, безспорно това определение важи за вас, тъй като вие, като адвокат, по-добре от всички в тази зала знаете какви са методите да се бавят досъдебните производства и много добре знаете кои конкретни дела ще бъдат прекратени, ако подобни промени бъдат възприети“, заяви Дани Каназирева, припомняйки, че вече има и произнасяне на Съда на ЕС, според което член 325, параграф 1 ДФЕС трябва да се тълкува в смисъл, че не допуска национална правна уредба, която въвежда процедура за прекратяване на наказателното производство като предвидената в членове 368 и 369 от НПК (уредени в предишната Глава 26 на НПК).

По идеята на Хаджигенов и компания за влизането на съдии, прокурор и следователи в политиката изказване направи и правосъдния министър Десислава Ахладова, която посочи, че макар и самата тя да е била магистрат, вижда основания за противоконституционност на така предложените промени, тъй като според нея докато съдии, прокурори и следователи упражняват вменените им в Конституцията правомощия и функции, би било удар върху независимостта и вътрешното им убеждение те да могат да бъдат и активни политици. Отрицателно становище Ахладова изрази и по идеята за поставяне на 2-годишен срок на прокуратурата за внасяне на обвинителен акт.

Хамид Хамид от своя страна уточни, че темата за връщането на Глава 26 от НПК е тежка и трябва да се помисли от всички възможни посоки. „Ако запитате прокуратурата за формализма при съставянето на обвинителния акт, ще ви отговорят колко тежка и мудна е тази процедура. Следва да помислите в този смисъл за създаване и на правни инструменти за защита на пострадалите, като предвидите преди второ четене и намаляване на формализма при писането на обвинителни актове“, коментира Хамид.

А гласуването показа, че Радомир Чолаков се оказа прав за пистолета в главата, след като с 10 гласа „за“ (на протестните партии и БСП), 2 „против“ (от ДПС) и 5 „въздържали се“ (от ГЕРБ) законопроектите за изменения на НПК и ЗСВ на ДБ за закриване на специализираните съдилища и прокуратури бе приет.

Идеите на Хаджигенов и съпартийците му за политизиране на магистратите и блокиране на разследванията на прокуратурата обаче не минаха. Със 7 гласа „против“ и 9 „въздържали се“ Правната комисия не прие промените в ЗСВ на "мутрите", като „за“ гласува само Хаджигенов. Само двама пък бяха "за" връщането на Глава 26 от НПК.

Още по темата

Членове на Прокурорската колегия: Мораториумът пряко се меси в независимостта на съдебната власт

Предишна новина

Увеличиха възнагражденията за ранг и на служителите в прокуратурата

Следваща новина

Коментари

24 Коментара

 1. 24
  д-р Попкутуев | нерегистриран
  3
  0
  До коментар #18 от "Гешев вече е отпадък | нерегистриран":
  Следва разследване и справедлив СЪД

  Народният израз „Вържи попа да е мирно селото“ е съвет да се справите с главния виновник за неприятностите. Днес това означава да „вържем“ Борисов, Михаил Константинов, МВР и Иван Гешев, за да е мирно селото по време на предсрочните избори. Защо точно това каре?
  Борисов упорито манипулира общественото мнение, като на превърнатите в оръжие извънредни брифинги, го обстрелва с откровени лъжи. Проф. Михаил Константинов от години предизвиква спорове и съмнения за безпристрасността си като шеф на „Информационно обслужване“. Фирмата брои гласовете от изборите, а Константинов рекламира ГЕРБ и Борисов. МВР е инструмент в ръчичките на Борисов за печелене на избори, чрез внушаване на страх, оказване натиск и използване на престъпни структури да осигуряват гласове. За 12 години няма нито един случай на разкрит купувач в полза на управляващите. Сегашният и предишният вътрешен министър са депутати от ГЕРБ. Ебати контрола, дето ще го упражняват…Четвъртият „поп“ в карето е главният прокурор. На много места именно прокурори гарантират контолиран вот за управляващите чрез натиск върху бизнеса. В същото време опъва „чадър“ над купувачите на гласове в полза на властта. Нито едно производство срещу хора на ГЕРБ.
  Все повече хора разбират, че те са ОПГ, която е готова на всичко, за да запази властта си, т.е. власт няма - има ОПГ във властта. Затова пискат срещу президента Радев и служебното правителство. Защото ще им се наруши схемата. Мафиотската.

 2. 23
  | нерегистриран
  5
  -13
  До коментар #22 от "Татяна Кристи | нерегистриран":
  Значи гешев, заедно с подчинените си каскетчета, твърди, че парламентът се намесва в съдебната власт като иска да закрие бухалките на мутрите – специализираните съд и прокуратура.

  Интересното е, че същите боклуци твърдяха, че тези, които не искаха създаването на тези институции, също се намесват в съдебната власт, когато мутри-обединени гласуваха в парламента за създаването на тези срамни съдилища!

  По логиката на мутрите – който ги криткува все се меси в „независимостта“ им!

  Кристи, Кристи… и ти взе много да ги разбираш нещата!

 3. 21
  | нерегистриран
  15
  -1
  До коментар #19 от " | нерегистриран":
  Ха-ха! СГС и СГП ще има да търкат талончета!

  Съдията Щерева ще захлеби!

 4. 20
  | нерегистриран
  21
  -5

  Следващите за закриване са административните съдилища, които са прекалено много и военните магистрати, които нищо не работят! Тотално намаляване на броя на районните и окръжните съдилища. Не е лошо да се помисли и за намаляване на броя на съдиите във ВКС и ВАС. Няма европейска държава със 200 върховни съдии! И прокуратурата да излиза от съдебната система.

 5. 19
  | нерегистриран
  16
  0

  Ха-ха! СГС и СГП ще има да търкат талончета!

 6. 18
  Гешев вече е отпадък | нерегистриран
  15
  -6

  Следва разследване и справедлив СЪД

 7. 17
  | нерегистриран
  11
  0
  До коментар #16 от "Мсгистрат | нерегистриран":
  Отдавна го прогнозирах....
  Сега всичко ще се изсипе при нас в СГП и за пореден път, трябва да носим на гърба си цялата прокуратура.
  Наблюдаващите прокурори от спеца, поради връзките си с Гешев ще се отърват от делата.
  Всички провинциалисти с кални калеври, ще се намърдат в палатата..

  Не се надявай, че ще остане СГП само с настоящите дела на Спеца, занапред, ще се заеме и с това, което правеше Спеца.
  Плюенето срещу Спеца, ще се насочи върху СГП.

 8. 16
  Мсгистрат | нерегистриран
  32
  -9

  Отдавна го прогнозирах....
  Сега всичко ще се изсипе при нас в СГП и за пореден път, трябва да носим на гърба си цялата прокуратура.
  Наблюдаващите прокурори от спеца, поради връзките си с Гешев ще се отърват от делата.
  Всички провинциалисти с кални калеври, ще се намърдат в палатата..

 9. 15
  СВР-ГРУ-ФСБ | нерегистриран
  12
  -9

  Обърнете внимание, че без изключение всички парламентарно представени партии, плюс някои невлезли заедно с мисирките и пуяците наместо да се борят и свалят ББ и ГЕРБ от власт, вкючително и като принудят Гешев да го арестува за всичките му престъпления, крякат срещу БСП и лично срещу Корнелия Нинова. Явно това е крайната цел на "промяната" - в РБ да няма нито една лява партия. Това всъщност е началото на поредната подмяна на вота на българските избиратели. И защо? Ами такива са заръките на нашите задгранични "началници" обединени с крупните грабители като Гергов, Домусчиев, Златев и прочее самозабравили се бивши кадри на БКП и на костовистите от СДС-то му или пък потомци на такива, защото не може да има партия у нас, която да има по-различно мнение от това на новите ни псевдопартньори да бъдем вкарани в конфликт с Русия или поне да намалеят количествено русофилите в РБ. А територията ни, която единствено е важна за тях, да се превърне в плацдарм срещу единствените заедно с Китай, които се противопоствят на новия фашизоиден световен ред, чието рязко начало положи изпуснатия от американската лаборатория в Ухан коронавирус. Чрез поредица от нови избори се цели само едно - БСП да се превърне или в извънпарламентарна партия, или с нищожно участие в политическия живот на България. Странно, че досега нито един т.нар.политолог, включително и приближен уж до левите идеи, не е изразил публично тези замисли срещу всичко прогресивно, което евентуално може да разчупи сегашното статукво у нас, единствено в инетерес на не повече от 10% от населението ни. Но при "демокрацията" както отдавна наричат капитализма е така - не е важна силата на идеите, които като обхванат масите се превръщат в материална сила, а чичко Паричко, алчността, лицемерието и подчиняването на хората в името на едно - печалбата в полза на мафиотско придобития капитал, както по света, така и у нас. И в този смисъл новият-стар български политически елит, начело вече с Тошко Йерусалимски,, Сл.Трифонов, Ат.Атанасов, М.Манолова, Хр.Иванов и т.н. е пример и потвърждение на това как може уж с чисти намерения да се ограбят средствата не само на българския народ, но и на европейските данъкоплатци. За това иде реч - милиарди евро, г-жи и г-да...С ликвидирането или минимизирането на БСП, ако шайките от цялата тази палитра партии, кой на статуквото, кой на протеста, осъществят своите намерения, отсега може да бъде предсказано само едно - кочината Му ще си остане завинаги такава с малко по-различни лица и скоро няма да има къде дори да се връщат над 2 милиона прокудени от хунтата и "демократичните промени" българи. В този смисъл е важно всеки мислещ от нас да се определи на чий бряг действително иска да бъде...Времето на празните и излъгъни надежди свърши.

 10. 14
  Янкова | нерегистриран
  15
  -7

  Между другото, какво стана с делото “”Алабин”? 15,20 години? Колко години минаха от смъртта на две момичета в разцвета на живота си? Помня как Силвия Великова пита майката на едно от загиналите момичета след присъда в СГС следното: “Как се чувствате след обявената присъда?”. Таааа- докъде е делото, че специализираните да са ни проблем, чак пък ГРАНДИОЗЕН. 😁

 11. 13
  | нерегистриран
  17
  -6
  До коментар #8 от " | нерегистриран":
  Миню Стайков и Арабаджиеви ще вдигнат купон...и ще хвърлят боб / пардон някой лев/ да са при съдия Щерева

  Абе тези не са ли осъдени вече от Спеца, нали вече години текат делата им?

 12. 12
  | нерегистриран
  22
  -7

  Сигурно ще чуят най-накрая някоя присъда. Защото присъди по прословутите дела срещу олигарси в спец-а май нещо няма...

 13. 11
  адвокат–сак | нерегистриран
  27
  -10

  Имам друго предложение за следващият кабинет- да се приеме ЗИД на ЗАдв, с който се ЗАБРАНЯВА на кандидатите за вписване в АК и НА ДЕЙСТВАЩИТЕ АДВОКАТИ, да членуват в политически партии или в техни ръководни органи и да провеждат паралелна политическа дейност, заедно с адвокатската си практика. Само така ще се изчистим от тази гадост... На хаджигеЙов и гаргите му се смеят- първо, заради твърдението му, че в България имало, представете си- съдебни и корпоративни адвокати- хахахаха; и второ- ''...30 август, 20:55 / Tribune /Хаджигенов: Като вземем властта, всичките ни противници ще встъпят в еднополови бракове...Хаджигенов се хвана за думите му и се закани: „След като вземем властта, всичките ни противници ще встъпят в еднополови бракове по между си“. ...''
  В момента ФЛ хаджигеЙов е депутат от 45 НС- т.е. то е ВЗЕЛО вече властта. Имам питане към него- кога ще прати шпицкомандите си от непълнолетни глбти, да дойдат в дома ми и да ме принуждават към описаните деяния...Искам само да го предупредя, че съм биологична хетеро семейна жена, адвокат и в това си качество, притежавам законно оръжие, което преспокойно мога да използвам в хипотезата на чл.12 ал.3 от НК. Дори 45 НС да измени, отмени, допълни този текст в един бъдещ момент, настъпил след извършване на посочените действия, ще се позова на чл. 2 от НК. Та- ЧАКАМ г-н хаджигенов да влезе в домът ми с насилие или с взлом, за да мога да имам правно основание да откача камбанките му от постоянните им места, да ги закача на врата му и да го изпратя да се жалва на прокурор за образуване на досъдебно производство...

 14. 10
  И настана неистова радост | нерегистриран
  22
  -16

  сред олигарсите в ареста и зад граница!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.