Новите синдици в КТБ: С малко опит и спорен контакт


Ново трио ще е отговорно за събирането на милиардите от КТБ. В петък във фалиралата банка са били назначени двама нови синдици - варненският адвокат Ангел Донов и счетоводителката от Троян Кристи Маринова. Отстранена е водещата досега фигура Росен Ангелчев. В банката остава Лазар Илиев.

Проблемът с новите назначения е, че и двете попълнения не изглежда да имат необходимия опит, за да успеят да разплетат и съберат имущество от най-голямата фалирала банка в българската история. А за Маринова има информация за контакти със съмнителен адвокат брокер. Така, ако досега имаше съмнения, че синдиците на КТБ действат селективно и не атакуват всички лоши длъжници равномерно, сега рисковете се увеличават.

Фондът за гарантиране на влоговете, който предлага и контролира синдиците, не е мотивирал официално защо се е спрял точно на тези две имена от наличните над 30.

Призната грешка, последвана от странни назначения

Официално причината за отстраняването на Росен Ангелчев (виж карето) от КТБ е подадената от него молба за оттегляне по лични причини, но публична тайна е, че имаше недоволство по отношение на качеството на работата му. Забележките са най-вече по отношение на прихващанията след цесии за повече от 800 млн. лв., които се очакваше да бъдат развалени през съда, но активност по тази линия така и не последва. Има и съмнения в проявявана селективност при преследването на длъжници на банката, като срещу някои не са предприемани адекватни действия. Разочароващ е и напредъкът в събирането на вземания на банката, като според отчетите им от април до септември са върнати около 42.6 млн. лв. В същото време близо 8 хил. институции, фирми и граждани имат да получават повече от 5 млрд. лв. от КТБ, като само Фондът за гарантиране на влоговете в банките е ощетен с 3.7 млрд. лв.

Противоречиви изглеждат обаче и новите двама синдици, които идват на мястото на Росен Ангелчев в КТБ. Те са добавени в списъка на БНБ с лицата, имащи право да са синдици по банкова несъстоятелност, през октомври. Тогава бе направена актуализация, при която базата от правоимащи се увеличи от 25 души на 32-ма, без да стане ясно на какви принципи е бил направен подборът от новите седем лица. Оскъдните биографии на варненския адвокат Ангел Донов и счетоводителката от Троян Кристи Маринова не дават надежда за качествен напредък в събиране на вземанията на КТБ.

Счетоводител със съмнителен контакт

Кристи Маринова е икономист от Троян. Тя е управляващ съдружник в местна счетоводна къща, която обслужва банки и компании, работещи в областта на финансите, производството, търговията и услугите, се казва в официално разпространеното от фонда съобщение. Като главен счетоводител Кристи Маринова е участвала в производства по несъстоятелност и ликвидация на търговски дружества, включително публични предприятия, пише още в биографията на назначената за синдик на КТБ. Имена на дружества и банки отсъстват от официалната справка. В Google излиза само едно голямо троянско предприятие с главен счетоводител Маринова - "Машстрой", което обаче от години е в ликвидация.

Според източник на "Капитал" Кристи Маринова е близка до ловешкия адвокат Момчил Мондешки, който е припознаван като "вратата" към Търговското отделение на СГС. Маринова е представлявала пред Търговския регистър фирмите "Монд Металс", "Солид-85", "Пропърти груп 74", "Агротекнолъджи", които са собственост на брата на Мондешки - 30-годишния Mладен.

Името на Мондешки придоби популярност в началото на годината покрай сътресенията в Софийския градски съд. Мондешки, който е осъждан за документни престъпления, е бил забелязван многократно от съдии в кабинета на председателката на съда Владимира Янева. В доклада от извършената от ВСС проверка в съда се обръща внимание: "От данните, които се събраха в хода на проверката, фактите, които съдиите по време на изслушването съобщиха, делата, които е разглеждала Ченалова, в частност делото "Белведере" и несъстоятелността на БДЖ, както и проверката на личните дела на лицето Момчил Мондешки, навеждат на извода, че както Ченалова, така и служителите от администрацията на съда, в частност Катя Гърнева, са имали близък контакт с адвокат Момчил Мондешки. За лицето Момчил Мондешки, за който се събраха данни, че свободно е контактувал както със съдии, така и със служители от съда, ще стане реч по-надолу в доклада, но очевидно тази личност има отношение към нарушенията, извършени от Румяна Ченалова в качеството й на съдия по конкретни търговски дела."

Ангел Донов е член на Варненската адвокатска колегия, като от 1998 г. е адвокат на свободна практика. Като пълномощник на банки участва в множество производства по несъстоятелност на търговски дружества и в други искови и изпълнителни производства, защитавайки интересите на банките в качеството им на кредитор, пише в биографията му. Там се посочва още, че като адвокат Донов работи като правен консултант на български и чуждестранни холдингови и други корпоративни клиенти от строителната и химическата индустрия и туристическия сектор, като е бил и техен процесуален представител по дела с предмет производства по несъстоятелност и търговски взаимоотношения с техни контрагенти. В интернет страницата на консултантската "Донев одит къмпани" той е представен като част от екипа. През 2005 г. е бил предлаган за ръководството на "Търговски дом" - Варна, от името на "Феста холдинг" на Петя Славова.

Година затвор за телефонен измамник в Казанлък

Предишна новина

Делото на бившия шеф на БОП в Търново Орлин Тодоров стигна до ВКС

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    Caroline Meador | нерегистриран
    0
    0

    TommyLeeMaxBond

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.