Ново: мобилни готвачи на пико сменят адреси, за 4 часа правят 50 г


Нова мода при готвачите на пико регистрират бургаски криминалисти. Все по-често производството на метамфетамин се разделя на части на различни адреси, за да се намали рискът от проследяване.

Основната съставка ефедрин се извлича на едно място, а производството, което е съпроводено с отделянето на остра миризма, завършва на друго. През лятото много често процесът по изпаряване на летливите вещества се извършва в открити места, казват запознати.

Миналата година по острата задушлива миризма на ацетон бе спипан готвач на пико в панелен блок в комплекс "Меден рудник", спомнят си полицаи.

Като разделят

производството

на няколко

места, по-трудно

може да бъдат

хванати,

признават криминалисти.

Има и случаи, в които дрогата се забърква с контрабанден ефедрин от Турция и тогава производството е още по-бързо.

Десетина домашни нарколаборатории за производство на пико удари бургаската полиция само през последните 3-4 месеца. Това е синтетичната дрога, която най-много върви по морето. Метамфетаминът действа почти като кокаин, но е три пъти по-евтин.

Проблемът е, че е твърде опасен, тъй като не се знае какво точно съдържа. Наблюдения на опитни криминалисти сочат, че

пикото

"изпържва"

мозъка

Те са убедени, че след години заради широката употреба на метамфетамин ще има бум на онкологични заболявания.

Факт е обаче, че употребата на пико нараства главоломно, а през летните месеци всеки втори задържан за проверка от полицаите има доза в джоба си. Същото важи и за шофьорите, които масово сядат зад волана дрогирани със синтетика и марихуана.

Готвачите на пико си

имат редовна

клиентела,

винаги забъркват

дрогата по

поръчка

плюс някой грам отгоре за лична употреба. Това е причина през лятото по морето да се изсипват и производители от вътрешността на страната, следвайки редовните си клиенти, разкриват осведомени.

За 4-5 часа се произвеждат около 50 грама пико в домашни условия. До крайния потребител обаче то достига в съотношение 1:10. Една доза на пазара върви по 15-20 лв., казват запознати с тенденциите.

Добър готвач може да бъде обучен за около месец. Обикновено това са момчета на около 20-30 г., криминално проявени, казват служители на МВР. Особени познания по химия не са необходими, а и повечето забъркващи дрога в домашни условия се учели в движение.

Еднолитрова колба с кръгло дъно, термометър за течности, хладник (уред, чрез който се премахва миризмата при производството - б.а.), маркуч, ръкавици, фуния, няколко 10-литрови пластмасови туби и туристически газов котлон или готварска печка - това е необходимо на готвача на пико.

Публична тайна е, че при приготвянето основната съставка - ефедрин или псевдоефедрин,

се извлича от

противогрипни

медикаменти

Ползват се и препарати като клариназе и судафет.

Извличането на ефедрин от лекарствен медикамент става с помощта на толуол, част от който остава в наркотика и това го прави още по-опасен, обясняват експерти.

След като ефедринът се отдели, се прецежда в отделен съд и към него се добавя солна киселина. Поставя се на бавен огън, за да се изпарят солната киселина и толуолът, след което се добавят червен фосфор и йод. Сместа отново се връща на огъня. С помощта на дестилирана вода полученият продукт кристализира.

Според специалисти метамфетаминът тонизира и дава прилив на сила, изостря сетивата и повишава самочувствието. Сърцето обаче работи на двойни-тройни обороти и се пренатоварва. След употреба на пико се наблюдава безсъние за 2-3 денонощия и това е една от причините към този вид наркотик все по-често да

посягат не само

тийнейджъри,

а и хора в зряла

възраст,

които искат да бъдат по-трудоспособни.

Бургаски криминалисти твърдят, че напоследък има все повече случаи на таксиметрови шофьори, бармани, сервитьорки и студенти, които минават на пико.

Монопол на пазара за синтетична дрога няма, категорични са служители от отдела за противодействие на наркоразпространението. Самостоятелно действат десетки дребни играчи, които си имат по 4-5 пласьори, а лятото основният поток е съсредоточен в Слънчев бряг и Несебър.

Бургас също има своите готвачи. Сред по-известните е синът на Найден Милков - един от създателите на Първа частна милиция и бивш общински съветник. Посветени разказват, че преди да бъде задържан, Димитър Милков се изживявал като боса на комплекс "Меден рудник" - най-големия бургаски квартал с най-много млади жители.

Милков-младши разширил влиянието си след кончината на известния наркодилър от квартала Слави Ламята, но се различавал от него по своята агресивност и бруталност. До ареста му се стигна при спецакция на полицията на 1 август т.г. 29-годишният мъж бе сгащен до квартален супермаркет с цигара канабис. При претърсване в дома му в бл. 29 полицаите попадат на домашна нарколаборатория, а на готварската печка намират 40 г току-що сготвено пико. То е още топло, поставено в йенска тавичка. Открити са още три торбички с канабис и пет найлонови пликчета с жълтеникави кристали. Милков-младши пробва няколко пъти да излезе от ареста, но бургаски магистрати го оставиха зад решетките.

Братът на актьора Димитър Рачков - Петър, е друг стар познайник на бургаската полиция. Разследването срещу него е пред приключване. Проверка на "24 часа обаче установи, че към момента той не е привлечен като обвиняем.

Тази пролет 37-годишният Петър и още двама бургазлии бяха спипани в автомобил, в който полицаите откриха наркотици и оборудване за подвижна нарколаборатория. 24-годишният шофьор на пежото Станимир Узунов е обискиран, у него е открито пакетче с бяло кристално вещество.

У Петър Рачков и 25-годишния Георги Г. наркотици не са намерени. Последвало обаче претърсване в помпена станция до разклона за село Черни връх, където Рачков работел. Там разследващи попадат на прибори и вещества за производство на синтетични наркотици.

Според оперативни данни помпената станция се е ползвала като нарколаборатория и депо от няколко години.

Друг оборотен наркопроизводител също бе неутрализиран наскоро. Запознати твърдят, че известният в бранша Димитър Капитанов, който е наркозависим,

готвел пико по

два пъти на ден

Обявен за издирване затворник беглец пък бе задържан в къщата на покойния си баща в сунгурларското село Черница, която превърнал в нарколаборатория.

Георги Димитров, познат като Гошо Черния, излежавал поредната присъда за шофиране без книжка. При една от отпуските си той така и не се върнал в затвора. В дома на баща му полицаи открили метамфетамин, марихуана, прекурсори и много крадени вещи, както и оръжие - две ловни пушки и пистолет, всички с преработени цеви.

Четири американски туристки бяха нападнати с киселина в Марсилия

Предишна новина

Цветан Цветанов контактувал с вътрешен човек на "Наглите"

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.