Ново обвинение за пране на пари срещу бившия бразилски президент

Ново обвинение за пране на пари срещу бившия бразилски президент
Луис Инасио Лула да Силва, снимка:БГНЕС/архив

Бившият президент на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва е с ново обвинение за пране на пари. Прокурорите от операция Lava Jato го обвиняват заедно с бившия министър на икономиката Антонио Палочи и бившия президент на института "Лула" Пауло Окамото, съобщава „Ел Мундо“.

Тримата бяха обвинени в пране на поне четири милиона реала (почти 640 000 евро), които строителната компания Одебрехт дари на Института Лула между декември 2013 г. и март 2014 г. Парите произхождат от присвояване в петролната компания „Петробрас“ и според разследващите се изплаща на четири партиди под формата на дарения за Института „Лула“.

El expresidente brasileño Luis Inácio Lula da Silva, condenado en varios casos de corrupción, está acusado de publicar videos ante el mundo, con mentiras sobre el actual gobierno brasileño.https://t.co/Ivs4ge20Ww via @YouTube

— Derecha News Brasil (@DerechaNewsBR) September 14, 2020

Основното доказателство, предоставено от прокуратурата, е, че сумите са дебитирани от паралелната система от подкупи, която е имал Одебрехт, по-специално от „Италианската маса“ (предполага се, че се отнася до Палочи) и от подсметката, определена за „приятеля“, предполагаемия прякор на Лула . Следователно транзакциите са законни, но парите са незаконни.

Адвокатите на лидера на Работническата партия (ПТ) подчертават, че даренията са законни и че „те са надлежно документирани чрез разписки, издадени от Института „ Лула “(което не се бърка с личността на бившия президент) и са надлежно осчетоводени“.

Ако съда приеме това обвинение срещу Лула, ще е четвърти процес срещу бившия президент във Федералния съд на Парана, седалището на операция „Lava Jato“, която някога е била ръководена от бившия съдия и бивш министър на Жаир Болсонаро, Сержио Моро.

Това ново обвинение идва след някои положителни новини за левия лидер. Федералният върховен съд постави под съмнение методите в процесите срещу Лула в три решения, а преди две седмици правосъдието повдигна друго обвинение, свързано с Одебрехт и Националната банка за икономическо и социално развитие (BNDES), като разбра, че няма убедителни доказателства.

Бившият президент беше освободен от затвора през ноември 2019 г., но все още виси присъдата на съдия Моро относно апартамента в Гуаруджа. По този случай неговите политически права бяха анулирани, което би му попречи да се кандидатира за изборите.

Сега адвокатите му се надяват, че Върховният съд ще разгледа възможно най-скоро жалбата, с която се иска отмяна на присъдата му с мотива, че прокурорите на Моро и Lava Jato никога не са били безпристрастни и са действали с политически цели.

Димитър Ганев отрече да познава Лозан Панов, със съпругата му имал отношения само в съда

Предишна новина

ВАП нареди проверка на всички външни осветителни тела в с. Миндя, след като дете бе ударено от ток, докато играе баскетбол

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.