НПО, лобиращо за оставането на наблюдението на ЕК върху България, влезе в националния Съвет за мониторинг на съдебната система

НПО, лобиращо за оставането на наблюдението на ЕК върху България, влезе в националния Съвет за мониторинг на съдебната система
Христо Иванов, снимка:БГНЕС/архив

Данаил Кирилов не прие проведената процедура

Междувременно, от правосъдното ведомство съобщиха, че министърът на правосъдието Данаил Кирилов не е приел проведената процедура за избор на неправителствените организации, които ще участват за една година в Гражданския съвет за създаване на Национален механизъм за мониторинг на борбата с корупцията и организираната престъпност, съдебната реформа и върховенството на закона.

Решението е мотивирано от обстоятелството, че жребият е проведен единствено между двама представители на неправителствени организации, въпреки, че е бил даден допълнителен срок до края на извънредното положение, за да се разшири максимално кръгът на кандидатите.

"Поради извънредните обстоятелства се приема, че не всички потенциални кандидати са имали възможността да подготвят участието си в тази процедура. В тази връзка министърът на правосъдието насрочва нова процедура по чл. 7 от ПМС №240/2019 г. и предоставя нов 60-дневен срок на всички юридически лица с нестопанска цел, регистрирани за осъществяване на обществено-полезна дейност", съобщиха от правосъдното ведомство.

Очаква се БИПИ отново да се включи в надрепварата.

Фондацията на бившия министър на правосъдието Христо Иванов – „Български институт за правни инициативи“ (БИПИ), която от години лобира в полза на оставането на наблюдението от страна на Европейската комисия (ЕК) върху правосъдието в България, влезе в новосъздадения Съвет за национален мониторинг на съдебната ни система.

Съветът за координация и сътрудничество за мониторинг на борбата с корупцията и организираната престъпност, съдебната реформа и върховенството на закона ще започне да действа веднага след отпадането на европейския мониторинг върху България, който действаше върху страната ни 12 години. Във вторник в Министерството на правосъдието беше изтеглен жребий между неправителствени организации, подали формуляри за членство в Гражданския съвет към Съвета за координация и сътрудничество, като НПО-то на Христо Иванов бе едно от тях.

Проблемът в случая е, че БИПИ не отговаря на изискванията за членство в новия орган, тъй като самата организация не разполага с нужната експертиза относно съдебната реформа и върховенството на закона. Последното безспорно се потвърждава от факта, че НПО-то се представлява единствено от неговия председател и тримата му заместници, които обаче участват активно единствено в дискредитирането на България пред европейските институции. Нещо повече – в годините от създаването си до днес БИПИ работи единствено в посока на легитимиране на цели и идеологии, проповядвани от своя създател Христо Иванов, а в последните години за политическите амбиции на ръководената от него политическа партия „Да, България“.

Допреди четири години пък докладите по силата на мониторинга на ЕК върху страната ни, които бяха остро негативни и отявлено целенасочени към отслабване на правомощията на прокуратурата, се пишеха в кантори на адвокати близки или свързани именно с бившия правосъден министър Христо Иванов и неговите съпартиици от „Да, България“.

Всички тези факти сочат на извода, че участието на организацията на Иванов в националния мониторинг върху правосъдието на България би довело единствено до поредните опити за разклащане на доверието на Европейския съюз в съдебната ни система, както и до прокарването на откровено политически, лобистки интереси в сърцето на органите на съдебната власт у нас, като крайната цел неизменно се очаква да бъде – извеждане на държавното обвинение от съдебната система.

Още по темата

Обратното лице на по-строгото наказание

Предишна новина

Македонският език - официален служебен от 75 години, но международното право не определя признаването му

Следваща новина

Коментари

6 Коментара

 1. 6
  Бойкуков | нерегистриран
  2
  -4

  Този Ичо работи ли изобщо нещо ? Никой не го е виждал в Съдебната палата, нали уж се води "адвокат" ...Нито е известно да е написал нещо. С какво се занимава, може би изучава опита на Партията-майка за цензурата, там има семейни традиции. Какъв мониторинг може да осъществява той, след като себе си не може да наблюдава, ще наблюдава съдебната система ? Нали бе министър, какво направи ? Нищо, но от сърце.

 2. 4
  | нерегистриран
  8
  -5

  Моите поздравления към министъра на правосъдието, Д.Кирилов! Насрочил е нова процедура, така, че Пинокио и Червенобузьо Разградски, има да плачкат, плачкат....!Точно това заслужават такива, които доносничат срещу Родината си!

 3. 3
  | нерегистриран
  7
  -5

  Добре правите, че давате гласност. Лъжат хората най- нагло, целите в бяло уж да оправят България, а всъщност рушат държавата ни и са проводник на гнусни, антихристиянски и антинационални интереси. Правят политика по най- нехигиеничният начин БИПИ. Добронамерено Ви съветвам да стоите далеч от обученията, проектите им и “приятелите” им.

 4. 2
  А. Радославов | нерегистриран
  13
  -3

  Пак ли тия бе?! Аман от тях!
  Като някакъв кърлеж са се впили във всички структури, свързани с правосъдие в тази клета България.

 5. 1
  Dora Apostolova | нерегистриран
  12
  -8

  БИПИ не е гражданска организация, това си е политическа/партийна структура...за щастие доста неуспешна...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.