НС гласува за Велико народно събрание в сряда

НС гласува за Велико народно събрание в сряда
снимка:БГНЕС

Проект на решение за произвеждане на избори за Велико Народно събрание за приемане на нова Конституция е първа точка в дневния ред на Народното събрание за сряда. Това става ясно от дневния ред на парламента, публикуван след 18:00 ч. на интернет страницата му.

Вносителите на проекта са 127 народни представители от парламентарните групи на ПП ГЕРБ, „Обединени патриоти“, „ВОЛЯ – Българските родолюбци“ и нечленуващи в парламентарни групи, които на практика са хората подписали проекта за нова Конституция, лансиран и разписан от ГЕРБ.

Проектът на решението за свикване на 8-ото Велико Народно събрание идва ден след като стана ясно становището на Венецианската комисия по повод проекта на Конституция. То не беше похвално за управляващите от ГЕРБ, като членовете на Комисията изразиха притеснение, че част от текстовете в проекта на нов основен закон са неясни, недобре аргументирани, а самият акт на предлагането му идва набързо, без необходимия обществен и експертен дебат. Междувременно, в идните дни предстои и Коснтитуционният съд да се произнесе по искането за обявяване на противоконституционност на решението са сформирането Временната комисия, свикана от парламента по повод проекта на нова Конституция, а очакванията са конституционните съдии да се обединят, че то противоречи на основния закон.

Процедурата за свикване на Велико Народно събрание

Велико народно събрание се състои от 400 депутати, за разлика от постоянно действащото Народно събрание, съставено от 240, като така се цели по-широко представителство. За свикването му са необходими подписите на най-малко 2/3 от всички народни представители, т.е. поне 160.

Разпределение на депутатите по парламентарни групи: ГЕРБ - 95 народни представители, БСП за България - 78 народни представители, ДПС - 25 народни представители, Обединени патриоти - 21 народни представители, ВОЛЯ - Българските Родолюбци - 12 народни представители, нечленуващи в ПГ - 9 народни представители.

В настоящия парламент за свикването на ВНС ГЕРБ трябва да получи подкрепа от своите партньори в управлението - "Обединени патриоти" и "Воля", гласовете обаче не достигат и трябват гласове от ДПС и поне част от независимите. БСП не може да блокира самостоятелно свикването, тъй като разполага със 78 депутати. Ако БСП подкрепи ГЕРБ - ВНС ще бъде свикано, дори да няма подкрепа от други партии. След като това решение бива гласувано положително, в рамките на 3 месеца се насрочват избори от Президента на Р България.

След избиране на Велико народно събрание, Народното събрание, взело решение за свикването на ВНС, се разпуска.

Гласуването за ВНС е по пропорционална система в многомандатни избирателни райони, на същия принцип, на който се избира и обикновено Народно събрание.

Още по темата

Закрила на детето: Агенцията подкрепя децата в риск, но преди това трябва да бъде сезирана

Предишна новина

Джо Байдън представи екипа си по външна политика, жена ще ръководи разузнаването

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    max | нерегистриран
    4
    -5

    Да пожелаем успех. Свикването на нов учредителен парламент е единствената възможност за отпушване на отдавна належащите конституционни реформи относно независимостта на съдебната власт и ефективното разделение на властите в България

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.