НС не може да очаква от главния прокурор доклад по конкретно дело

НС не може да очаква от главния прокурор доклад по конкретно дело

Народното събрание не може да очаква от главния прокурор доклад за конкретно неприключило досъдебно производство, защото така обвинител №1 би нарушил закона.

Това е становището на Висшия съдебен съвет по конституционно дело №15 от 2016 г. То е образувано по искане на главния прокурор за тълкуване на второто изречение на нормата на чл. 84, т. 16 от основния закон, която гласи: "Народното събрание изслушва и приема годишните доклади на Върховния касационен съд, на Върховния административен съд и на главния прокурор, внесени от Висшия съдебен съвет, за прилагането на закона и за дейността на съдилищата, прокуратурата и разследващите органи. Народното събрание може да изслушва и приема и други доклади на главния прокурор за дейността на прокуратурата по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика".

Становището на ВСС днес бе гласувано с 14 гласа "за" и 3 "против".

В него кадровият орган казва следното: "От текстовете на Конституцията и на ЗСВ и от наложените до момента на приетото допълнение на чл. 84 т. 16 обхват и структура на годишните доклади на прокуратурата и взаимоотношенията между прокуратурата и народните представители по повод съдържанието на тези доклади може да се направи извод, че разглежданите въпроси в тях не включват докладване на конкретни наказателни производства по начин, който да надхвърля правомощията на главния прокурор, свързани с работата на прокуратурата по конкретно досъдебно производство и да застрашава необходимостта от опазването на тайната на разследването".

Според кадровиците все пак доклади по конкретни наказателни производства не могат да бъдат изключени от обхвата на нормата като цяло, "доколкото естествено се вписват в необходимостта от пълнота на информацията и изградените на нейна база аналитични доклади, респ. обобщения, които биха били изготвени в приложение на разпоредбата на чл. 84 т.16 от КРБ".

Но не може да се очаква от главния прокурор доклад за конкретно неприключило досъдебно производство, който би нарушил съществени законови правила, създадени с цел охраняване тайната на разследването, осигуряване сигурността и неприкосновеността на участниците в него, а като краен резултат - успешно разкриване на конкретна престъпна дейност, изтъква ВСС.

И заключава, че обхватът на израза "други доклади на главния прокурор за дейността на прокуратурата по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика" не включва доклад по неприключило досъдебно производство, който би нарушил законовите правила за водене на наказателния процес и с това би попречил на успешното приключване на разследването.

Председателят на ВКС Лозан Панов обясни, че е на различно мнение, но ще го изрази днес на Пленума на съда, на който ще се обсъди именно този въпрос във връзка с конституционното дело. От думите му обаче стана ясно, че застъпва тезата за възможност за включване и на доклади по конкретни дела, но при спазване на изискванията на НПК.

Още по темата

ВСС пак ще дава Методи Лалов на прокурор, този път за Военното НДК

Предишна новина

Конституционният съд отмени санкциите при негласуване на избори

Следваща новина

Коментари

7 Коментара

 1. 8
  Частната прокуратура | нерегистриран
  1
  -5

  Частна, ама мафията я руководи. В парламентарната република парламента не можел да пита дебелите мафиоти. Нормално и правилн, не трябва. Тв се отчитат на масонските сбирки в хотел Берлин и така трябва. Успех на олигарха Цацаров.

 2. 7
  Има логика ... | нерегистриран
  9
  -1

  Не може изпълнението на конституцията да води до нарушение на закон...

 3. 6
  | нерегистриран
  4
  -10

  Цацо ти на Марко ли се прекръсти ?

  Ще даваш и ушите ще мърдаш ,не си по голям от закона ,а твоята "независимост" е ясна и на децата вече!

 4. 5
  Марко | нерегистриран
  15
  -11

  Уважаеми граждани и магистрати,  аз мисля ,че е крайно време държавното обвинение да бъде оставено на мира да си гледа работата.  Дето се казва на Глав.Прок. му е само до това да дава отчети на кой от къде се появи вместо да ръководи и кординира дейността на цялото държавно обвинение по вертикала.

  Националният ни конституционен модел не предвижда възможност за Глав.Прок. да се отчита на когото и да било от трите власти и това е с една голяма цел- държавното обвинение да бъде независимо от трите власти и да може да си върши работата включително да разследва всички ,за които са налице предвидените в НПК основания без значение дали са депутати,министри или магистрати.

  Поради това е недопустимо да се иска и да се вменява отчетност на Глав.Прок. пред ОНС по повод дейността на държавното обвинение.

  Всички сме запознати и знаем ,че в края на всяка година и началото на новата се изготвят т.нар."отчетни доклади" на съответните звена от т.нар."съдебна система" и именно там във ВКП се обобщават резултатите за дейността на цялото държавно обвинение през съответния период.  Никой не бива да се дразни ,че Глав.Прок. не дава отчети за дейността на държавното обвинение ,защото това е гаранция за НЕЗАВИСИМОСТТА на обвинението ни,което трябва да се съобразява само и единствено с върховенството на закона в своята работа и да повдига обвинения на всеки ,които е извършил престъпления от общ характер по НК.  Аз ако бях на мястото на г-н С.Цацаров щях да ви го кажа в пряк текст с подробни правни съображения за това.

 5. 4
  | нерегистриран
  15
  -11

  От главния прокурор нищо не очаквайте освен поръчкови разследвания.

 6. 3
  | нерегистриран
  11
  0

  Както се казва, СОРИ, срив в системата !

  Благодарение на такива сривове Б.Желявска и сие колко необясними неща обясниха, че и аз така !

 7. 1
  | нерегистриран
  8
  -12

  Напротив, напротив ! Може да очаква, и Гл.прокурор е длъжен да докладва !

  С.Цацаров, владеещ англ.език, четящ, гледащ, възприел лично добрите практики на съотв.органи в САЩ, където също е бил, следва да е виждал и да знае как такива като него застават на триб.на сенат, комисии, общество, журналисти и пр. и ДОКЛАДВАТ какви са ги свършили и какво възнамеряват да свършат!!!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.