НСлС трябва да разследва корупционните дела

НСлС трябва да разследва корупционните дела
Борислав Сарафов (вдясно), заедно с предшественика си Евгени Диков (вляво)

След създаването на бъдещия национален антикорупционен орган, който се предвижда по силата на новия антикорупционен закон, приет на първо четене от парламента, на Националната следствена служба (НСлС) трябва да се възложи разследването на делата за корупция. Това заяви новият директор на Националното следствие  Борислав Сарафов по време на изслушването му от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет в отговор на въпрос на Камарата на следователите в България.

Представителите на Камарата попитаха новия директор на НСлС:

Намирате ли за положително /като възможност за повишаване на натовареността/ да бъде дадена конкретна функционална компетентност на следователите в НСлС с оглед разследванията на престъпления свързани с корупция и приватизация?

В отговор Сарафов каза, че това би било положително, а и тази идея е заложена още в самия антикорупционен закон, който предстои да се гледа на второ четене в парламента днес.

"Считам за положително това нещо, доколкото съм запознат в още неприетият антикорупционен закон има залегнала такава идея. Не е мит, че капацитетът на службата е много висок. Разследването на този вид дела би дал положителен тласък. Ще изисквам справки за натовареността и резултатите на всеки отдел. Тези резултати следва да бъдат анализирани и следствените отдели да бъдат максимално оползотворени като професионален капацитет в тази посока", отвърна новият директор на НСлС.

В своето представяне днес Борислав Сарафов благодари на всичко свои колеги, с които е работил и подчерта, че следствието е постигнало много в последните години. Той се ангажира с надграждането на постигнатото и поздрави предшественика си Евгени Диков, който в момента е член на прокурорската колегия към ВСС и бе един от петимата съдебни кадровици, които го предложиха за поста.

Сред основните цели, които новият директор на следствието ще преследва, са повишаване на натовареността на следователите в цялата страна.  

"Кадровият ресурс позволява значително по-голяма натовареност, той е достатъчно висок, за да се натоварят колегите с финансово-данъчни престъпления, с кибер престъпления. Ще опитаме да оптимизираме работата на отделите, така че да се преструктурира НСлС. Не казвам, че отделите не са били ефективни и до момента, но се предполага надграждане и промяна. Това не би трябвало да е самоцел. Промяна трябва да е направена прецизно, моята амбиция и цел е ако се прави прекрояване на отделите това да се направи след общо събрание с колеги и изслушване на техните мнения. Едва тогава може да се изгради една нова структура. Позитив на предишното ръководство са методиките на разследване. Те са едно изключително ценно помагало. Моята е амбиция е те да бъдат актуализирани и популяризирани пред всички разследващи органи  - разследващи полицаи и всички други органи, предвидени в НПК", посочи Борислав Сарафов.

В отговор на въпрос на Пламена Цветанова, Сарафов подчерта, че плануваните специализирани отдели трябва да са в зависимост от категориите дела и професионалната квалификация на следователите. Според него трябва да се анализират много факти и обстоятелства. Една по-тясна специализация на стопанските престъпления, като финансови и данъчни измами, които водят след себе си и едни от най-тежките и трудоемки разследвания, според него, би била положителна стъпка за повишаване на ефективността на работата на следователите.

В края на заседанието Борислав Сарафов бе подкрепен с абсолютно мнозинство от всички 11 членове на прокурорската колегия към ВСС. Той благодари на съдебните кадровици за доверието и обеща в следващите пет години натовареността и ефективността на НСлС да се повиши "не в проценти, а в пъти".

"Поздравявам ви за това, че получихте максималния положителен вот. Пожелавам Ви успех и сили, здраве и нерви", обърна се на финала главният прокурор Сотир Цацаров към новия директор на НСлС.

Цялата професионална биография на Борислав Сарафов е свързана с правоохранителните органи. Бил е служител на Главно управление на местата за лишаване от свобода, следовател в Окръжна следствена служба – София, заместник-районен прокурор на Сливница, прокурор в Софийската окръжна прокуратура и във Върховната административна прокуратура. От 2007 г. до 2011 г. е прокурор във Върховната касационна прокуратура в отдел "Противодействие на организираната престъпност". Награден е с почетна грамота за ефективна работа от директора на ФБР Робърт Милър. В периода 2011-2013 г. е ръководител на Апелативната специализирана прокуратура. 

Като следовател Сарафов е работил по разкриването на първата нарколаборатория у нас – "Опицвет" и по престъпната дейност на един от емблематичните криминални герои – Боян Петракиев – Барона. Като прокурор през последните десет години Сарафов е участвал в работата по редица разследвания за убийства, корупция и търговия с наркотици, част от които са приключили с ефективни осъдителни присъди. Сред тях са разследванията срещу групата на "Килърите", Златомир Иванов – "Баретата", Братя Галеви, Атанас Мъндев от "Клуб 777", Стефан Бонев – Сако, Огнян Атанасов.

Професионалното развитие на Сарафов се свързва и с успешните разследвания за корупция по високите етажи на властта – делата срещу двама бивши депутати от ДПС Гюнер Сефер и Митхат Табаков. 

Името на Борислав Сарафов се свързва и с разследването на тежката железопътна катастрофа на гара Хитрино на 10 декември 2016 г., при която загинаха 7 души.

Няма масово подслушване на политици, магистрати и журналисти

Предишна новина

Доставчиците на луксозни стоки имат право да забраняват на дистрибуторите си да продават в интернет

Следваща новина

Коментари

6 Коментара

 1. 6
  ЧАСТЕН СЪД, | нерегистриран
  0
  -5

  Имам над 10 жалби до Рс Враца за анулиране на ИЛ от 14.6.10г. по нох.д. №522/98г.Рс Враца, тъй като липсва съдебен акт за това й е незаконно издаден по сметка на Рс Враца .

  Видно от определение № 85/22.3.2010г. на Рс Враца ,по нох.д.№522/98г.Рс Враца ,съм осъден да заплатя в полза на държавата по сметка на НБПП София сумата от 120 лв.разноски за служебна защита ,А НЕ В ПОЛЗА и сметка на Рс Враца.

  Доказателство : разпореждане от 09.7.2010г. на НАП Враца за присъединяване на Рс Враца ,като взискател по нох.д.№522/98г.Рс Враца,въз основа на ИЛ от Рс Враца по същото нох.дело?!

 2. 5
  | нерегистриран
  4
  -11

  Честито, Боби! Ти можеш!

 3. 4
  ****** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 3
  анонимен | нерегистриран
  8
  -8

  До № 2 - малко сме старички за първото, корумпета има навсякъде, а и никой не пие в работно време, защото имаме високо кръвно и болести, за които алкохолът е вреден за нашето здраве.

  Благодаря ти Пламена за достойното поведение днес. Всичко, което Сарафов каза днес е вярно, но не зависи от нас.Дано "будната кома" да остане в миналото.

 5. 2
  Пълна идиотщина и наглост | нерегистриран
  15
  -7

  Цяла България знае, че националното следствие е пълна бутафория от курвета и корумпета. Пристрстни към алкохола.

 6. 1
  Vanko | нерегистриран
  20
  0

  Честото ! Цацаров се оттърва от портаджията дето му образуваше нерви и си осигури марионетката шеф на първото стъпало на наказателния процес ! VIVA !

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.