НСО ще може да блъска коли, които й пречат


Парламентарната комисия по контрол на специалните служби прие без забележки законопроекта, с който Националната служба за охрана (НСО) ще придобие нови правомощия, които на практика ще я направят безконтролна.

Това става ясно от стенограмата от заседанието, с което проектът се праща за второ четене в пленарната зала. С новия закон НСО ще се превърне в нещо средно между военно формирование, полицейско подразделение и специална служба. Записано е, че е "специализирана военизирана държавна служба". Така началникът й ще може да произвежда офицери и сержанти, които няма да са част от армията. От БСП са предложили НСО да мине към правителството, а гардовете да са държавни служители. Това обаче не е било прието.

Записано е също, че служителите й ще могат да арестуват, въпреки че НСО няма полицейски правомощия. Подобно на полицаите обаче държавните гардове ще "са физически неприкосновени и се намират под защитата на закона".Най-интересни са текстовете, свързани с правата на охранителите да употребяват оръжие и сила. Бъдещият закон ще им позволи да използват сила и помощни средства - белезници, палки, димки, гумени и шокови куршуми, както и принудително да спират автомобили, когато не бъде изпълнено тяхно разпореждане. Дори и да бъде употребена неправомерна сила, това ще се установява от други служители на НСО, а не от независим орган.

Специален текст позволява колите, които пречат на кортежите на НСО, да бъдат повреждани, за да се отстранят. Тези разпоредби са много важни в светлината на последния инцидент, при който граждани се оплакаха, че са били избутани от кортеж и за малко не са катастрофирали, а единият шофьор дори се е мъчил да настигне колата на НСО и да иска обяснения.

Адвокати: Реална ли е опасността да бъдем санкционирани и заради депата за неопасни отпадъци?

Предишна новина

Как се бави съдебната реформа чрез "ускоряване" и "исторически компромис"

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  Борн | нерегистриран
  5
  0

  Какво всъщност прави Националната Служба за Осигуряване на привилегии-охранява с нашите пари топ-престъпниците на България.Пълна порнография.

 2. 1
  1 | нерегистриран
  3
  0

  Закривай УБО!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.