Обезглавяването на многоглавата хидра на руския шпионаж се случва пред очите ни*

Обезглавяването на многоглавата хидра на руския шпионаж се случва пред очите ни*

Разбитата резидентурна мрежа на руското военно разузнаване (ГРУ) и на руското външнополитическо разузнаване (СВР) в България не е първи случай на разкрит шпионаж срещу страната ни, извършван в интерес на Русия, пише zonanews.bg*.

Началото беше сложено на 10 септември 2019 г., когато Специализираната прокуратура повдигна обвинение за шпионаж срещу лидера на Национално движение "Русофили" Николай Малинов. На бившия генерал от КГБ Леонид Решетников и бивш резидент на СВР на РФ през първата половина на 90-те години, и на руския бизнесмен Константин Малофеев беше забранено да влизат у нас за 10 години.

След обвиненията за Малинов в края на октомври 2019 г. прокуратурата обяви, че има разследване срещу първия секретар в посолството на Русия Владимир Русяев. Заради имунитета му наказателното дело срещу него беше спряно, но той беше обявен за "персона нон грата" и напусна страната с полет за Москва.

В края на януари 2020 г. от София бяха изгонени двама руски дипломати, защото са извършвали разузнавателна дейност в областта на изборите и енергетиката. Това бяха Дмитрий Михайлович Ярошенко и Александър Александрович Хватов. Единият заемаше позицията на първи секретар в посолството, а другият - служител в търговското представителство.

Игор Костюков

Игор Костюков, началник на ГРУ

На 24 септември 2020 г. бяха изгонени двама служители на руското посолство в България, уличени в шпионаж. В хода на разследването по досъдебното производство е установено, че в периода от 2016 г. до настоящия момент, двамата граждани на Руската федерация са осъществявали разузнавателна дейност, при която са търсили информация за плановете за модернизация на българската армия и поддръжката на техническата годност на военната техника. Ставаше въпрос за заместник търговските аташета в представителството на Москва в София – Сергей Николашин и Вадим Биков. Единият от тях, Сергей Николашин, се е опитвал да изгражда мрежа от нелегали чрез намеса в ГРАО и въвеждането на т.н. нелегали-двойници в базата данни. Това е особено нагъл случай на шпионска дейност.

На 18 декември 2020 г. България обяви за "персона нон грата" военния аташе на Русия в София Василий Сазанович заради извършване на шпионска дейност.

Игор Костюков, директор на ГРУ, с Путин и военния министър Шойгу

Игор Костюков (вдясно), директор на ГРУ, заедно с Путин и военния министър Шойгу (в средата)

Поредицата експулсирания на руски шпиони, опериращи под прикритието на дипломати, от България е важна брънка от цялостен процес на прочистване на територията на Свободния свят от руски къртици. В периода 2018-2020 г. от различни европейски държави са изгонени десетки руски дипломати, разкрити, че извършват шпионска дейност в съответните страни. Ето хронология на тази враждебна дейност на Русия срещу Запада, към който страната ни непоколебимо принадлежи:

На 14 март 2018 г. тогавашният премиер на Великобритания Тереза Мей обяви изгонването на 23 руски дипломати, които по думите й са "необявени офицери от руското разузнаване". Повод за това действие беше обвинението към Русия за нейната причастност към опита за отравяне на бившия кадрови служител на ГРУ Сергей Скрипал и неговата дъщеря.

На 26 март 2018 г. 20 европейски държави, а така също САЩ, Канада и Австралия заявиха, че гонят множество руски дипломати. Тези мерки бяха предприети като акт на подкрепа за Великобритания по случая "Скрипал". САЩ изгониха 60 руски дипломати, засечени в шпионски действия.

На 6 юли 2018 г. гръцките власти уведомиха Русия за решението си да изгонят от страната двама руски дипломати и да забранят влизането в Гърция на други двама руски дипломати.

На 22 ноември 2018 г. беше изгонен дипломат от апарата на руския военен аташе в Словакия. Той беше заподозрян в шпионска дейност срещу Словакия и НАТО.

Централата на ГРУ в Москва

Централата на ГРУ в Москва

На 13 март 2019 г. шведското Външно министерство поиска един от служителите на руската дипломатическа мисия да напусне страната заради контакти на руския дипломат с гражданин на Швеция, задържан на 26 февруари по подозрение в шпионаж в полза на Русия. На 21 декември 2018 г. Министерството на външните работи на Руската федерация взе решение за експулсиране на шведския дипломат (според шведския вестник Expressen - пресаташето на шведското посолство Kalle Kniwilä).

През март 2019 г.  Полша изгони руския вицеконсул в Познан. Според Полската агенция за вътрешна сигурност руснакът се е занимавал с дейности, които не отговарят на дипломатическия му статут. Това става известно едва на 16 април, когато Русия обяви вицеконсула на Полша в Иркутск Камил Лешняк за персона нон грата.

На 13 август 2019 г. Украйна обяви за персона нон грата дипломат в руското генерално консулство във Лвов "за дейности, несъвместими със статута на консулски служител". Същия ден Москва отвърна на удара като изгони служител на Генералното консулство на Украйна в Санкт Петербург.

Централата на СВР на РФ в Ясенево

Централата на СВР на РФ в Ясенево

На 4 декември 2019 г. германското Външно министерство обяви за персона нон грата двама служители на руското посолство в страната, като постанови "решението да влезе незабавно в сила". Причината бе започнало разследване на Главна прокуратура в Германия на убийството на гражданина на Грузия Зелимхан Хангошвили в Берлин на 23 август. Като заподозрян по случая бе задържан руснак. Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков нарече неоснователни подозренията, че Руската федерация може да бъде замесена в това престъпление. На 12 декември Москва отвърна на удара, като изгони двама служители на германската дипломатическа мисия.

На 5 юни 2020 г. министър-председателят на Чешката република Андрей Бабиш съобщи, че и.д. ръководителят на "Россотрудничество" в Прага Андрей Кончаков и друг служител с фамилия Рибаков са обявени за персона нон грата. Това решение бе свързано със скандала, избухнал в края на април около предполагаемото транспортиране на отровния рицин до Прага, предназначен за местни политици, участвали в демонтажа на паметника на съветския маршал Иван Конев. Тези слухове се оказаха измислени, но Чехия не отмени решението си. На 15 юни Москва отговори реципрочно, като изгони от Русия двама служители на Чешкото посолство.

На 6 август 2020 г. словашките власти обявиха поредна порция руски дипломати, за персона нон грата, като имената им не бяха съобщени. Според говорителя на словашкото Министерство на външните работи Юрай Томаги това решение е взето заради доказани "злоупотреби с визи, издадени от Генералното консулство на Словакия в Санкт Петербург", в резултат на което "е извършено тежко престъпление на територията на друга държава - членка на НАТО и Европейския съюз". Тогава  Руското посолство в Словакия заяви, че експулсирането на дипломати "противоречи на духа на плодотворно сътрудничество между републиката и Русия". На 31 август руското Външно министерство обяви решение за експулсиране на трима служители на Словашкото посолство в Москва.

Сергей Наришкин

Сергей Наришкин, директор на Службата за външнополитическо разузнаване на Руската федерация (СВР)

На 19 август 2020 г.  норвежката телевизионна компания NRK, позовавайки се на норвежкото Външно министерство, съобщи, че руски дипломат е изгонен от кралството. Според норвежкото издание "Verdens Gang" това е "Александър Стеколщиков, служител на Търговската мисия на Русия в Норвегия". Решението за експулсиране е взето след задържането на гражданин на страната от норвежките правоприлагащи органи по подозрение за предаване на важна информация на чужда държава. Руското посолство в Норвегия протестира решението, свързано със ситуацията около "заместник-търговския представител на Руската федерация" и относно намерението да бъдат направени заключения от тази ситуация, че става дума за "нарушаване на правомощията на един дипломат". На 28 август руското Външно министерство обяви експулсирането на един от висшите дипломати на норвежкото посолство в Русия.

На 24 август 2020 г.  австрийското Външно министерство информира, че експулсира руски дипломат. Твърди се, че действията му противоречат на Виенската конвенция за дипломатическите отношения. Според австрийския вестник "Kronen Zeitung", страната за първи път е обявила дипломатически служител на Руската федерация за персона нон грата, като последният е заподозрян в индустриален шпионаж. Още същия ден Русия обяви дипломат на австрийското посолство за персона нон грата.

На 22 януари 2021 г. Албания също изгони руски дипломат. МВнР на страната обяви Алексей Кривошиев за "персона нон грата" и му нареди до 72 часа да напусне страната. Като официална версия за изгонването му беше обявено, че непрекъснато е нарушавал противоепидемичните мерки. Според източници на Zonanews.bg, истинската причина за експулсирането му е била, че А. Кривошиев е бил кадрови офицер от руското разузнаване, бил е много активен и е провеждал множество срещи с местни лица. 

Сергей Наришкин в кабинета си в Ясенево

Сергей Наришкин в кабинета си в Ясенево

Още по темата

Полицията в Пловдив задържа известния наркодилър Шефкена

Предишна новина

До 5 ч. сутринта заседаваха военните съдии, за да задържат обвинените в шпионаж в полза на Русия

Следваща новина

Коментари

10 Коментара

 1. 10
  Калин Джумайски | нерегистриран
  0
  0

  Шумотевицата около шпионската група опуши цялата предизборна обстановка. А военният министър Каракачанов пусна най-гоялмата димка с твърдението, че шпионите разузнавали модернизацията на армията. Тъжно е да се наблюдава един пишман патриот и пишман военен министър.
  На твърденията му със сигурност се усмихват под мустак и партньорите ни в НАТО, макар че получихме потупване по рамото от САЩ, Англия и други държави от пакта. И които няма как да нямат пръст в това разследване.
  Да, може да има шпионска група. Съдът трябва да каже. Но на хората от разузнавателните среди е ясно, че те не са шпионирали модернизацията на българската армия. Пука им на пилотките и петолъчките на руснаците за непроизведените и неполучените още Ф-16, МТЛБ-тата и корабите втора употреба. (Във ВВС на Гърция служат над 25 000 души, а бойната им авиация наброява 500 различни самолети, включително най-модерни модели.) Но Кремъл се дразни ужасно, когато стане дума за присъствие на НАТО и война в Черно море и за ракети, които стигат от българския бряг до полуостров Крим.
  Руснаците ги интересуват САЩ и НАТО в България и на Балканите. Какви задачи изпълнява Военноморският център за логистика във Варна и този за управление на кризи в София. Ето това би било истинска задача за едни шпиони. Модернизацията на бг-армията е почти кокошкарска работа. Не всички българи ручат доматите с колците!

  Остават и много въпроси към главния прокурор и службите:
  – Двамата шпиони са снимани в колата от близък план. Толкова ли са недодялани аматьори , че не са видяли, кой ги снима и че снимат от метър-два?
  – Има ли улики срещу шпионина от парламента и този от Военното разузнаване, че са предавали нещо? Има ли улики, че жената е предавала нещо в руското посолство?
  – Жената на шефа на групата влизала в руското посолство. Та нима разузнавачите и офицерите не знаят, че всяко влизане в чуждо посолство в София, било то руско или сръбско, или турско, означава осветяване на лицето?
  – Разследващите са знаели за шпионите още през януари, но го обявяват чак през март. Не мирише ли това на предизборно мероприятие?
  – Участието на изпълняващия длъжността шеф на Военното разузнаване, с принос в разкриването на групата, не е ли опит да се реваншира за излезлите в медии негови голи снимки по телефона?
  – Гласът на показаните кадри не е на Иван Илиев- Шопа. На кого е?
  – Докога ще се спряга при всеки скандал името на покойния полк. Яни Янев, също обвинен в шпиониране за Русия, след като бе оправдан по всички обвинения от ВКС? Да не стане и с този случай така? Да не се намерят доказателства за предаване на секретна информация?
  – Има ли разкрит един агент на други чужди разузнавания освен на руското?
  – Как така се откриха бг руските шпионите, а още не се знае коя е дамата снимала в спалнята на Борисов и откъде са банкнотите в евро?
  Ще чакаме отговорите на тези въпроси и докъде ще стигне шпионската сага. Навярно ще продължи до изборите. А може би голямата цел са президентските избори?
  Националната сигурност е светая светих за всеки българин и родолюбец. Но е кощунство да се се превръща в предизборно шоу!

 2. 9
  | нерегистриран
  2
  -1

  Нима? Затова ли главният руски резидент у нас официално се срещна с водещия му офицер-Митрофанова?

 3. 8
  Еваларка | нерегистриран
  3
  0

  Че и с турското разузнаване сте се справили.......грам турски разузнавач няма вече.

 4. 7
  | нерегистриран
  1
  0
  До коментар #4 от " | нерегистриран":
  Тоя па! Отнемане на пенсии!
  Те са дадени на основание, което няма нищо общо с извършването на престъпление. А за извършени престъпления се налагат санкциите по НК, като паричното такова е глоба, а не отнемане на основни, често пъти единствени, средства за съществуване. Като им "отнемат пенсиите", ще виснат на социала. Дори и да се конфискува имущество, то това се прави само по отношение на такова, придобито по незаконен начин.
  Не пишете глупости. Няма смисъл.
  То първо нека да се докаже престъплението шпионаж, тогава - да се наложи санкцията, предвидена по НК. Това стига. Ако се докаже престъплението, разбира се.

  Иначе си има и СМЕРШ, и новичок , и други законово-регламентирани процедури:)

 5. 6
  | нерегистриран
  7
  -1
  До коментар #4 от " | нерегистриран":
  Тоя па! Отнемане на пенсии!
  Те са дадени на основание, което няма нищо общо с извършването на престъпление. А за извършени престъпления се налагат санкциите по НК, като паричното такова е глоба, а не отнемане на основни, често пъти единствени, средства за съществуване. Като им "отнемат пенсиите", ще виснат на социала. Дори и да се конфискува имущество, то това се прави само по отношение на такова, придобито по незаконен начин.
  Не пишете глупости. Няма смисъл.
  То първо нека да се докаже престъплението шпионаж, тогава - да се наложи санкцията, предвидена по НК. Това стига. Ако се докаже престъплението, разбира се.

  Вероятно към максималния размер пенсия

  И В САЩ се отнемат пенсия на осъдени за шпионаж, нищо,че са дадени на основание,без връзка с извършеното престъпление. И в Китай-също. И на запад, и на изток-на шпионите се отнемат пенсиите.

 6. 5
  max | нерегистриран
  1
  -4

  Хората се интересуват от американската заплаха на българска територия. И България отново не е независима държава, както преди 1990 г., когато също обслужваше чужди интереси

 7. 4
  | нерегистриран
  4
  -2

  Тоя па! Отнемане на пенсии!
  Те са дадени на основание, което няма нищо общо с извършването на престъпление. А за извършени престъпления се налагат санкциите по НК, като паричното такова е глоба, а не отнемане на основни, често пъти единствени, средства за съществуване. Като им "отнемат пенсиите", ще виснат на социала. Дори и да се конфискува имущество, то това се прави само по отношение на такова, придобито по незаконен начин.
  Не пишете глупости. Няма смисъл.
  То първо нека да се докаже престъплението шпионаж, тогава - да се наложи санкцията, предвидена по НК. Това стига. Ако се докаже престъплението, разбира се.

 8. 3
  | нерегистриран
  3
  -3
  До коментар #2 от "отнемете пенсиите на шпионите, ако бъдат осъдени! | нерегистриран":
  Считам,че е налице тежка законодателна аномалия-не е предвидена процедура на лица, осъдени за шпионаж да им се отнемат пенсиите, и да се секвестира имущество. Шпионите, предали родината ще имат право на максималните пенсии, дори и в затвора, и след излизането им.

  Къде по света лице осъдено за шпионаж продължава да получава пенсия, от държавата, която са предали. това го няма нито в САЩ, нито в Китай, нито в Русия. В САЩ за шпионство, също за корупционни престъпления безусловно губиш пенсията си, и търпиш доживотни ограничения, вклч и след излизането от затвора, ако разбира се-журито не е пратило шпионина най-демократично на електрическия стол.


  В КСО , или в друг НА да се запише,че лица, осъдени за шпионство, като предатели към родината губят пенсиите си-и то със задната дата-от момента на отпускането й. Аномалия е лица, осъдени за шпионаж да си запазят пенсиите и в затвора, и след излизането им.

  Отнемането на пенсии на шпионите ще има и назидателен ефект-че всеки, предал България ще си понесе последиците, вклч и щом се е отказал от своята държава, и е извършил предателство, не може да разчита на пенсия. Защото ако държавата изплаща пенсии, и то в максимален размер на шпионите, ще излезе,че държавата ...плаща на предателите против себе си.


  Редно е не само пенсии, но и да се обмисли начин за цялостно секвестиране на имущество. Мислите ли,че например в Китай ще ти оставят и 1 стотинка, ако бъдеш осъден като шпионин?

  Пенсиите от 200 лева ли? И всеки за да запази пенсийката си от 200лв. ще откаже 100 000 евро за шпионаж?

 9. 2
  отнемете пенсиите на шпионите, ако бъдат осъдени! | нерегистриран
  6
  -3

  Считам,че е налице тежка законодателна аномалия-не е предвидена процедура на лица, осъдени за шпионаж да им се отнемат пенсиите, и да се секвестира имущество. Шпионите, предали родината ще имат право на максималните пенсии, дори и в затвора, и след излизането им.

  Къде по света лице осъдено за шпионаж продължава да получава пенсия, от държавата, която са предали. това го няма нито в САЩ, нито в Китай, нито в Русия. В САЩ за шпионство, също за корупционни престъпления безусловно губиш пенсията си, и търпиш доживотни ограничения, вклч и след излизането от затвора, ако разбира се-журито не е пратило шпионина най-демократично на електрическия стол.


  В КСО , или в друг НА да се запише,че лица, осъдени за шпионство, като предатели към родината губят пенсиите си-и то със задната дата-от момента на отпускането й. Аномалия е лица, осъдени за шпионаж да си запазят пенсиите и в затвора, и след излизането им.

  Отнемането на пенсии на шпионите ще има и назидателен ефект-че всеки, предал България ще си понесе последиците, вклч и щом се е отказал от своята държава, и е извършил предателство, не може да разчита на пенсия. Защото ако държавата изплаща пенсии, и то в максимален размер на шпионите, ще излезе,че държавата ...плаща на предателите против себе си.


  Редно е не само пенсии, но и да се обмисли начин за цялостно секвестиране на имущество. Мислите ли,че например в Китай ще ти оставят и 1 стотинка, ако бъдеш осъден като шпионин?

 10. 1
  ? | нерегистриран
  8
  -1

  Голям хумор!
  Да не са разкрили източникът на евро-камуфлажа от миналата седмица или са откраднали тайните чертежи и склада, където престояват Ф-16 - ките, очакващи някой да ги яхне и да отпраши с тях в неясна посока?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.