Обясняват на местната власт с писмо какво означава оптимизиране на държавното обвинение

Обясняват на местната власт с писмо какво означава оптимизиране на държавното обвинение
Прокурорската колегия на ВСС, снимка:БГНЕС

След като на 19 юли Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) окончателно одобри закриването на 11 районни прокуратури в страната, считано от 1 януари 2019 година, притеснение от плануваната оптимизация на държавното обвинение са изразили общинските съвети в Рудозем, Чепеларе, Ардино и Мадан.

В резултат на това главният прокурор Сотир Цацаров предложи на прокурорската колегия да бъде изпратено писмо, което да обясни в какво се изразява процеса на оптимизиране на районните прокуратури, така че да се разсеят съмненията, че това представлява "единствено затваряне на сградите на съответните прокуратури".

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет одобри проект на писмо-отговор до кметовете и общинските съветници на всички общини от съдебните райони на районните прокуратури, които ще бъдат закрити, което ще бъде изпратено от главния прокурор, от името на колегията.

Чрез писмото ще бъде разяснено, че въпреки закриването на единайсетте районни прокуратури в Белоградчик, Кула, Дряново, Трявна, Тервел, Ардино, Брезник, Трън, Мадан, Чепеларе и Тополовград, като самостоятелни органи на съдебната власт, в разкритите на тяхно място териториални отделения в съответните населени места ще продължат да работят както прокурори, така и съдебни служители.

Прокурорите, които ще работят в териториалните отделения ще изпълняват и занапред в пълен обем законовите си задължения, включително ще участват в съдебни заседания в съответния съд, ще дават дежурства и ще приемат граждани.

С оптимизирането няма да бъде нарушен достъпът на гражданите и институциите до прокуратурата, а напротив – ще се осигури възможност за по-качествена и срочна нейна работа. Районната прокуратура, към която е териториалното отделение ще има съдебен район, включващ общините и населените места на закритите районни прокуратури и дейността по правоприлагане на тези територии ще бъде обезпечена от всички прокурори от районната прокуратура със седалище областния град, уточняват от ВСС.

Още по темата

Жертвите на трафик на хора се увеличават

Предишна новина

Антитерористичен закон заменя извънредното положение в Турция

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  Адвокат | нерегистриран
  0
  -4  Само така Цацо! Всички под ножа. Прокитата трябва да ги направят на повикване,на почасово заплащане.И разбира се-вън от съдебната система!

 2. 2
  Андрей | нерегистриран
  7
  -3

  ТИ като си такъв секач, какво правим ако например майка ти или жена ти /ако си в мъжки пол/ е тази лелка и чака заплатата за да изхрани семейството си ?

 3. 1
  Масова сеч. | нерегистриран
  18
  -5

  С малко дигитализация, могат да закрият и хиляди административни звена, пълни с лелки.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.