Обнародвано: Кой ще е специалният разследващ главния прокурор става ясно през май

Обнародвано: Кой ще е специалният разследващ главния прокурор става ясно през май

Коя ще е специалната личност, която ще заеме новосъздадената от управляващите фигура на „прокурор, разследващ главния“, би трябвало да стане известно през май месец. Това става ясно, след като промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт (ЗСВ) бяха обнародвани в „Държавен вестник“.

Промените бяха приети през януари месец т.г., но президентът Румен Радев ги върна на депутатите за ново разглеждане. Лаконично и без много дебатиране около ветото, на 17 февруари Народното събрание прие повторно спорните промени, срещу които се обявиха юристи от цялата страна и от всички гилдии. Очаква се обаче държавният глава в следващите дни да сезира и Конституционният съд относно създаването на подобна длъжност.

Така, с обнародването в „Държавен вестник“, на практика промените влизат в сила на 26 февруари. По закон, Висшият съдебен съвет ще има три месеца да проведе изискуемата процедура и да назначи някой от явилите се кандидати, което следва да се случи около 26 май.

Новият прокурор ще има правомощия да разследва и заместниците на главния. Отказите за образуване на досъдебно производство по сигнали срещу главния прокурор ще подлежат на двуинстанционен съдебен контрол, като заседанията ще бъдат закрити. Номинации за разследващ главния прокурор ще могат да правят шестима членове от Висшия съдебен съвет, а не само от Прокурорската колегия, както бе заложено в първоначалния проект. Кандидатите ще могат и да се самономинират. Подходящият за поста трябва да има най-малко 12 години стаж, високи професионални и нравствени качества и много добра оценка от последната си атестация. За избран ще се счита този кандидат, който получи от Пленума на ВСС поне 15 гласа в своя подкрепа от общо 25-те членове. Мандатът на разследващия прокурор ще бъде пет години.

Още по темата

Съдийската колегия на ВСС не избра председател на Окръжен съд - Русе

Предишна новина

Годеницата на Кристиан Николов не знаела, че се дрогира, взел успокоителен чай и шот Jagermeister преди катастрофата

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  | нерегистриран
  1
  0

  Кандидатът е токсичната съдийка В.П., която обаче трябва да наблегне на НК и НПК

 2. 2
  | нерегистриран
  8
  0

  Да повторим: търси се сламен човек с кратък срок на годност, тъй като политическата обстановка към май ще бъде коренно различна.

 3. 1
  | нерегистриран
  3
  -3

  Защо ми изтрихте коментара за сламения човек!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.