Образувана е поредна дисциплинарка срещу съдия Мариян Марков

Образувана е поредна дисциплинарка срещу съдия Мариян Марков

Поредното дисциплинарно производство срещу съдията Мариян Марков образува днес Висшият съдебен съвет. То отново е по предложение на председателя на СГС Калоян Топалов. За членове на дисциплинарния състав бяха избрани Даниела Костова, Светла Петкова и Димитър Узунов.

Според Топалов са налице всички предвидени и законоустановени предпоставки по чл. 308, ал. 1, т. 6 от ЗСВ - за освобождаването на Марков от длъжност. В мотивите си Топалов изтъква, че "проявите на недобросъвестно поведение на съдия Марков се изразяват в системно неспазване на сроковете, предвидени в различни процесуални закони, и неоправдано забавяне на производството по разпределените му за разглеждане наказателни дела, безкритичното му отношение към допуснатите пропуски в дейността му на съдия в СГС, демонстрираната демотивация за работа и отказ от правораздаване, липсата на респект у същия по отношение на предприетите от ВСС дисциплинарни санкции, образуваните и висящи две дисциплинарни производства".

Срещу Марков има все още висящо дисциплинарно производство, в което се обединени две предложения на Топалов, който още тогава поиска неговото уволнение.

В края на миналата година Марков пожела да напусне съдебната системата, но ВСС отказа да уважи молбата му, именно защото има висящо производство срещу него.

То е за това, че системно не спазва процесуалните сроковете, а неговите действия и бездействия са довели до неоправдано забавяне на производствата по разпределените му дела.

Марков вече два пъти бе наказван от ВСС за подобни нарушения. Веднъж му бе наложено намаляване на заплатата с 25% за шест месеца, а при втория случай бе понижен за две години в СРС.

 

Съдът оправда окръжния прокурор на Плевен за натиск върху подчинена

Предишна новина

Обвиниха зам.-министър - платил за "нищо" 927 000 лв. на фирма на депутат

Следваща новина

Коментари

11 Коментара

 1. 11
  | нерегистриран
  1
  0

  До #10-наталия ангелова

 2. 10
  | нерегистриран
  0
  -1
  До коментар #1 от " | нерегистриран":
  Кво стаа с мирката и шампионката ангелова?

  Коя Ангелова ?

 3. 9
  съдия | нерегистриран
  3
  0
  До коментар #7 от "122 | нерегистриран":
  Мариян Марков е отличен съдия. Друга е причината. Впечатленията ми от него са ,че си гледа съвестно работата и е сериозен мъж.

  Има 10-20 съдии, които ако не работят в системата, оценката за съда ще бъде много по-висока. В другите страни, където все гледаме, уволнени съдии почти няма, но ако не ставаш, просто си напускаш. Пример: Холандия. Не разбирам, защо все още стои този текст в ЗСВ, който си е и противоконституционен.

 4. 8
  112 | нерегистриран
  5
  -1
  До коментар #6 от " | нерегистриран":
  Върховно- ВСС отказал да освободи Марков, за да го кара да работи, за да може ако не работи, да го освободи от работа! Само на мен ли ми се вижда малоумно!?

  Само на теб ти се струва малоумно. При освобождаване по негово желание няма да са приложими един куп ограничения, вкл. за упражняване на адвокатска професия за определен срок и изплащане на обезщетение за напускане на системата, което ще възлезе на 50 - 60 000 лева в конкретния случай. При дисциплинарно уволнение положението ще е по-различно. Друг е въпросът, че ВСС докато се мотае, заплатите си вървят, а работа от съдията не се върши...

 5. 7
  122 | нерегистриран
  2
  -9

  Мариян Марков е отличен съдия. Друга е причината. Впечатленията ми от него са ,че си гледа съвестно работата и е сериозен мъж.

 6. 6
  | нерегистриран
  1
  -5

  Върховно- ВСС отказал да освободи Марков, за да го кара да работи, за да може ако не работи, да го освободи от работа! Само на мен ли ми се вижда малоумно!?

 7. 5
  *********************************************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 4
  Още преди половин година | нерегистриран
  8
  -1

  човека пожелал да се чупи от системата, но му отказали. Какво очакват от тогава - да се разработи ли? Чушки! Както казват турците - "Зорлем гюзулук олмаз" или - "На сила хубост не бива". А иначе и трудов стаж и заплата /макар и намалена, но когато нищо не работиш, колкото и малко да ти плащат, пак е много/ си вървят и не се знае до кога.

 9. 3
  СГС | нерегистриран
  17
  -5

  Когато и да го уволнят Марков, все ще е късно! Лошото е, че в СГС половината са като него!

 10. 2
  | нерегистриран
  22
  -1

  Ako za Markov ne moje zashto za Evroto da moje ? Ne iskame dvoyni i troini standarti !!!

 11. 1
  | нерегистриран
  16
  -2

  Кво стаа с мирката и шампионката ангелова?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.