Образувано е досъдебно производство за нерегламентирано горене на опасни боклуци в ТЕЦ Бобов дол

Образувано е досъдебно производство за нерегламентирано горене на опасни боклуци в ТЕЦ Бобов дол
ТЕЦ "Бобов дол"

Районна прокуратура – Дупница образува досъдебно производство за нерегламентирано горене на опасни боклуци в ТЕЦ "Бобов дол", съобщиха от държавното обвинение.

В четвъртък по сигнал на ТД "Национална сигурност" и икономическа полиция при ОД МВР-Кюстендил, екип от прокурори и следователи, съвместно с представители на РИОСВ-Перник, са извършили следствени действия във връзка с информация за управление на опасни отпадъци не по установения ред и горенето им от ТЕЦ "Бобов дол" без комплексно разрешително от РИОСВ-Перник. Според прокуратурата, това би могло да води до евентуално замърсяване на околната среда и да създава опасност за здравето на хора, животински и растителни видове.

В хода на разследването е бил извършен оглед на местопроизшествието, иззети са множество веществени доказателства, разпитани са свидетели, изискани са писмени документи за осъществяване на дейността. Понастоящем на място три мобилни лаборатории извършват необходимите изследвания. Разследването продължава. Междувременно МВР и ДАНС провеждат проверки на всички депа за отпадъци в страната, както и в бивши мини по разпореждане на главния прокурор Иван Гешев. Проверките са във връзка със зачестилите напоследък сигнали, че у нас се внасят опасни отпадъци от Италия и други страни от Европейския съюз. Властите в Италия дори спряха цяла влакова композиция, за която имало данни, че е била предназначена за България, а схемата се осъществявала под опеката на престъпния клан Ндрангета.

Припомняме, че паралелно с проверките за боклуците тече и мащабно разследване, свързано с водната криза в Перник, заради която жителите на града останаха на воден режим за неустановен период. По него за момента единствен обвиняем е бившият министър на околната среда и водите Нено Димов. Той ще отговаря пред закона за умишлена безстопанственост, тъй като е утвърждавал графиците за това къде да отива водата от язовир "Студена" и когато е видял, че има проблеми с дебита на водоема, не е спрял подаването на вода за промишлени цели.

По-рано в петък от държавното обвинение разпространиха и част от доказателствата си във връзка с обвиненията срещу Димов. От тях стана ясно, че в качеството си на екоминистър Димов е разрешавал разходване на вода за промишлени нужди в поисканите от предприятията обеми, макар те да са разполагали и с други водоизточници и по този начин не спазил нормативното изискване за преимуществено подаване на вода от язовир "Студена" за питейни и битови нужди на населението в региона. В четвъртък Апелативният специализиран наказателен съд окончателно остави Димов в ареста.

Текат проверки и на комплексните и значими язовири на територията на цялата страната.

Близо 100 съдебни заседатели положиха клетва в Районен съд - Варна

Предишна новина

Дуото Гебрев-Василев с нов опит да отмъкне "Дунарит"

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 4
  Посочете регламента за горене на опасни боклуци | нерегистриран
  0
  -6

  Моля.

 2. 3
  RRR | нерегистриран
  4
  -7

  Заслужават го подложките.Работещите не го заслужават, но отдавна не им дреме как и защо се ритат магаретата.

 3. 2
  До RRR | нерегистриран
  5
  -6

  Това заслужавате. Покъсахте се от петиции. На ви сега радост

 4. 1
  RRR | нерегистриран
  3
  -11

  Идиотщината започна да надделява над формалната и правната логики, и над здравия разум.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.