Образуват дисциплинарки срещу магистратите с "бедни" роднини

Образуват дисциплинарки срещу магистратите с "бедни" роднини
СНИМКИ: Юлиана Николова, dariknews

Етичната комисия към Висшия съдебен съвет (ВСС) ще предложи да бъдат образувани дисциплинарни производства срещу магистратите, чиито роднини получиха право на строеж в Приморско като крайно нуждаещи се. Според кадровиците на Темида петимата са накърнили престижа на съдебната власт.
Днес Етичната комисия изслуша замесените в този скандал – съдиите от Върховния административен съд (ВАС) Николай Урумов, Панайот Генков и Андрей Икономов, дъщерята на Урумов – Деница Урумова, която е младши съдия в Благоевградския окръжен съд и председателя на Софийския апелативен съд (САС) Веселин Пенгезов.
В обясненията си пред членовете на ВСС петимата магистрати заявили, че не са нарушили закона. По закон обаче дадено лице трябва поне пет години да живее на съответен адрес и чак след това може да подаде молба за право на строеж. В нито един от случаите децата и родителите на магистратите не са живели толкова дълго на адресите. Напротив, даже имало случаи, в които "бедните" магистратски роднини първо подавали молба за право на строеж, а дни по-късно се регистрирали адресно. От думите на Цонев не стана ясно дали членовете на етичната комисия са задали тези въпроси.
Привиканите съдии от ВАС донесли и решенията на делата, по които страна е била община Приморско и които са били разгледани от тях. Показали, че в повечето случаи община Приморско е губила производствата.
Освен дъщерята на Веселин Пенгезов, останалите не са заявили желание да се откажат от правото на строеж на този етап.
Комисията е обсъдила всички събрани материали – и от прокуратурата, и от Върховния административен съд (ВАС), и от общината в Приморско и обясненията на петимата. Председателят на етичната комисия не каза личното си мнение дали има нарушение на етичните правила.
Очаква се на редовното заседание на ВСС в четвъртък Етичната комисия да внесе предложението си.
"Натискът срещу мен е огромен, явно някой не иска да съм председател на този съд. С какво ли не ме набъркаха - "Наглите" и други неща!" Това каза шефът на САС Веселин Пенгезов на влизане във ВСС. На излизане той заяви, че ще коментира когато приключи проверката. Изтъкна, че само неговата дъщеря се е отказала от правото на строеж и накрая, по повод т.нар. му врагове заяви, че такива хора има вътре и извън съдебната система.
Съдиите от ВАС Андрей Икономов и Панайот Генков влязоха и излязоха мълчаливи.
Техният колега Николай Урумов обаче прояви характер. На влизане в сградата на ВСС сложи ръка пред лицето си и се развика "Не снимайте". А на излизане каза, че ще коментира след световното първенство по футбол. После с думите "Махайте се" си преправи път през журналистите, следван от дъщеря си.
Етичната комисия не бе привикала бившия апелативен прокурор на Бургас Йордан Иванов. Причината – той бе уволнен от съдебната система заради контакти с плевенския лобист Красимир Георгиев-Красьо Черния. И тъй като не е част от Темида, комисията не го е викала.
Но Йордан Иванов все пак се изказа за имотния скандал в националния ефир. Тази сутрин пред бТВ той обвини шефа на Етичната комисия Цони Цонев, че през 2007 г. е възпрепятствал назначена проверка за злоупотреби с имоти в общината. Освен това Иванов обвини Цонев в двойнствен морал.
"Няма начин да не е знаел, че районният прокурор на Царево е лично заинтересован, тъй като близките му са получили право на строеж и разни други имоти. И самият той ползва общинско жилище на преференциален наем. Г-н Цони Цонев е личен и семеен приятел с районния прокурор Кънчо Крумов", каза Иванов. Пред бТВ Кънчо Крумов каза, че майка му наистина е имала преотстъпено право на строеж, но то е изтекло и погасено.
Цонев опроверга обвиненията. "През 2005 г. получих лек инсулт и от тогава ми е забранено да ходя на море. Така че не съм ходил на гости и почивка при г-н Кънчо Крумов. Нито съм ходил на някакви ловни излети, както твърди г-н Иванов. Познавам наистина Кънчо Крумов, но познавам и десетки други прокурори и административни ръководители, защото работя в системата от 1988 година", обясни Цонев.
Допълни, че етичната комисия на ВСС ще провери твърденията на Йордан Иванов за правото на строеж, дадено на майката на Кънчо Крумов.
Йордан Иванов отправи и дуго обвинение срещу Цонев. Става дума за прокурорката Жанет Красимирова, която по думите на Иванов била проверявана от СГП за извършено престъпление, но досъдебното производство е прекратено поради изтекла давност. Та, по думите на Йордан Иванов, когато ВСС обсъждал кандидатурата й, Цони Цонев я защитил.
Днес Цонев поясни, че е направил справка в протоколите от заседанията на съвета, от които се присетил, че Жанет Красимирова била предложена за поста от новия апелативен прокурор на Бургас. На заседанието, на което се е провело гласуването, главният прокурор отсъствал и заради това Цонев казал няколко добри думи. "Знаете, че всеки избор трябва да се мотивира и тогава аз се изказах в полза на човек, избран от административния ръководител. Преди това се консултирах с извършената атестация на Жанет Красимирова", каза Цонев. Допълни, че към момента на нейното избиране не е имало данни за извършени от нея престъпления, нито пък някакви сигнали. Предположи, че апелативният прокурор на Бургас, преди да я предложи, е проверил всичко.
 

 


 

 


 

 


 

 


Поне 10 жертви след израелска атака срещу хуманитарна помощ за Газа

Предишна новина

Двама журналисти от бТВ са арестувани с конвоя в Газа

Следваща новина

Коментари

18 Коментара

 1. 18
  Здравомислещ - Алчност | нерегистриран
  0
  0

  Измамникът обладан от алчност е всъщност качество на човешката природа. Няма знчение дали е съдия, полицай, учител или каквото Ви дойде наум. Особената гнус тук е, че такива хора са поставени да решават съдбините на хората. Факт е, че всички те са високо заплатени според родния стандарт, но изглежда това не им стига. И както стана ясно техните деца строят хотели - естествено с парите на бащите си в китни кътчета на красивата ни родина, който са получили като.. "социално слаби". От този факт могат да следват следните изводи:

  1. Възнагражденията на тези хора са екстраординарни, тост получени извън редовните заплати, защото хотели не се строят само с доходи от магистратурата, или иначе казано парите им са със съмнителен произход. Изводите всеки сам ще си ги направи.

  2. Те са измамили държавата, като са се представили за "бедни" с което ощетяват обществение интерес в лична полза. За това деяние ако имаше истински съд би следвало да им консфискува всичките имоти и да има наложи тежки финансови санкции като глоби за некоректно отношение към българския дънакоплатец, който ги храни.

  3. ВСС би следвало най-позорно да ги изхвърли от магистратурата, защото такива алчни мошеници нямат място там и следва да им забрани да се появяват в съда освен като обвиняеми.

  Това едва ли ще стане, но ако тези хора живееха в Китай- просто щяха да ги разстрелят за корупция на някой празник. И май така трябва, защото алчността е един от смъртните грехове.

 2. 17
  друг прокурор | нерегистриран
  0
  0

  Питанка,много си тъп!Ако си съдия,сигурно си от кръга на Черничкия и той изглежда тъп.Явно си от юристите които тачат буквата , а не духа на закона.Съвършенството е в простотата/не го бъркай с простотията/,в изчистената фарма и мисъл.На това му се вика класика.Законите са направени от хората/обичайно право/ и трябва да са разбираеми за всеки,не само за "богоизбрани" като теб.Поредния комплексар съдия с ниско КПД.Чети Морис Льобон-"Психология на тълпата",ако си дорасъл за това изобщо.

 3. 16
  Питанка | нерегистриран
  0
  0

  Този, който е ДРУГ ПРОКУРОР - по принцип сте прав къде е надеждата. Обаче за какво величие на духа може да става дума, ако обвинителният акт е малоумен. От него не става нито читава, нито изшушукана присъда.

 4. 15
  коя | нерегистриран
  0
  0

  колеги а какво ще кажете за дебелата Жанет Красимирова, тя не трябва ли да бъде добавена към списъка на бедните?

 5. 14
  друг прокурор | нерегистриран
  0
  0

  Уважаеми съдии,

  Просто бъдете символ на закона и справедливостта. Само това се иска от Вас.Познавам съдии,които викат страните и тихичко ги питат каква присъда няма да обжалват/протестират.Познавам и такива,които излъчват вътрешно величие на духа.И слава Богу,че ги има.В тях е надеждата.

 6. 13
  ДО ВИЖТЕ СЕ ОТСТРАНИ | нерегистриран
  0
  0

  ПРЕКЪСВАМ РАБОТАТА СИ, за да отговоря на умния мъж от прокуратурата.Ако имате нещо против жените в съда/ а може би против някоя конкретна персона/, не е този форум мястото да си изливате злобицата. А що се касае до определението "тъпи" , казано от мъж прокурор, очевидно неудовлетворен от нечие съдебно решение, то звучи като комплимент. Мнението ми по темата е, че в случая се лепва един общ етикет на всички нас - магистратите/ в това число и на прокурорите/, което никак не ми допада. Жалко е, че освен всичко друго някой демонстрира и абсолютно неподходящо за един магистрат /още повече обвинен в неетиччност/ поведение. Това вече слага черешката на тортата. Дано някой все пак обясни на хората , че в тая държава освен тези петима магистрати има и много други, които си вършат работата съвестно, на ниво и с необходимата отговорност и компетентност.

 7. 12
  хею | нерегистриран
  0
  0

  Мисля вече ВСС да образува и дисциплинарки за "неверни" съпруги. Недай боже ,жена ти да си намери друг. Тогава уволнението ти е в кърпа вързано.

 8. 11
  вижте се отстрани | нерегистриран
  0
  0

  Чета ви коментарите и ви се радвам. Вие съдиите явно сте долно племе. Може би защото повечето сте тъпи жени. Погледнете се отстрани. В обществото няма друга гилдия, която така да се оплюва. Прокурорите може да не са в час с правото, но никога няма да седнат да се оплюват така долнопробно като вас. Вземете за пример случая с Роман Василев.А поведението на ССБ? Дори най-долните зубрачки в училище не се държат така. Кои всъщност са ССБ. От сайта им много добре не се разбира. Може би поредните лобисти в съдебната система. Надявам се така мразения от вас Цветанов скоро да просне и вашите кирливи ризи.

 9. 10
  външен | нерегистриран
  0
  0

  Не се оплаквайте а работете защото оправданието всеки си го носи като задника.Докато се водите от вътрешното/финансовото/ си убеждение ще бъдете иронизирани и презирани.

 10. 9
  Редови | нерегистриран
  0
  0

  Да не се питаме повече защо общественото мнение е негативно спрямо нас.

 11. 8
  До човек | нерегистриран
  0
  0

  Аз определено не съм фен на журналистическото съсловие, но в конкретния случай със сигурност те нямат никаква вина и мисля, че е малко лицемерно да бъдат прехвърляни негативите върху тях. А що се отнася до възползващите се от тъпи закони-да такива винаги ще има, но не трябва да бъдат от работещите в съдебната система. За последното се изисква малко повече морал, отколкото тези хора, според мен, притежават!

 12. 7
  човек | нерегистриран
  0
  0

  Цялата тая история с Приморско е поредния опит на журналистите, действащи под командата на управляващите, да очернят съдебната власт. Ясно е на всички, че винаги е имало и ще има възползвали се от тъпи закони, независимо дали са магистрати, министри, депутати или селски стопани. Лошото е, че от такива "топ" новини страда цялата гилдия, която понася негативите от кампании като "магистратските ливади" /забележете, че вече имаме и кодово название на операцията!!!/. Журналистите са напаст, която вреди на обществото. Пример за това е днешния репортаж по ТВ, в който банда развилнели репортери преследваха петимата съдии пред ВСС като че ли са серийни убийци.

 13. 6
  Гражданин | нерегистриран
  0
  0

  Страшни наглеци са тия от ВАС, а и тоя клоун Пенгезов.Не мога да повярвам , че такива хора са по върховете на съдебната ни система.При това положение за какъв морал си говорите въобще след като хората от върховните съдебни инстанции не намират нищо нередно в поведението си -нито своето , нито на близките си.Срам е малка дума.Просто трябва да си ходят и поне 10 години да не стъпват в съд даже и като зрители.

 14. 5
  питанка | нерегистриран
  0
  0

  А дали Цони Цонев не знаеше също, че и срещу неговия човек Пенгезов е имало производство? И при този избор ли е изпълнявал волята на някой административен ръководител? А като му ходи на рождения ден след скандалния му избор, пак ли не знаеше? И никаква оставка - да си изсърбат попарата, дето си я надробиха! Че както казва "оставка", ще вземат да си изберат един нов, ГЕРБ-оугоден ВСС. Е тогава такова оправдаване ще падне с настоящия, че може и да ни домилее за Цони. Права ли съм?

 15. 4
  Оставка | нерегистриран
  0
  0

  Хайде пак - оставка на ВСС.

  Хич не го харесвам този ВСС, но така или иначе, половината е избран от нас. Да не го е избирал Цветанов?

  Не виждате ли, драги ми колеги, че целта е този ВСС да се саморазпусне. Да се избере нов, чиято половина ще е удобна на ГЕРБ, дори нашата квота да е читава. И този нов ВСС да избере Цецка на мястото на Косьо и Марга (или някой също толкова послушен) на мястото на Борето. А те Борето и Косьо може и да са обещали да овакантят в удобно за ГЕРБ време постовете, срещу нещо приятно и удобно за светлите им личности. Не е ли възможно това?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.