Образуват ли се в съдилищата кухи дела за надуване на статистиката?

Образуват ли се в съдилищата кухи дела за надуване на статистиката?

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) поиска от Инспектората към кадровия орган по-стриктно да проверява дали се спазва Правилникът за администрацията в съдилищата по отношение на образуването на дела.

Причината за това станаха констатациите в Анализ на нарушенията при образуването на дела, констатирани от ИВСС в периода 2016-2018 година, извършен от Комисията по натовареност към Съдийската колегия. Нередности при инспекцията на Инспектората не са констатирани, което даде повод Съдийската колегия да попита дали проверките се правят достатъчно задълбочено и най-вече дали в съдилищата се образуват т.нар. "кухи дела", чиято цел е да надуват статистиката за натовареността в органите на съдебната власт.

"Няма как на база тези прокверки да се изведе извод дали съдилищата са нарушили правилника", посочи кадровикът Даниела Марчева, председател на Комисията по натовареност, и обясни, че анализът е показал, че в някои съдилища има "нееднакви практики" за образуване на делата, което накрая води и до изкривяване на данните за натовареността в органите на съдебната власт.

Комисията, която Марчева ръководи, е констатирала, че "доколкото от приетия Анализ на нарушенията на Правилника за администрацията в съдилищата по отношение е видно, че извършените от ИВСС проверки в периода 01.01.2016г.-31.12.2018 г. не са имали за предмет установяване на спазването на разпоредбата на чл.80 ПАС с оглед не само евентуални нарушения, но и противоречива практика при образуването на различните видове дела с оглед статистическите данни за натовареността и ефекта на тези нарушения на буквата и духа на цитираната разпоредба, е целесъобразно да се възложи на ИВСС, на основание чл. 54 ал.1 т.3 ЗСВ, при всички последващи проверки да осъществява контрол в тази връзка и да сигнализира органите по чл.54 ал.1 т.5 ЗСВ при евентуални нарушения. Събраната информация ще е необходима за създаване на единни стандарти при образуването на делата и влиянието на този процес върху данните за натовареността, които следва да бъдат максимално обективни и законосъобразна основа за взимане на обосновани решения във връзка с неравномерната натовареност".

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков от своя страна посочи, че е необходим единен метод за отчитaнето и проверката за образуването на дела изобщо. "Образуват се т.нар. "кухи бройки", ние трябва да имаме един метод да ги разпознаваме", поясни председателят на ВАС.

"Ако искаме да получим цялостна картина какво става в съдилищата и дали има практика за образуване на т.нар."кухи дела", ние трябва да възложиме една нова проверка, която да обхване последните 2 години и най-вече да се види дали това се отразява на статистиката. Иначе не можем да придобием цялостна картина", заяви Олга Керелска.  

Даниела Марчева от своя страна напомни на Керелска, че ИВСС няма възможнст да върши нищо повече от това, което вече е заложено в годишната програма, тъй като няма капацитет за допълнителни инспекции, извън плануваните.

Накрая, кадровиците приеха за сведение анализа на Комисията по натовареност и го изпратиха на ИВСС с уговорката, че е необходимо инспекторите да обръщат внимание и на образуването на делата в бъдещите проверки. 

Болест отложи изслушването на Иван Калибацев за председател на ОС-Пловдив

Предишна новина

Новият главен прокурор трябва да надгради постигнатото от Сотир Цацаров

Следваща новина

Коментари

7 Коментара

 1. 7
  Очеваден пример! | нерегистриран
  9
  0

  По идентичен спор постъпват жалби от страните и по всяка жалба се образува дело, след което делата с по-голям номер се присъединяват към делото с най-малък номер!

 2. 6
  Петко 2 | нерегистриран
  25
  -3

  Махнете малоумния критерий "натовареност" и "кухите" дела ще изчезнат. Поучете се от организацията на съдилищата през 20 век и престанете да мерите количества! Съдът не е производствено предприятие. Съдиите не са малоумници, които трябва да "изписват" определен брой дела. На съдия се плаща, за да мисли. Не за да избута бройка бумащина. Разберете го, уважаеми членове на ВСС! И нещата ще си дойдат на мястото. Прочее, топлата вода е измисрена преди хилядолетия ...

 3. 5
  едно безмислие | нерегистриран
  8
  -3

  Точкова угажда ту на предложителя си Белазелков, ту на тези, които гласуваха повишаването им на по-горно ниво и нищо смислено не се прави. Всички са доволни от неправенето на нищо. С тези огромни правомощия, можеха много смислени неща да се свършат, но след като нява мисъл..............Няма мисъл, няма, защото са оставени едни посредствени експерти/ не всички/ но много важните да проверяват глупости.

 4. 4
  Big sister | нерегистриран
  11
  -1

  Да се обърне и строго внимание на отводите ! Не може ,съд който е ответник да пише отводи една година и да размотава посъдността . Трудови дела се бавят нарочно по този начин !

 5. 3
  | нерегистриран
  9
  -3

  от радиата,чух ,че ветеринарите ще внасят в НС петиция в защита на семейство “кучеви”,по повод задължителните намордници на песове над пет килограма.,но не чух в продължение на четири месеца нито един хуманен медик да протестира заради липсата на пазара на животоспасяващи лекарства вливани на онокоболните. Излиза ,че животните са по важни от хората,а ветеринарите са по хуманни и загщрижени за питомците си от лекарите

 6. 2
  Кухи леики | нерегистриран
  13
  -2

  кухи дела, изобщо празна работа...

 7. 1
  до ИВСС | нерегистриран
  17
  -2

  Вместо някои от вашите велики експерти да проверяват само спрените дела, които са пренебрежимо малко, да си направят труда наистина при проверките да проверяват как се образуват делата. Не е нужно ново възлагане, защото това е в правомощието им по вече планирани проверки според годишната програма, да се възложи да ИВСС да извършва и такава проверка. За да има полза от ненужните дълги командировки. Най-добре е самият ИВСС да реши да го прави. Иначе просто е безумие, разхищение на средства и ресурс да се проверяват ненужни неща, просто да се попълват с копи пейс от експертите едни дълги доклади.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.