Общински съветник от Несебър е обявен за общодържавно издирване заради участие в групата на Димитър Желязков

Общински съветник от Несебър е обявен за общодържавно издирване заради участие в групата на Димитър Желязков
Димитър Желязков - Очите вече се издирва от Интерпол, снимка: Канал 3

Прокуратурата знае къде се намира соченият за престъпен бос Димитър Желязков, известен като Митьо Очите, и ще го изправи пред българския съд. Това увери ръководителят на спецпрокуратурата Даниела Начева след мащабнатаакция срещу организирана престъпна група в Бургас. Стана ясно още, че общински съветник втори мандат от Несебър е обявен за общодържавно издирване заради участие в неутрализираната престъпна група.

По непотвърдена информация общинският съветник е Пейко Янков. В петък той не е присъствал на извънредната сесия в Несебър. От спецпрокуратурата не посочиха точно името му, но казаха, че общинският съветник не е бил открит на адреса му. Издирваният е син на убития преди години председател на Общинския съвет в Несебър Димитър Янков.

Ръководителят на Специализираната прокуратура Даниела Начева коментира: "Общински съветник – което добре говори на всички как криминалната престъпност се е сраснала и с властта. Този общински съветник до момента не се е явил пред органите на досъдебното производство. Независимо от това вчера при извършените действия беше извършено претърсване на банкова касета, която е държал същият общински съветник, в която беше открита сумата от 60 хил. лв., която е иззета".

Начева обясни, че прокуратурата не е позволявала на Димитър Желязков-Очите да излиза от страната. Към момента на излизането му от страната Желязков не е бил обвиняем. На въпрос защо не е изчакала завръщането на Димитър Желязков в страната, преди да проведе операцията, Начева каза: "Това би означавало да провалим операцията, като цяло имаше риск да изтече информация. Целта на прокуратурата е да установи не едно лице, което е емблематично, а да събере доказателства и да неутрализира дейността на престъпна група, която е действала години в цялото Южно Черноморие". 

При акцията в четвъртък са били намерени 60 хиляди лева в банкова касета, имало е и наркотични вещества, както и различни количества по домовете на участниците в групата, открити са били и части за автомати и бойни оръжия. От 2010 г. групата се е занимавала с изнудване, палежи, телесни повреди и други престъпления, които са в процес на установяване. Разследването се води от 2 години. Задържани са 20 души. На 9 от тях са повдигнати обвинения, на 5 утре ще бъде поискано от съда да ги остави за постоянно в ареста, обобщава БНР.

Осиновителите на деца над 5-годишна възраст са дискриминирани

Предишна новина

Българската православна църква благодари на Бог, на народа и на Конституционния съд за отхвърлянето на Истанбулската конвенция

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.