Общото събрание на Европейската мрежа на съдебните съвети избра своя нов президент

Общото събрание на Европейската мрежа на съдебните съвети избра своя нов президент
снимка: freepik.com

Общото събрание на Европейската мрежа на съдебните съвети избра нов президент и четирима членове на Изпълнителния борд на Мрежата, съобщиха от Висшия съдебен съвет (ВСС).

В резултат на проведеното гласуване по време на виртуалното събрание на 10 юни 2020 година за президент беше избран г-н Филипо Донати от Върховния съвет на магистратурата на Италия. Също така бяха избрани и следните четирима членове на Изпълнителния борд - г-н Жан-Пол Сюдр от Върховния съвет на магистратурата на Франция, г-н Хенк Навес от Съвета на съдебната власт на Нидерландия, г-н Жозе Мануел Монтейро Корея от Върховния съвет на магистратурата на Португалия и г-н Ерик Кершеван от Съдебния съвет на Словения.

Мандатът на новоизбраните президент и членове на Изпълнителния борд е двугодишен и започва да тече веднага след приключване на Общото събрание.

Общото събрание прие изменение в чл. 6 от Устава на ЕМСС, съгласно което се дава възможност и на бивши държави членки на ЕС да участват в дейностите на Мрежата като наблюдатели. В този контекст такъв статут получиха съдебните съвети на Англия и Уелс, Северна Ирландия и Шотландия. Членовете на ЕМСС единодушно гласуваха приемането на Националната съдебна администрация на Финландия за член на Мрежата.

Изборите и взетите решения се проведоха в съответствие с Устава и Процедурните правила на ЕМСС, като от страна на Висшия съдебен съвет на Република България в тях участва г-жа Цветинка Пашкунова – член на Висшия съдебен съвет, определена за участие в Общото събрание с решение на Пленума на Висшия съдебен съвет по протокол №11/21.05.2020 г.

Още по темата

Прокуратурата иска проверка на още една фирма, свързана с Божков

Предишна новина

Без онлайн излъчване: Калпакчиев и Весислава Иванова извадиха от ареста руснак, подсъдим за пране на 1,6 млрд. лв. заради договор за наем отпреди 1 седмица

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.