Общото събрание на СГС, което се оказа сбирка по интереси

Общото събрание на СГС, което се оказа сбирка по интереси

Възможно най-красноречив пример за тежкото състояние, в което се намира най-големият окръжен съд в страната – Софийски градски съд (СГС), беше даден в понеделник, когато следваше да се проведе свиканото на 29 ноември 2018 г. от и.ф. председател на съда Десислава Попколева Общо събрание на съдиите. Временният ръководител мотивира свикването на Общото събрание с искането на 56 градски съдии, които бяха недоволни от вота на мнозинството в Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), която с 9 на 4 гласа избра за нов административен ръководител на СГС апелативния съдия Алексей Трифонов пред градския магистрат Евгени Георгиев. Недоволните от вота съдии настояваха за обяснение от страна на кадровиците заради отказа им да се съобразят с декларираната от Общото събрание подкрепа за Георгиев, който междувременно обжалва повторното му неизбиране за председател на СГС от ВСС пред Върховния административен съд (ВАС).

Минути преди 12.00 часа, за когато бе насрочено Общото събрание на съдиите от СГС, деветимата членове на Съдийската колегия на ВСС излязоха с позиция, в която отново изложиха мотивите си за легитимния избор на Алексей Трифонов за председател на съда и призоваха недоволните градски съдии да спазват законите, като им припомниха за тежкото положение, в което се намира ключовата съдебна инстанция. Кадровиците обясниха и защо няма да посетят Общото събрание, каквото всъщност така и не се е провело. Това се разбра от отговорите на пет въпроса, които "Правен свят" отправи до Пресслужбата на СГС.

Причина за провала на "бунта" на част от съдиите от СГС е, че те не са получили подкрепа от собствените си колеги. Свикването на Общото събрание е станало по инициатива на 56 съдии, от които 7 са младши съдии, а един е командирован. За да има легитимност Общото събрание на СГС, то е трябвало да има и съответния кворум. По данните, предоставени от администрацията на съда, общият брой на съдиите в СГС е 142, от които с право на глас са 125. Минути след 12.00 часа в понеделник в залата са присъствали едва 61 съдии, което прави т.нар. "събрание" нелегитимно, поради липса на кворум.

От любезно и бързо предоставените отговори от Пресслужбата на съда става ясно още, че за и.ф. ръководство на СГС все пак Общо събрание е имало, нищо, че е било без кворум. "Това ОС не е такова по смисъла на ЗСВ, тъй като не решава въпроси от компетентността на ОС, заради това не е необходим кворум", пише в отговора до "Правен свят" от Градския съд. (В ЗСВ законодателят никъде не е посочил, че Общите събрания имат разновидност, в това число неформален или политически характер, сбирка по интереси, нито "раздумка" или "пиене на кафе" в обедната почивка бел.ред.)

Оказва се, че "грешката" е вярна. Защото на последващия въпрос – какви решения са приети от Общото събрание, каквото всъщност не е проведено, поради липсата на кворум, от СГС най-сериозно отговарят: "ОС взе решение да изрази становище във връзка с избора на председател на СГС, да го изпрати на ВСС заедно с целия протокол от проведеното събрание. Решението ще бъде подписано от всеки съдия, който е съгласен с него, независимо дали е присъствал на събранието."

Софийският градски съд е без титулярен ръководител вече над една година. Заради жалбата на съдия Евгени Георгиев има риск това безвремие да продължи още толкова. Преди това – две години и половина СГС бе управляван от настоящия адвокат Калоян Топалов, чийто мандат ще се запомни с непрекъснати скандали и дори самоубийството на съдия.

Още по темата

МП планува да закупи 2000 електронни гривни за осъдени и арестанти

Предишна новина

ВАС отмени отказа на КЗК за сделката с ЧЕЗ

Следваща новина

Коментари

38 Коментара

 1. 39
  | нерегистриран
  2
  -1

  Мъпет Шоу

 2. 38
  | нерегистриран
  10
  -2

  И накрая какво- Евгени пак излъган. Първият път го излъга ВСС като не го избра въпреки отколешната му мучта да стане началник, а сега колегите от СГС като не се отзоваха да му дадат кураж:-)))

  Брей, че сте лоши всички, лъжете доброто момче. Е, и той се оказва доста не-умен като ви е повярвал, ама нейсе.

 3. 37
  Марко | нерегистриран
  12
  -9

  То без интереси и амбиции не е възможно да мине.

  Обаче обезпокояващото е друго,че ръководството се назначава въпреки и пряко волята на магистратите от СГС.  Подкарах го "ганкиното" като предишните...

 4. 36
  Tribus Verbis за съдия от СГС | нерегистриран
  10
  -7

  Колега, твърде много злоба. Не ви подхожда на длъжността. И дава добра индиция за личността. В СГС не са много хората, които са злобни, мълчат като мишленца по кабинетчетата си и чакат новия господар да се подмажат, а в "анонимния" форум са много смели. Не е чак толкова анонимен форумът, особено от служебния компютър :-)

 5. 34
  | нерегистриран
  15
  -10
  До коментар #22 от "Красимир Мазгалов | нерегистриран":
  Колеги, не сте прави, като пишете, че не е имало хора на това ОС. Аз бях там, така че все едно и Нели Куцкова е била. Тя беше с нас чрез Гугъл групата на ССБ

  Абе Мазгалов, я се скрий с тази Нели Куцкова! Кой мислиш, че го интересуваш ти или отношенията ти с нея?! Или простотийте дето драскате в гугъл групата на ССБ, щото не ти разпределят дела дето да пишеш.

 6. 33
  | нерегистриран
  13
  -6
  До коментар #22 от "Красимир Мазгалов | нерегистриран":
  Колеги, не сте прави, като пишете, че не е имало хора на това ОС. Аз бях там, така че все едно и Нели Куцкова е била. Тя беше с нас чрез Гугъл групата на ССБ

  Абе Мазгалов, я се скрий с тази Нели Куцкова! Кой мислиш, че го интересуваш ти или отношенията ти с нея?! Или простотийте дето драскате в гугъл групата на ССБ, щото не ти разпределят дела дето да пишеш.

 7. 32
  Съдия от СГС | нерегистриран
  19
  -8
  До коментар #24 от "Tribus Verbis | нерегистриран":
  През 2014/2015 сергията "Янева" беше затворена от 24 съдии от СГС, при предишния състав на ВСС. В момента броят на хулените от вас свободомислещи е 60. Какво ли могат да направят? А 160?

  Ако си въобразяваш, че 24 съдии са свалили Янева, значи си поредния промит мозък от ССБ. Отстреля я главния прокурор, като й повдигна обвинение по нареждане на Бойко. А това стана заради делата на Цветанов. А на въпросът ти какво могат да направят 60 инакомислещи от СГС - отговорът е нищо. Сам ще се убедиш в това след встъпването на Алексей. А измежду тези 60, няма и 6, които да са на едно мнение по редица важни въпроси, включително и кадрови. А 160 дори на митинг не можете да се съберете, сесебейчета нещастни.

 8. 31
  Калиновщина | нерегистриран
  29
  -15

  Случващото се В СГС - има събрание, няма събрание, е плод на КАЛИНОВЩИНАТА и ЛОЗАНОВЩИНАТА! 9. 30
  Калин Калпакчиев | нерегистриран
  23
  -11

  Променихме ЗСВ, като разделихме ВСС на две колегии. Идеята беше да отнемем на Цацаров възможността да кадрува в съдилищата. Измислихме съдийското самоуправление. И какво? Оказа се, че раята не ни долюбва-не успяхме да пробием ВСС,защото онези идиоти от предното ВСС взеха, че приеха правила за електронното гласуване и не успяхме да се организираме за избора на сегашния състав. Освен това всеки ни обещаваше, че ще подкрепи правилните кандидати, а после-нищо.  С колегите обмисляме да предложим реформи-функциите на ВСС да бъдат прехвърлени на ССБ. Би била страхотна реформа. А не мимикрия!

 10. 29
  123 | нерегистриран
  21
  -4
  До коментар #22 от "Красимир Мазгалов | нерегистриран":
  Колеги, не сте прави, като пишете, че не е имало хора на това ОС. Аз бях там, така че все едно и Нели Куцкова е била. Тя беше с нас чрез Гугъл групата на ССБ  Смешници - вие ли ще ни представлявате пред обществото! Неприсъствени Калпаци...

 11. 28
  :) | нерегистриран
  14
  -8  "През 2014/2015 сергията "Янева" беше затворена от 24 съдии от СГС, при предишния състав на ВСС. В момента броят на хулените от вас свободомислещи е 60. Какво ли могат да направят? А 160?"  Най - страшното е, че наистина си вярваш, че ръководството на Янева е съборено от съдии. Опитай се поне да помислиш, дори да не ти се отдава много, защо години преди това те не можаха да направят нищо. А не е да не опитаха.

 12. 27
  Данчо Ментата | нерегистриран
  33
  -12

  Странното е че някакви 60 човека, организирани на стаден принцип, си присвояват правото да говорят от името на целия съд. Нито го представляват, нито останалите искаме да говорят от нашето име. И съвет - преди да си играят на самоуправление, да седнат да си напишат делата, което всъщност е тяхното задължение.

 13. 26
  Спомен от лятото на 2013та.. | нерегистриран
  16
  -12

  Много странно..хората на ГЕРБ във ВСС подкрепиха човека на БСП и ДПС.

  А в същото време Евгени е близък до профила на избирателите на ГЕРБ, поне градският им електорат.Изобщо хаосът е пълен. И то не само тук, навсякъде цялата държава- служби, прокуратура, спец съд се напълни с кадри на БСП и ДПС.

  Само да не стане накрая "Ти си го избра, какво ме гледаш....

 14. 25
  До 20 | нерегистриран
  12
  -8

  Прав си до известна степен, но не всички от ССБ бяха колаборационисти. Малцина бяха, предимно от старата, предпенсионна и може би наистина политизирана върхушка. Остнаналите винаги са били анти гроб и всякакви други авторитарни образувания.

 15. 24
  Tribus Verbis | нерегистриран
  12
  -19

  През 2014/2015 сергията "Янева" беше затворена от 24 съдии от СГС, при предишния състав на ВСС. В момента броят на хулените от вас свободомислещи е 60. Какво ли могат да направят? А 160?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.