Обучават в антикорупция от детската градина до университета

Обучават в антикорупция от детската градина до университета
КПКОНПИ и Фондация “Конрад Аденауер” организираха конференция относно бъдещото антикорупционно обучение, снимка: БГНЕС

Обучения и уроци в антикорупционно поведение и мислене ще бъдат провеждани на децата в детските градини, учениците в предгимназиалните и гимазиалните нива, както и на магистрите в УНСС. Това стана ясно на конференция, организирана от Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), съвместно с Фондация "Конрад Аденауер".

Заложените детайли в програмите на всички нива на обученията представиха председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев, министърът на образованието Красимир Вълчев, Трифон Трифонов, директор на дирекция "Превенция на корупцията" към Комисията, гл. ас. д-р Ивелина Петкова, от УНСС. Във форума участие взеха и Торстен Гайслер – ръководител на българското бюро на Фондация "Конрад Аденауер", проф. д.ик.н. Стати Статев,  ректор на УНСС, Ваня Колева, зам.-министър на младежта и спорта, зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова, както и Борис Ячев, председател на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика към Народното събрание.

На първо място в проекта е заложено да се провеждат обучения, под формата на игри и занимания с децата от детските градини. Пилотно се очаква идеята да стартира първо в Перник, където експерти от КПКОНПИ са провели разговори с преподаватели и психолози от местните детски градини. Децата от 5 до 7 клас, както и гимназистите пък ще се учат на антикорупционно мислене и поведение в часовете по философия, история, етика и право, час на класа.

В стъпителното си слово към колегите и гостите на конференцията председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев изказа благодарности към всички участници във форума. "Тази конференция ще е много сериозен знак кое е важно в нашата работа. С новия антикорупционен закон се създават условията за една ефективна система за противодействие на корупцията. Който и да е модел за борба с корупцията няма да работи обаче, ако не се намерят хора, които да го прилагат. Значимостта на антикорупционното образование е подчертавана многократно. Ние не сме иноватори – това е нещо, което се прави по целия свят. Корените на корупционното поведение не са в законите и в тяхното прилагане. Дори да хванем всички извършители на корупционни престъпления няма да изкореним това престъпление. У нас корупционните проблеми започнаха да се приемат като нещо, което не е чак толкова укоримо. Няма видима обществена нетърпимост към определени хора, които извършват корупционни практики", заяви Георгиев и допълни, че според него това може да се промени, когато започнем да учим децата ни кое е добро и кое е лошо. "Нашата визия е да започнем с най-малките деца в детските градини, след това да продължим към училищата. В тази насока имаме добри примери. Комисията няма да постигне обаче резултати, ако няма подкрепата и на всички останали институции и неправителствените организации. Ефектът от антикорупционното обучение ние си даваме сметка, че няма да дойде бързо. Може би ще е нужно да се сменят едно или две поколения. Въпросът е да има промяна в личностната, ценностна система на децата, след това тя да бъде възприета и от цялото общество", заяви председателят на КПКОНПИ.

Трифон Трифонов, който един от участниците в реализирането на проекта за обучение по антикорупция на децата в детските градини, подчерта, че за осъществяването на тази идея ще бъде голямо предизвикателство именно подготовката на експерти, тъй като е установен дефицит на обучители. "Амбицирани сме да постигнем желания резултат. Провели сме вече разговори с представители на неправителствения сектор, които са готови да ни съдействат", обяви той. По думите му в случая не става дума за обременяване на децата със сложни понятия, а за използване на интегриран подход, така че да се създаде подходяща среда за антикорупционно образование за деца и млади хора. "Проявленията ще се видят след няколко години, но трябва да се тръгне от някъде", заяви още Трифонов.

Просветният министър Красимир Вълчев призна, че идеята за антикорупционно обучение на деца и младежи е била провокирана от КПКОНПИ. "Няма съмнение, че чрез образователната система можем да постигнем най-устойчиви резултати по отношение на тази политика. За да водим пълноценен живот, ние трябва да бъдем и добри граждани", подчерта Вълчев. Според него тематиката може да се изучава и в училище в предмети като етика и право, философия, история, предвидено е изучаването й и в часовете на класа, може да бъде внедрена и в избирателните и факултативни предмети на по-горните образователни нива. "Задача на образователната система е да възпита децата не само в нетърпимост към корупцията, а и в нравствени ценности. Предизвикателството ни е, че трябва да променим обществото, възпитавайки от децата към родителите. Надявам се да намерим правилния инструмент", заяви Вълчев.

Според Борис Ячев, председател на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика към Народното събрание, към момента е спешно и необходимо да се търсят нови антикорупционни подходи, като образованието, според него, е един такъв инструмент, с голям потенциал. "Парламентарната Комисия, чийто председател съм аз, обсъди и прие проект на образователна стратегия в тази насока, с ясното съзнание, че това е една сериозна подкрепа към новосъздадената КПКОНПИ, както и на Министерството на образованието, за сериозна работа в тази насока", подчерта той.

Ректорът на УНСС проф. д.ик.н. Стати Статев подчерта от своя страна, че наблюдава тенденция по изоставяне на образованието на публиката. "С ясното съзнание, че сме отговорни да направим не само елитното обучение, но да направим и една много сериозна система на нещо като Обществена академия антикорупция. Ние всички в тази зала си знаем правата, но не знаем как да изпълняваме задълженията си. Дори когато отиваме на доктор, вдигаме телефона и се обаждаме. Ако имаме проблем веднага питаме на кого трябва да се обадим. Ние трябва да променим начина на мислене, на комуникация, на поведение. Става въпрос за просветителска дейност", поясни Статев, който анонсира и последната част от проекта – магистърска програма "Противодействие на корупцията" към УНСС, в която желаещите ще могат да вземат участие през новата учебна година.

Гл. ас. д-р Ивелина Петкова, която е преподавател в УНСС, даде повече подробности за магистърската програма и уточни, че първоначалният вариант на програмата е бил изцяло теоретично ориентиран, но след разговори с експерти е придобила своя завършен вид, включително с практически насоки. Програмата е двусеместриална, дава възможност на всички, завършили бакалавърска степен да се включат. Изпитът за кандидатстване е есе или тест по избор. Професионалната реализация на завършилите ще може да се осъществи в професии като – експерти и инспектори в ДАНС, МВР, КПКОНПИ, одитори в контролните и надзорни органи. В края на обучението, преминалите успешно програмата, ще получат диплома за магистри и сертификат за преминатото обучение.

Запор на имуществото на бившия кмет на Галиче Ценко Чоков за 3,2 млн. лв.

 

Съдът запорира имущество за 3,2 милиона лева на бившия кмет на Галиче Ценко Чоков по искане на КПКОНПИ, съобщи Пламен Георгиев след конференцията. Запорираната сума е върху цялото движимо и недвижимо имущество на фамилията Чокови. Обезпечителните мерки са във връзка с обвинението на Чоков за лихварство. По друго дело срещу него по обвинения в организиране на престъпна група за отвличане, побой и палеж на автомобил той беше осъден на 4,5 години затвор от Специализирания наказателен съд.

 

Председателят на антикорупционната комисия обясни също така, че молбата на бившия енергиен министър Трайчо Трайков да получи отсрочка, за да предостави документи, с които да докаже законността на доходите си, няма как да бъде удовлетворена, защото законът не позволява. Комисията обаче няма да откаже да ги приеме и извън определените срокове, подчерта Георгиев.

 

Комисията поддържа активна връзка и с бившия финансов министър Симеон Дянков, който след като разбра от медиите, че го търсят във връзка с проверка на имуществото му -  се свърза с инспекторите в КПКОНПИ. Бившият финансов министър дори изпратил есемес на Георгиев със следното съдържание: "Служителите ви са големи професионалисти“, съобщи още председателят на КПКОНПИ. 

Още по темата

Северин Красимиров е обвинен в изнасилване и убийство, извършени с особена жестокост

Предишна новина

Служител на ДАНС е задържан при опит за кражба на златно съкровище

Следваща новина

Коментари

5 Коментара

 1. 5
  **************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 4
  *************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3
  | нерегистриран
  1
  0

  УНСС ще обучава в антикорупция - това виц ли е?!

 4. 2
  | нерегистриран
  0
  -1

  От градината е вече късно, да започват от яслата. А най-добре първият антикорупционен урок да се състои в родилното, та белким стане човек от новороденото. Иначе с мутромилиционерската пасмина във властта проблемът е решен, правосъдието работи безупречно, КПКОНПИ-рите тоже, остава да наблегнем на педагогиката.

 5. 1
  Антикорупция | нерегистриран
  4
  0

  Преподаватели ще бъдат банкянската мутра,Делян,Доган,Цветан и агент Гоце.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.