Обучение по капиталов пазар на дело срещу Огнян Донев


Едно от обвиненията срещу Огнян Донев, съсобственик на фармацевтичната компания "Софарма" и медията "Клуб Z", което стигна до съда – за неплащане на данъци, придобива фарсов характер. На третото заседание по него съдът сне показанията на четирима свидетели – счетоводителите и одиторите, които са оформяли данъчните декларации, ревизора на дружествата и изпълнителния директор на инвестиционния посредник, сключил сделките. Свидетелите трябваше да обясняват как се сключват блокови сделки, на какви цени, кой и как оформя данъчните декларации, а данъчният ревизор – дали е открил нередности при ревизията.

Става въпрос за сключените през април и май 2006 г. от "Софарма" блокови сделки за прехвърляне на пакети от компанията на блоковия сегмент. Според прокуратурата това е трябвало да стане не на цена от 1 лев, а на девет пъти по-висока и съответно той е трябвало да плати данъци върху девет пъти по-високата цена. Според изчисленията на обвинението - внушителната сума от 62.8 млн. лв. данъци. Тъй като става въпрос за данъци, гражданският ищец е Министерството на финансите. В същото време обаче Националната агенция за приходите е правила данъчна ревизия на дружествата и не е открила нередности при осчетоводяването на тези сделки.

Единият от ревизорите за този период - Анжела Тодорова, която не е намерила дължими данъци, обясни, че не е приложила договорите за блокови сделки към ревизионния акт, защото към него се прилагат документи само когато има проблем с неправилно изчислени данъци.

От Тодор Брешков, бивш изпълнителен директор на Първа финансово-брокерска къща, прокуратурата поиска обяснение дали на блоковия сегмент цените са по-различни от официалния и Брешков отговори, че това в повечето случаи е така и на блоковия като цяло цените са по-ниски, тъй като става въпрос за големи количества акции, като уточни, че има и случаи, когато са по-високи. (Може би единственият известен такъв случай са последните блокови сделки при излизането на Делян Пеевски от "Булгартабак холдинг" и "Юрий Гагарин", като целта е той да покаже легални приходи и печалба от това си участие.)

В крайна сметка магистратите установиха, че блоковите сделки са сключени от инвестиционния посредник, а не от "Софарма", и освободиха свидетеля. Делото ще продължи след месец с изслушването на вещи лица.

След заседанието репортерите от медиите, близки до Делян Пеевски, демонстрираха променено отношение към подсъдимия Огнян Донев. Докато през януари въпросите към него бяха от типа "Не ви ли е неудобно да имате бизнес и медия, след като сте обвиняем?", сега бяха съсредоточени върху това дали делото се отразява на бизнеса на "Софарма" и дали Донев ще съди България в Страсбург.

Как и защо в Германия корумпираните са жертви?

Предишна новина

Македония легализира марихуаната

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.