Обвинение и арест за собственика на цех, зареждал нелегалните фабрики за цигари

Обвинение и арест за собственика на цех, зареждал нелегалните фабрики за цигари
Част от задържаните нелегални цигари, готови за продан

След като във вторник Районен съд - Пловдив постанови постоянно задържане спрямо 19-те задържани тютюноработници и шофьори на стоката от разкритите наскоро четири незаконни фабрики за цигари, днес Окръжна прокуратура – Пловдив повдигна обвинение и на собственика на един от цеховете, от който са били зареждани разбитите фабрики, съобщиха от държавното обвинение.

На 38-годишният Георги Моллов, е повдигнато обвинение за това, че на 24 август 2018 г., в пазарджишкото село Калугерово е държал акцизни стоки без бандерол - 1 700 кг тютюн, като предметът на престъплението е в големи размери - престъпление по чл. 234, ал.2, т.3, във вр. ал.1 от НК.

Прокуратурата е установила, че Моллов, който е собственик на мандра в Калугерово, организирал на територията й и цех, в който е извършвал нарязване и обработка на големи количества тютюн, който впоследствие е доставял на четирите разбити нелегални фабрики, произвеждащи цигари на територията на Горна Оряховица, Тутракан и Дупница.

Обвиняемият е задържан с постановление на наблюдаващия прокурор за срок от 72 часа, като предстои да бъде поискано от съда вземане спрямо него на мярка за неотклонение "задържане под стража".

Предвиденото от закона наказание за престъплението, за което на Георги Моллов е повдигнато обвинение, е от 2 до 8 години лишаване от свобода.

Както "Правен свят" писа, вчера 19 от работниците във фабриките бяха задържани под стража и срещу тях бе предявено обвинение по чл. 234 ал.2 от НК - държане на безакцизни стоки, което също предвижда лишаване от свобода от 2 до 8 години.

Четирите незаконни фабрики за цигари бяха разкрити в четвъртък срещу петък миналата седмица. Две години те са бълвали цигари без бандерол и са ги реализирали на вътрешния пазар и в чужбина. Оборудвани са били със съвременна техника, а нарязаният за производство на цигари тютюн е идвал от резачка в пазарджишкото село Калугерово. Самите фабрики са работили при пълна секретност - две са открити в Дупница, една в Тутракан и една в Горна Оряховица. Всяка една от фабриките произвежда около 100 хиляди кутии на ден. Били са използвани 13.5 милиона филтъра за производство на 700 000 цигари на седмица. Продукцията се изнасяла и разпространявала на всеки два дни в страната и зад граница. Работата била денонощна, а всички фабрики имали оборудване за непрекъснат работен процес: спални помещения, санитарни възли, готвач. Иззети са 42 тона акцизен тютюн, готов за производство на цигари на стойност 7 милиона лева. Иззети са машини, мотокари, товарни автомобили, микробуси, автомобили, 3 депа за цигари. За да се разкрият фабриките, са използвани СРС-та.

Разследването по досъдебното производство продължава.

Още по темата

Справедливостта не е просто правно понятие, тя е преди всичко морална категория

Предишна новина

Домашен арест за шофьора на фаталния автобус

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  123 | нерегистриран
  9
  -1

  Евала Пловдив, от кумова срама задържате собственика на фабриката.

  Как ще докажете,че работниците държат тютюна, докато го обработват и кой от тях колко е държал ? Работниците ОПГ в арестта,а шефа на фабриката,ако не е ръководител на ОПГ,какъв е?Сигурно пострадал и досега навън.

 2. 1
  ИВАН | нерегистриран
  6
  -1

  а за шефа на икономическа Търново кога ще има арест?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.