Обвинение за един от адвокатите на Цветан Василев

Обвинение за един от адвокатите на Цветан Василев
Ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев, снимка: БГНЕС

"Има обвинение срещу един от адвокатите на г-н Цветан Василев в Специализираната прокуратура за това, че са дадени едни пари на същия човек за "профилактиране" на свидетелите по делото", това потвърди пред журналисти ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев по време на поредното заседание по делото за източването на четвъртата по големина българска банка - Корпоративна търговска банка (КТБ).  

Както "Правен свят" писа още в края на март от свидетелски показания в досъдебното производство стана ясно, че Василев е предлагал 200 000 лв. за въпросното "профилактиране". Става дума за натиск над прокурорския свидетел Бисер Лазов, за да промени показанията си. По непотвърдена информация адвокатът на Василев, който се е сдобил с обвинение по този повод, е Лазар Карадалиев. "Има заплахи с убийство срещу 1-2 свидетели по делото, което е отделено преди 2 години в отделна преписка в Софийска градска прокуратура. Отделно са извършвани вандалски дейности, за което има преписка в Шесто РПУ по отношение на трети свидетел", допълни Гешев.

Ръководителят на Специализираната прокуратура, който е един от наблюдаващите прокурори по делото Иван Гешев уточни още, че в прокуратурата е депозирана молба и от трети свидетел по делото, че срещу него се образуват различни дела от други свидетели в процеса, които са от кръга на Цветан Василев. По думите му срещу свидетелите на обвинението се образуват търговски дела или от частен характер най-вече в Софийски районен съд.

"Съдът прие молбата за сведение, данните са препратени на Инспектората на Висшия съдебен съвет (ИВСС), както и на Специализираната прокуратура. Според свидетеля по този начин му се оказва натиск, като определени хора са се свързали с него и са му намекнали, че ако промени поведението си по делото КТБ, съответните мерки спрямо него ще приключат. По този сигнал ние ще проверим дали има извършени престъпления от магистрати, защото се посочват определени такива. Има копие, както казах до ИВСС и вероятно той ще извърши проверка на конкретните производства, които се сочат в този сигнал", поясни Гешев.

Междувременно самият процес стартира по същество, след като две съдебни инстанции отказаха да го прекратят, както поиска защитата на Василев и останалите 17 обвиняеми.

По изричното настояване на адвокатите на подсъдимите ще бъде изчетен в съдебна зала и диспозитивът на обвинителния акт в обем от 5 000 страници, което ще отнеме на прокуратурата около 160 часа.

В началото на заседанието съдия Виржиния Петрова изрично попита подсъдимите и техните адвокати дали държат обвинителният акт да се чете, въпреки че всички са запознати с него, а и той е наличен на страницата на прокуратурата от вече повече от година, но адвокатите настояха четенето да се състои. "След като прокурорът ще чете прав обвинителния акт, тогава нека всички - подсъдими и адвокати - да станат прави, тъй като това е най-тържествената част при старта на делото", изтъкна съдия Петрова. Това предизвика недоволство от страна на защитниците на обвиняемите. Адвокат Ина Лулчева единствена взе думата, като заяви, че "това е едно изключително физическо усилие и дори липсва законова регламентация за това. Аз лично имам проблеми да стоя продължително време права".

Съдия Петрова все пак позволи на адвокатите и подзащитните им да седнат.

Искането на защитата да бъдат изчетени 5 000 страници от обвинителния акт в съдебна зала обаче предизвика и възмущението на Иван Гешев, който излезе от залата и обясни пред журналисти: "Прокуратурата си е създала организация, ние сме заменими, цялата прокуратура ще участва и ще чете. Трябва да е ясно, това не е задължителна процедура, това е чисто формална. По повечето дела адвокатите казват, че са съгласни обвинителният акт да не се чете и в протокола се записва "прочете се". Това се прави по всички дела. По това конкретно дело, не прокуратурата бави процеса. В случая защитата и подсъдимите го бавят чрез тази чисто формална процедура", заяви Гешев и допълни: "прокуратурата не се притеснява да встъпи в процеса, да се видят доказателствата. Това, което в момента се чете в залата е от една година на сайта на прокуратурата на Република България. Отделно го има в постановленията на самите обвиняеми. Те са го прочели преди 1,2 или 3 години. Това е безсмислено упражнение".

Още по темата

Предстои обвинение спрямо квесторите на КТБ*

Предишна новина

Между истината и презумпцията

Следваща новина

Коментари

21 Коментара

 1. 21
  от 16 | нерегистриран
  0
  0
  До коментар #18 от "До коментар №16 | нерегистриран":
  Колега,не крия,че съм адвокат.Повечето от времето ми мина в борба с уродливите поведения на адвокатите.Но какво да кажем за ежедневните притеснения,и то само в съдебните зали по страната,когато ние,адвокатите няма къде са седнем/примерно,че подсъдимите са повече/,и стоим прави,защото има само една банка и един стол.А за прокурора винаги има свободна банка и стол.И още нещо-това,че по неведоми причини сте се озовали в лоното на държавните чиновници/пардон- магистрати/,не Ви прави нито по учени,нито по знаещи,нито по умни,нито по-честни,нито по-почтени и пр.Моля да спазваме взаимно уважение.И все пак сме с една професия-юридическа.Там където сте учили и получили дипломата си за висше образование,там и ние адвокатите сме учили и завършили.  Не виждам какво е виновно обвинението, че няма къде да седнете. Не е вярно, че за прокурора място винаги има. Пример - СРС. Там се стоеше прав, и то не по едно, а често по 7-8 дела едно след друго, по цял заседателен ден. Не прочитам някъде да съм написал нещо неуважително, нито че някой е по-умен от някого.

 2. 20
  Спиридон (фотограф) - дрескод | нерегистриран
  2
  0

  Погледът от снимчицата показва и разкрива всичко - ВИНОВЕН СИ!  ps. В полите на Витоша така ни учеха.

 3. 19
  Re: | нерегистриран
  2
  -1
  До коментар #18 от "До коментар №16 | нерегистриран":
  Колега,не крия,че съм адвокат.Повечето от времето ми мина в борба с уродливите поведения на адвокатите.Но какво да кажем за ежедневните притеснения,и то само в съдебните зали по страната,когато ние,адвокатите няма къде са седнем/примерно,че подсъдимите са повече/,и стоим прави,защото има само една банка и един стол.А за прокурора винаги има свободна банка и стол.И още нещо-това,че по неведоми причини сте се озовали в лоното на държавните чиновници/пардон- магистрати/,не Ви прави нито по учени,нито по знаещи,нито по умни,нито по-честни,нито по-почтени и пр.Моля да спазваме взаимно уважение.И все пак сме с една професия-юридическа.Там където сте учили и получили дипломата си за висше образование,там и ние адвокатите сме учили и завършили.

  Адвокатурата е свободна и на пазара на юридически услуги, докато т.нар. магистратура не е, и осъществява публични функции. Последните дължат отчета си на нас данъкоплатците, какво получаваме срещу парите от данъците си! И за капак - няма къде да седнеш. И още, за тях има /за наша сметка/ всичко, срещу което не само получаваме нищо, ами и ... обвинения. Е, по-уродливо явление имало ли е в историята на правото в Третата българска държава. Даже подсъдимите от Народния съд са имали адвокати /без обвинения/. Мястото на гастролиращата милиционерска и поръчкова трупа на Гешев и с-ие е само едно - при бай Ставри. В по-добри времена - и при св. Петър. Никаква отчетност и юридическа отговорност не им се търси и не им се налага, понеже ги пазят от Народното събрание, и през парламентарната квота. Отделен е въпроса, че близо 5000 т.нар. магистрати са с професионална селекция "КА", ама от соца. Там е проблема. И каква адвокатура, по-дяволите?!

 4. 18
  До коментар №16 | нерегистриран
  2
  -2

  Колега,не крия,че съм адвокат.Повечето от времето ми мина в борба с уродливите поведения на адвокатите.Но какво да кажем за ежедневните притеснения,и то само в съдебните зали по страната,когато ние,адвокатите няма къде са седнем/примерно,че подсъдимите са повече/,и стоим прави,защото има само една банка и един стол.А за прокурора винаги има свободна банка и стол.И още нещо-това,че по неведоми причини сте се озовали в лоното на държавните чиновници/пардон- магистрати/,не Ви прави нито по учени,нито по знаещи,нито по умни,нито по-честни,нито по-почтени и пр.Моля да спазваме взаимно уважение.И все пак сме с една професия-юридическа.Там където сте учили и получили дипломата си за висше образование,там и ние адвокатите сме учили и завършили.

 5. 17
  Re: | нерегистриран
  2
  -1
  До коментар #14 от "Ново 20 | нерегистриран":
  И нов пик в защита правата и свободите НИ.  Естествено цялото ШОУ е за сметка на данъкплатеца, т.е. на наша сметка. И после защо не искат по-така Сметна палата, а? Понеже на този свят всичко си има цена и тази цена се плаща от няКОЙ!  [[_71197_]]

  Смяташ ли колко излиза /засега/ това обвинение, а? А после, а? След шоуто и Страсбург, а? И калема след всичкиТе плащания по ЗОДОВ и КОЙ плаща, а? И защо Сметната палата не остойности това, а? И ако имаше съдебна функция ... КОЙ по ревандикация, а?

  Във Франция, по демократично, тази отговорност се носи и плаща пред Сметната им палата, но само до размер на 2-годишното бруто! НО, пак е нещо, понеже у нас не само е хич, ами и на минус - апелативен специализиран, демек - овчарски скок в кариерата /за заслуги/![[_71232_]]

 6. 16
  ? | нерегистриран
  2
  -2

  "Адвокат Ина Лулчева единствена взе думата, като заяви, че "това е едно изключително физическо усилие и дори липсва законова регламентация за това. Аз лично имам проблеми да стоя продължително време права".  Съдия Петрова все пак позволи на адвокатите и подзащитните им да седнат."  Липсва изрична законова регламентация и прокурорът да чете диспозитива прав. Редно е в такъв случай и той/те да седят, когато четат. Съдия Петрова също, когато чете присъдата. След като това е толкова изключително физическо усилие. А съчетано с четене? Аман от гнусни адвокатски номера

 7. 15
  | нерегистриран
  7
  0

  Ами трябва да се чете.Целта на 276 е подс.да узнае обвинението.Ако не е прочетен, е проц.нарушение, което не е съществено, ако от проц.поведение на подс., от осъществената защита в процеса в последствие, е видно, че е наясно с повдигнатото му обвинение.Стърчането не е задължително.Съд.етикет:) го изисква.Председателят може да реши друго.62 работни дни приблизително казаха,че ще отнеме:)При гладко четене без прекъсване:), по 300 думи в минута средно.

 8. 14
  Ново 20 | нерегистриран
  6
  0

  И нов пик в защита правата и свободите НИ.  Естествено цялото ШОУ е за сметка на данъкплатеца, т.е. на наша сметка. И после защо не искат по-така Сметна палата, а? Понеже на този свят всичко си има цена и тази цена се плаща от няКОЙ!  [[_71197_]]

 9. 13
  ами | нерегистриран
  22
  -1

  Присъдата как ще се чете. Защото ако диспозитива на обвинителния акт е 5 000 страници, то поне толкова трябва да е и присъдата, независимо дали е оправдателна или осъдителна!

 10. 12
  | нерегистриран
  7
  -1

  Тъй като гроздето дето е на високо се оказа кисело, ще бъде дадено на публиката от това, дето е на по-ниските филизи.

 11. 11
  | нерегистриран
  15
  -6

  Не стига, че по всякакъв начин се сучи НПК, та да е удобно на мързелив петел, то не бяха заключителни части само да се четат, не бяха явни фактически грешки да се замазват, ами и пак крясъци до бога.Те така си е, колкото повече натискаш, толкова повече и ти ще стискаш- бай ви Нютон!

 12. 10
  112 | нерегистриран
  17
  -5

  "В началото на заседанието съдия Виржиния Петрова изрично попита подсъдимите и техните адвокати дали държат обвинителният акт да се чете...". А НПК позволява ли диспозитивът (след измененията в закона) да не се прочете? А НК позволява ли да напишеш в протокола "Прочете се", без да е четен реално, а? ;)

 13. 9
  Докато го пише в закона, ще четат. | нерегистриран
  22
  -4

  Всичко друго е нарушение на закона.

 14. 8
  един | нерегистриран
  15
  -3

  Колкото повече пишат ,толкова повече грешат!!!

 15. 7
  | нерегистриран
  15
  -7

  Ами като не са имали акъл да го напишат, както трябва, хак да им е! Не, че прокуратурата се е разбързала по това дело, чупят стойки само.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.