Обвинения за незаконни бонуси получи бившият испански премиер Мариано Рахой

Обвинения за незаконни бонуси получи бившият испански премиер Мариано Рахой
Мариано Рахой; снимка: БГНЕС

ЕП свали имунитета на Карлес Пучдемон

Междувременно, Европейският парламент (ЕП) прие с гласуване свалянето на имунитета на трима каталунски сепаратистки евродепутати, включително бившия премиер на Каталуния Карлес Пучдемон, които са издирвани от Испания за опита за обявяване на независимост през 2017 г., предаде Франс прес.

Мярката е приета с 400 гласа на 238 и 45 въздържали се след започнало снощи тайно гласуване, уточни европарламентът.  

Бившият премиер на Испания Мариано Рахой беше обвинен, че незаконно е получил бонуси, преди да оглави правителството през 2011 г., по време на съдебен процес за незаконно финансиране на Народната паррия, предаде Франс прес. Администраторът на НП от 1990 до 2008 г.,а  след това и неин касиер до 2009 г., Луис Барсенас е ключовата фигура в делото за корупция, наречено "Банкова каса Б", по името на черна каса, в която в продължение на 8 години постъпвали средства от дарения на бизнесмени. От тези пари се изплащали бонуси на лидерите и сътрудниците на партията. 

Барсенас беше разпитан от прокурора в специализирания съд, на който са подсъдни такива дела. Свидетелят потвърди, че получатели на такива плащания са били освен Рахой, още седем лица, заемали важни постове в НП или в правителството. Най-напред това е бил кабинетът на Хосе Мария Аснар (1996-2004 г.), а после този на Рахой (2011-2018 г.). Според Барсенас тези плащания в брой са имали за цел да позволят получателите им да запазят, докато са в правителството, същото общо възнаграждение, което са получавали като депутати от НП. Тогава освен депутатска заплата, те са получавали и пари за представителни разходи.

"Черната каса" се използвала и за награждаване на сътрудници, които НП искала да поглези", каза още Барсенас.

Бившият премиер Рахой трябва да бъде изслушан като свидетел по делото, което се очаква да продължи до месец май в Сан Фернандо де Енарес, близо до Мадрид.

Аферата доведе до сваляне на правителството на Рахой през юни 2018 г. с вот на недоверие, внесен от сегашния премиер социалист Педро Санчес. Самият Барсенас получи присъда от 29 години затвор, които в момента излежава.

Още по темата

Руско активно мероприятие ли тече срещу България? Този път през Брюксел*

Предишна новина

Is a Russian active conspiracy taking place against Bulgaria? This time through Brussels*

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.