Обвиненията по делото за Фонда за лечение на деца били схематично преписани от НК

Обвиненията по делото за Фонда за лечение на деца били схематично преписани от НК
Павел Александров, снимка: БГНЕС

Повдигнатите обвинения на бившия шеф на Фонда за лечение на деца Павел Александров и на още четирима служители са схематични и изглеждали като преписани текстове от Наказателния кодекс. Това заяви днес пред журналисти адвокат Диана Ангелова, която защитава Александров.

"Така ние няма как да изграждаме защита", коментира Ангелова, цитирана от БТА. Адвокатката обясни, че Александров и съпругата му Мария искат на семейството да бъдат върнати ценности, които бяха иззети при акцията по задържането на бившия шеф на фонда на 20 април.

Ангелова заяви, че ще депозира молба за това, като към нея ще бъдат приложени всички сертификати, удостоверяващи произхода на монетите. Отделно от това, в монетния двор имало списък за закупените монети. Освен това Павел Александров не е имал достъп до сейфа с ценности, за който разследващите съобщиха, а той е бил нает от съпругата му и първия ѝ мъж, който вече е покойник.

Днес съпругата на Александров е дала показания в ГДБОП, като е представила  данъчните си декларации за доходи, удостоверяващи заеманата от нея висша банкова позиция.

Адвокат Ангелова каза още, че по време на обиските са допуснати редица нарушения и даде пример, че в описа съществува "папка с документи", без да е ясно какво съдържа тя. Часовниците пък били описвани като "сребрист" и "златист".

Част от действията на разследващите тя определи като преднамерени и с цел Александров да бъде унижен.

Първоначално прокуратурата съобщи, че са арестувани 8 души при разследване на престъпна група за корупционни престъпления. На следващия ден стана ясно, че обвинения за организирана престъпна група за повдигнати на петима души, между които и Александров. Според държавното обвинение става дума за три схеми за източване на фонда - с избор на жилище за настаняване на деца в чужбина; посредничество за логистика и избор на болница с мнение на външен експерт.

Според адвокат Ангелова Павел Александров нямало как да е одобрявал сам плащания, защото минавали през Министерството на здравеопазването за одобрение и всичко е съгласувано с обществения съвет на фонда.

Колкото до твърденията, че Александров работел само с д-р Гюрай Ходжев, Ангелова обясни, че той е бил единствен представител на турска болница в България. Тя обаче допуска, че с ареста на Александров е възможно да се цели и удар по Ходжев.

Според адвокатката целта на акцията е била назначаване на нов шеф на фонда, защото заповедта за уволнение на Александров била подготвена предварително.

Още по темата

Арестуваха мъж със 166 пластики с банкови данни

Предишна новина

Точкова иска да удължи мандата си до избор на наследник

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 4
  Печу Мух | нерегистриран
  11
  -4
  До коментар #3 от "предполагащ.... | нерегистриран":
  не просто прост адвокат, не може да обясни на подзащитния си , че това е работно обвинение.....

  Как да обясни какво е "работно обвинение" като няма такова понятия в българското право, е поне в нормативната му част.

 2. 3
  предполагащ.... | нерегистриран
  4
  -7

  не просто прост адвокат, не може да обясни на подзащитния си , че това е работно обвинение.....

 3. 2
  охо бохо | нерегистриран
  9
  -5

  "Така ние няма как да изграждаме защита", коментира Ангелова  Ега си му и констатацията!  Обвинението съответстващо т.е. "преписано" от НК ,амчи нал тъй требва да бъде уж и по НК-то?

  Явно се е родила нова защитна теза- "прекалено добре е съобразено обвинението с изискването на НК,което обстоятелство не дава шанс за защитата на подсъдимия"... :)

 4. 1
  Цацаров герой, Пеевски герой, Еврото герой, СЗА герои, Тойчев и той | нерегистриран
  7
  -1

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.