Обвинените за корупция в Басейновата дирекция в Пловдив остават в ареста

Обвинените за корупция в Басейновата дирекция в Пловдив остават в ареста

Специализираният наказателен съд определи мярка за неотклонение "Задържане под стража" на тримата обвинени за участие в организирана престъпна група, създадена с цел искане и получаване на подкупи, длъжностни престъпления и търговия с влияние в Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" в Пловдив, съобщиха от държавното обвинение.

Директорът Цветелина Кънева, главният юрисконсулт и общинският съветник на ВМРО в Община Марица - Георги Какалов бяха задържани на 28 февруари 2020 г. при действия по разследването на Специализираната прокуратура, съвместно с КПКОНПИ и със съдействието на ОДМВР-Пловдив и СДВР.

Те са обвинени за това, че от май 2018 г., с цел финансово облагодетелстване, неправомерно издавали срещу подкупи разрешителни за сондажи на животновъди. По указание на директора подчиненият й юрисконсулт Д.Б. и други служители, извършвали масирани проверки в района на дирекцията за незаконни сондажи, и по-специално - на производители на водоплаващи птици.

При установени нередности юрисконсултът насочвал нарушителите към определена от общинския съветник хидрогеоложка фирма, която да извърши обследване, да проектира и да изготви документи по узаконяване на сондажите. За "услугата" по узаконяването били искани и получавани по 8 000 лева, вместо взиманите от другите хидрогеоложки фирми в региона 3000 лева.

Ако входирани в Басейновата дирекция документи за сондаж били изготвени от друга фирма, директорката разпореждала преписката да бъде забавена, като инвеститорът бъде насочен към "правилната" хидрогеоложка фирма.

Установени са случаи, в които участниците в групата са прикривали явни нарушения, които е трябвало да бъдат санкционирани. В тази връзка планирани или започнати от служители в Басейновата дирекция проверки са били спирани от директора.

Определението на Специализирания наказателен съд по мерките за неотклонение на тримата обвиняеми не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Апелативния специализиран наказателен съд.

Даниела Ангелова поема временно Апелативната специализирана прокуратура

Предишна новина

9500 европейци искат отзоваване на съдиите от ЕСПЧ с конфликт на интереси, сред които и Йонко Грозев

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.