Да се издирят с червена бюлетина на Интерпол българските граничари, обвинени за смъртта на бракониер, поиска турски съд

Да се издирят с червена бюлетина на Интерпол българските граничари, обвинени за смъртта на бракониер, поиска турски съд
Снимка: Pixabay

Четирима български граничари да бъдат издирени и задържани от Интерпол с червена бюлетина поиска турски съд, предава bTV. Служителите на Гранична полиция са обвинени за смъртта на турски бракониер край Резово преди 12 години.

У нас разследването на случая е прекратено от Военната прокуратура поради липса на извършено престъпление. Изводът на прокуратура да го прекрати е, че инцидентът е нещастен случай.

Съдът в Страсбург също ги оправда. Турция обаче води собствено дело и ги обвинява в причиняване на смърт поради небрежност.

Последното заседание е отложено, за да бъдат принудително доведени обвиняемите. Българите се надяват външното ни министерство и главният прокурор да декларират, че няма да бъдат екстрадирани.

На 17 април 2008 г. в района на Резово, български граничари се опитали да задържат турски бракониери на калкан, нарушили морската ни граница.
В края на миналата година Районният съд в Бургас отказа да образува дело срещу граничните полицаи Михаил Цонков, Живко Петков, Николай Костов и Николай Петков.

Делото трябваше да бъде образувано по съдебна поръчка от турския наказателен съд в Къркларели, но бургаските магистрати се позоваха на Европейската конвенция за взаимопомощ и прецениха, че едно и също лице не може да бъде съдено два пъти за едно и също престъпление.


Припомняме, че през 2018 г., тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров обеща подкрепа на българските граничари, разследвани за смъртта на турски бракониер и ги увери, че до екстрадицията им в Турция няма да се стигне.

Още по темата

Магистратите от Специализираната прокуратура: Президентът грубо погази независимостта на съдебната власт

Предишна новина

"Правен свят" - Видео обзор (13.07.2020)

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.