Обвиниха човек на Малофеев за сваления малайзийски самолет през 2014 г.


Съвместен екип от експерти, ръководен от Холандия, който разследва катастрофата със самолета на Malaysia Airlines през 2014 г. в Донбас, обвини трима руснаци и един украинец от Руското военно разузнаване (ГРУ). Според разследващите, четиримата Игор Гиркин-Стрелков, Сергей Дубински, Олег Пулатов и Леонид Харченко, са участвали в ракетната атака срещу полет МН17, съобщават световните информационни агенции.
 
Единият от обвинените агенти на ГРУ – ръководителят на руските сепаратисти в Украйна Игор Стрелков-Гиркин, е считан за човек на руския олигарх Константин Малофеев и е изключително близък с неговото подставено лице – белгиеца с руски паспорт Пиер Луврие. Имената и на тримата нашумяха у нас преди няколко години, след като именно през Луврие подсъдимият за източването на КТБ банкер-беглец Цветан Василев се опита да измъкне под носа на държавата 6 от "златните авоари", финансирани от трезора. Сред тях бе и военният завод "Дунарит", за който в последствие Василев и Малофеев направиха втори опит да заграбят – през друго подставено лице на руския олигарх – Дмитрий Косарев.
 
Четиримата обвинени сега са работели за ГРУ на сепаратистката Донецка народна република (ДНР) по време на атаката, изтъкнаха разследващите в Холандия. Гиркин, Дубински и Пулатов са руски граждани; Харченко е украинец.
 
Съвместният разследващ екип планира да съди заподозрените в наказателен съд в Хага. За да могат мъжете да бъдат съдени лично, те трябва дотогава да бъдат арестувани, което най-вероятно ще се окаже трудно. Разследващите казаха, че ще поискат от правителствата на Русия и Украйна да си сътрудничат с тяхното разследване.
 
Майката на един от 298-те загинали във взривения боинг съобщи, че четиримата ще бъдат подсъдими на процес, който ще започне на 9 март 2020 г. Силене Фредрикс-Хохзанд, чийто син и приятелката му са сред жертвите, изрази облекчение, че пет години след трагичния за нея 17 юли 2014 г. някой ще бъде държан отговорен. 
Разследващият екип, съставен от детективи и прокурори от Холандия, Малайзия, Австралия, Белгия и Украйна, обяви миналата година, че без съмнение ракета от комплекса "Бук" е поразила Боинга от полет MH17 на Малайзийските авиолинии. Бе съобщено също, че зенитният комплекс произхожда от руската 53-а зенитна ракетна бригада с база в Курск. Русия отхвърли тези твърдения и заяви, че ракетата, свалила самолета, е била на украинска територия от 1986 г. и оттогава не се е връщала в Русия.
 
Самолетът Boeing 777 изпълняваше полет от Амстердам за Куала Лумпур, като падна с 298 души на борда. Нямаше оцелели. Най-много от загиналите пътници бяха граждани на Холандия. Според официалната информация на самолета е имало 193 холандци, 43 граждани на Малайзия, 38 австралийци, 12 индонезийци, 10 британци и един гражданин на Нова Зеландия.
 
Терористите издадени от прихванати разговори
 
Имената на 12 души, замесени в свалянето на малайзийския "Боинг" над Донбас бяха публикувани от разследващата група "Белингкет" съвместно със сайта "Инсайдър" няколко часа прведи пресконференцията на Международната следствена група. Сред 12-те души са и четиримата, обвинени от МСГ. Според "Белингкет" замесените в свалянето на пътническия самолет са фигурирали в телефонни разговори, прихванати от Службата за сигурност на Украйна. Тези разговори бяха публикувани от службата, както и от международната следствена служба. Според "Белингкет" в свалянето на боинга са замесени три структури - т.нар. министерство на отбраната на Домбаската народна република (ДНР) и неговата военно-разузнавателно организация (ГРУ на ДНР), групата на Безлер и батальонът "Восток", който е сред най-големите сепаратистки групировки. "Восток" е свързан с транспортирането на "Бук" до Донбас като установката най-вероятно е дошла със свой екипаж. Презовът е бил координиран от ГРУ на ДНР и може да е сдвързана със свалянето на "Боинг"-а. Според "Белингкет" участниците в групата на Безлер също са причастни към свалянето на боинга. На върха на йерархията на участниците в тези разговори е именно Игор Гиркин, който по времето на свалянето на самолета е министър на отбраната на ДНР. След него са Сергей Дубински, шеф на разузнаването на ДНР, Александър Ходаковски - командир на батальона "Восток" и командира на групата на Безлер - Игор Безлер. При разговорите един от подчинените на Безлер - Валерий Стелмах съобщава на шефа си за приближаването на боинга, който сметнал за военен самолет. "Птичката лети към вас", казал му той. Безлер пък му дал указание по телефона да предаде информвацията по-горе. 
 
Американски съд вече призна Стрелков за виновен
 
Американски съд вече призна Гиркин-Стрелков за виновен за свалянето на малайзийския самолет и той трябва да плати 400 млн. долара компенсации на близките на загиналите пътници в зловещия авиоинцидент. Самият Стрелков е бивш бодигард на Контантин Малофеев и шеф на охраната му. Бил е в специалните части на наследника на КГБ - ФКК, където се издига до полковник. Руски сайтове и блогове още през 2014 г. разкриха връзката Луврие-Малофеев-Гиркин. В свое интервю самият Малофеев представи Луврие за свой бизнеспартньор, като посочи, че двамата споделят еднакви възгледи. Луврие, станал известен у нас с като белгиеца с московски паспорт, ръководил "бандата за 1 евро", пробвала се да отмъкне 6 от най-апетитните активи, финансирани от КТБ - Дунарит, БТК, Авионамс, НУРТС,  Фърст диджитал и ГАРБ, е посещавал Източна Украйна като доброволец, биейки се на страната на руските сепаратисти. 
 

Сотир Цацаров: Не е необходим закон за царските имоти

Предишна новина

Проф. Ем.Друмева: Президентското вето е коректив в края на законодателния процес

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.