Обвиниха служител на Разузнаването за разгласяване на държавна тайна

Обвиниха служител на Разузнаването за разгласяване на държавна тайна
снимка:freepik.com

Военно-окръжна прокуратура - София е образувано досъдебно производство срещу служител на Разузнаването, за когото има данни, че е разгласил държавна тайна, съобщиха от държавното обвинение.

Сигналът за случая е подаден до прокуратурата от председателя на Държавна агенция разузнаване (ДАР) Атанас Атанасов и е съдържал данни за разгласяване на класифицирана информация.

При извършените действия по разследването от дома на служителя са намерени и иззети множество документи с гриф „Секретно“ и „Поверително“. Военно-окръжна прокуратура – София повдигна обвинения на А.З. – служител на ДАР за това, че е разгласил информация, представляваща държавна тайна, която му е станала известна при изпълнение на служебните си задължения и от това са могли да настъпят особено тежки последици за сигурността на държавата – престъпление по чл. 357, ал.2, вр.ал.1 от НК.

С прокурорско постановление на лицето е определена мярка за процесуална принуда, задържане за 72 часа до довеждането му пред Софийски военен съд с оглед искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

За извършеното престъпление Наказателният кодекс предвижда наказание лишаване от свобода от пет до петнадесет години.

Още по темата

ДАНС ще провери банката, от която Божков е теглил парите, с които твърди, че си е купувал спокойствие от властта

Предишна новина

Властта вече с охрана и от МВР

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.