Обвинители и следователи от цялата страна се противопоставиха на опитите за политизиране на избора за главен прокурор

Обвинители и следователи от цялата страна се противопоставиха на опитите за политизиране на избора за главен прокурор

Прокурорите от Апелативната, Районната и Окръжната прокуратура във Варна, следователите от окръжния следствен отдел в морската столица, както и магистрати и служители от Добрич, Шумен и Силистра, Разград и Апелативната специализирана прокуратура се противопоставиха на опитите за политизиране на избора за главен прокурор.

Декларациите на магистратите идват след становище на съсловната организация, представляваща интересите на обвинителите – Асоциацията на прокурорите в България – изпратено до Висшия съдебен съвет (ВСС), президента Румен Радев и главния съдебен инспектор Теодора Точкова, в което оценява като недопустимо съдии да осъществяват натиск в процедурата за избор на главен прокурор, визирайки подписката на група членове на Съюза на съдиите в България (ССБ).

Становищата на магистратите и служителите също са адресирани до ВСС, президента и главния съдебен инспектор, както и до Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите.

"Прокурорите от Апелативна прокуратура - гр. Варна изцяло подкрепяме изразената позиция на Асоциацията на прокурорите в България във връзка с продължаващото политизиране на избора на главен прокурор. Отправяме призив за прекратяване на опитите за политизиране на избора за главен прокурор, тъй като подобен подход е деструктивен и уронва престижа на съдебната власт. Не следва да се допуска заради обслужване на определени политически и конюнктурни интереси да бъдат игнорирани чисто професионалните и юридически критерии за избор на главен прокурор", пишат прокурорите от Апелативна прокуратура-Варна.

"Прокурорите и следователите от Окръжна прокуратура - Варна, изразяваме нашето принципно становище във връзка с проведения избор на главен прокурор на Република България. Смятаме, че изборът протече по разписани в закона правила, при открита и прозрачна процедура. Изразяваме нашето становище, че този избор не следва да бъде политизиран, защото този подход е неконструктивен и е в противоречие с Конституцията на Република България и Закона за съдебната власт, а водещи трябва да бъдат професионалните и юридическите критерии за избор на главен прокурор. Изразяваме и подкрепа към членовете на Прокурорската колегия при Висшия съдебен съвет, защото те ясно мотивираха своите позиции, отстоявайки интересите на прокурорите, следователите и служителите в Прокуратурата на Република България", пишат и магистратите от Окръжната прокуратура и следствения отдел към нея.

"Убедени сме, че изразеното становище в отвореното писмо на групата съдии по никакъв начин не изразява мнението на цялата съдийска общност. При избора на главен прокурор бяха спазени в цялост Конституцията и Закона за съдебната власт. Висшият съдебен съвет не допусна и не позволи обслужване и налагане на политически интереси, а възприе и приложи законовия механизъм, при който бяха зачетени професионалните и юридически критерии за избор на главен прокурор. Категорични сме, че изборът на г-н Иван Гешев за главен прокурор не е политически акт, а акт на осъзната отговорност. Желанието на група съдии да компрометират процедурата по избора на главен прокурор и лично г-н Иван Гешев, целейки определени политически интереси, не намира опора както в обществото, така и в професионалната общност", пишат прокурори, следователи и служители от Добричкия съдебен окръг.

"Считаме, че с подобни действия се уронва престижа на съдебната власт и се прави опит за игнориране на професионалните и юридическите критерии, които бяха водещи при проведената процедура и беше избран г-н Иван Гешев за главен прокурор", пишат от Апелативната специализирана прокуратурата.

Още по темата

Няма правен мотив изборът на Иван Гешев да се прати към Конституционния съд

Предишна новина

Зам.-главният прокурор Иван Гешев ще участва в есенното залесяване на Асоциацията на прокурорите

Следваща новина

Коментари

12 Коментара

 1. 13
  иии | нерегистриран
  2
  -2

  Е,не се ли усетихте,че президентът няма да подпише указа?Много скоро ще внесе запитване в КС,без значение дали Ви харесва,или не.Формалната причина е процедурата,а същинската,че една партия и един човек си правят каквото си поискат.И наблюдаваме срамно поведение на колеги,наричащи се магистрати.

 2. 11
  Не виновен само Цацаров | нерегистриран
  9
  -9

  Всички са като него.... въобще съдебната система е един авгиев обор. Не от вчера при това.

 3. 10
  анонимен | нерегистриран
  7
  -12

  Какво пречи президнтът да подпише указа за избора на Гешев, и, ако счита за правилно, да сезира конституционния съд за промени в съдебната система, считам, че това е правилният ход.

 4. 9
  адвокат Иван Петров, бивш прокурор на столична апелативна прокуратура /1995 -2008/ | нерегистриран
  17
  -12

  Нова манджа в България! Компир с цаца! Компица! Ще я сърбаме пет години! Пловдивският кит е неустоим! Тримата шишковци пак ни сготвиха!  Как се готви компица: една вмирисана седемгодишна цаца, една поръчкова конпи, сланина от трима шишковци, обилно поръсена с безочливост, гарнирана с безразличие! Да ви е сладко!  Неведоми са съдбите човешки! И рибните и зеленчуковите! От цаца да се превърнеш в компир! Както казваше бай Иван: ”Щом не ги боли!”. Не душата, гъза имаше предвид!

 5. 8
  Копърков | нерегистриран
  18
  -7

  Ех, ако бяха и толкова усърдни в разследването на престъпленията по най-високите етажи на властта, колкото в писането на декларации в подкрепа на Гешев... Закривай и назначавай наново след конкурс в МВР-то.

 6. 7
  Дансаджия | нерегистриран
  11
  -11

  Аз мога да подкрепям , но съдиите - не.

 7. 6
  | нерегистриран
  19
  -7

  1. Проблем е, когато съдии дават оценка на прокурор, но не е проблем, когато такава му дават полицаи и дансаджии. По логиката на наказателния процес обаче, работата на прокурора се оценява точно от съда, а пък работата на полицая се оценява от прокурора, а не обратното.  2. Проблем е, когато политически партии оценяват избора на главен прокурор, но не е проблем, когато действащият главен прокурор ходи при политически партии, за да преценят те дали да го подкрепят за бъдещия му избор в орган на изпълнителната власт.

 8. 5
  000 | нерегистриран
  14
  -5

  До коментар [#4 Докт402672] от "":Докогато не пороменят със закон милиционерщината в ПРБ .

 9. 4
  | нерегистриран
  30
  -8

  Продължавайте в същия дух с тези "доброзорни" подписки за да може не само Президента, а и целокупния народ да осъзнае, че в България прокурорите не са независими магистрати , а пионки в една сбъркана йерархична структура, нямаща нищо общо с орган призван да защитава правовия ред и правата на гражданите.Прокурорите са подчинени не на закона, а на прищевките на един човек овластен с огромна власт, но самия той/който и да е/зависим от силните на деня в политиката.Кой печели от това положение е видно от живота ни тези почти 30 години. Сменят се имената на Главните, а резултат не просто няма, а става по-зле. Докога!?!

 10. 3
  000 | нерегистриран
  15
  -6
  До коментар #1 от "Браво | нерегистриран":
  Първи в състезанието, наречено втора вълна на "масирана служебна институционална подкрепа" се класираха следователите и прокурорите от Варна. Които май са първи и в класацията за най-малко разследвания и обвинителни актове за икономически и корупционни престъпления. Цацаров при Слави Трифонов: "От много време във Варненската окръжна прокуратура не е имало дело за корупция."

  Ама там под строй за подписи.

 11. 2
  Вълна | нерегистриран
  24
  -8

  Вълната на масова служебна подкрепа тръгва от североизток и скоро ще залее цялата страна. Слава, вечна слава!(и Радост)

 12. 1
  Браво | нерегистриран
  21
  -7

  Първи в състезанието, наречено втора вълна на "масирана служебна институционална подкрепа" се класираха следователите и прокурорите от Варна. Които май са първи и в класацията за най-малко разследвания и обвинителни актове за икономически и корупционни престъпления. Цацаров при Слави Трифонов: "От много време във Варненската окръжна прокуратура не е имало дело за корупция."

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.