Обвинители масово застават зад достойнството на прокуратурата и срещу атаките на Румен Радев

Обвинители масово застават зад достойнството на прокуратурата и срещу атаките на Румен Радев
снимка:БГНЕС

Вълна от реакции спрямо изказванията на президента Румен Радев и в защита на достойнството на прокуратурата предизвикаха уличните протести на държавния глава.

Освен декларация от магистратите от Специализираната прокуратура, с такава излязоха и редица обвинения в защита на независимостта на съдебната власт. Сред тях са районните прокуратури в Панагюрище и Пещера, както и Окръжната прокуратура - Пазарджик.

„Прокурорите изпълняват съвестно и всеотдайно своите професионални задължения. Полагат всекидневни усилия за защита на законността и справедливостта. От тяхната компетентност е повдигането на обвинения на лицата, извършили престъпления, като това им действие се основава на събрани доказателства и позовавайки се на закона. Никой друг, било то институция, политически субект или лице няма право да се намесва в тази им дейност и да оказва натиск върху действията им. Прокурорите и съдебните служители от Окръжна прокуратура Пазарджик изказваме своята подкрепа към всички работещи в Прокуратурата на Република България, които съвестно изпълняват своите задължения. Не одобряваме опитите да се очерни и омаловажи техния труд. Възразяваме  срещу всички опити Прокуратурата да бъде намесена в политически скандали и манипулации. Като съвестни и отговорни граждани на Република България призоваваме към спазване на българските закони, към уважение на институциите и спазване разделението на властите, за изграждането на силна и просперираща държава“, пишат магистратите от Пазарджик.

„Прокурорите и съдебните служители от Районна прокуратура-Панагюрище изразяваме безпокойството си от безпрецедентната намеса и изявления на представители на изпълнителната власт през последните дни, в които открито е нападната Прокуратурата на Република България поради действията си, насочени към спазването на върховенството на закона. Споделяме призивите на Асоциацията на прокурорите в България и Камарата на следователите в България за отстояване на принципа за разделението и независимостта на всяка една от трите конституционно определени власти в страната, за преустановяване на опитите за подчинение на съдебната власт, част от която е и българската прокуратура и поставянето й в ситуация на зависимост от политически субекти“, пишат магистрати и служители от РП-Панагюрище.

Емоционални в декларацията си са и прокурорите и служителите от Пещера. „Прокурорите и съдебните служители от Районна прокуратура Пещера изказваме своята подкрепа и уважение към всички работещи в системата на Прокуратурата на Република България прокурори, следователи и съдебни служители, които честно, съвестно и всеотдайно изпълняват своите професионални задължения. Възразяваме срещу опитите Прокуратурата да бъде намесена в политически борби, скандали и противопоставяния. Никой не следва да се намесва и в работата на независимия български съд, който е единственият орган, който да взема решения относно виновността на привлечените към наказателна отговорност лица. Прокуратурата на Република България винаги стриктно и принципно ще изпълнява своите конституционни и законови отговорности и задължения и никога няма да бъде поставена на колене пред политически, икономически или криминални кръгове!“, пишат те.

Магистратите от Апелативна прокуратура-Бургас също излязоха с декларация, като посочиха, че за повече от 20 години виждат за първи път толкова тежък опит прокуратура да бъде уязвена от български президент.

„Г-н Радев е български гражданин и като всеки българин има право да одобрява или не действията на прокуратурата. Неприемливо е обаче неговото мнение да бъде изразявано в качеството му на български държавен глава, олицетворяващ единството на нацията и върховен главнокомандващ на българските въоръжени сили. В българската конституция изрично е записано, че Съдебната власт е независима от всякакви политически и други странични интереси. Като държавен глава г-н Радев би трябвало да гради мостове между институциите, а не с поведението си да руши доверието в тях. Припомняме на г-н Радев, че българската прокуратура е институция с повече от 140 годишна история. През всичките тези години тя е била стожер на борбата с престъпността, независимо дали това се е харесвало на един или друг политик“, пишат прокурорите от Бургас.

„Изказването на г-н Радев, с което той поиска оставката на българския Главен прокурор, не може да бъде определено по друг начин освен като безпрецедентен опит да бъде нарушена конституционно установената независимост на съдебната власт, в частност на Прокуратурата на Република България. Всеки от нас, прокурорите от Апелативна прокуратура - Бургас, има над 20 годишен стаж като магистрат. През всичките тези години никога не имало толкова тежък опит прокуратура да бъде уязвена от български президент или друг политик, разполагащ с определена власт за периода на своя мандат. Поради тази причина ние прокурорите от Апелативна прокуратура - Бургас не можем да останем равнодушни към случващото се. Ето защо считаме себе си за длъжни да информираме Вас представителите на български и международни институции за случващото се в демократична България през 2020 година, повече от 13 години след като страната ни стана пълноправен член на Европейския съюз. В заключение заявяваме, че и за напред ще реагираме остро на всеки опит да бъде накърнена независимостта на Прокуратурата на Република България, независимо дали е осъществен от български президент, български премиер или други политици“, пише още в декларацията на магистратите.

"В обръщение, основано на конституционната възможност по чл. 93 от Основния закон на Република България, президентът Румен Радев отправи искане за оставката на главния прокурор Иван Гешев. В подкрепа на тази си позиция същият използва аргументи за упражнен „прокурорски рекет“ и за наличие на мафия в Прокуратурата. Без да се обсъжда политическата страна на това изявление, трябва да се отбележи, че то буди недоумение и тревожност. Защото няма съмнение, че същото е израз на определена тенденциозност и заинтересованост. Очевидна е връзката с предприетите от Прокуратурата законосъобразни процесуални действия по провежданите разследвания срещу длъжностни лица от президентската администрация, осъществени с предварителни разрешения от съда. С искането за оставка на главния прокурор на страната, на практика президентът оказва недопустим натиск върху самостоятелността и свободата на прокурорските органи да проведат всестранно, обективно и пълно разследване срещу президентските секретар и съветник. Това води до превишаване на конституционно определени правомощия и нарушава принципа за разделение на властите. По този начин се внушава недоверие и неуважение на гражданите към Прокуратурата като неразделна част от независимата съдебна власт. Държавният глава създава предпоставка за опасно междуинституционално противопоставяне и неизпълнява конституционното си задължение да олицетворява единството на нацията. Трябва да се напомни, че атаката на президента срещу главния прокурор се осъществява точно когато Прокуратурата на Република България предприе активни действия за разкриване на тежки престъпления, свързани с крупни посегателства върху икономическите и финансови устои на държавата от страна на лица, считани доскоро за недосегаеми. И още нещо - господин Гешев получи при избора си пълната подкрепа на всички български прокурори и продължава да я има и понастоящем, в работата си като главен прокурор. Твърденията на президента Радев по адрес на Прокуратурата, съдържащи обидни квалификации, поставящи под съмнение изпълнението на служебните ни правомощия са недопустими. Освен че представляват грубо погазване на основния принцип на правовата държава – разделението на властите, те накърняват професионалното достойнство на всички колеги, които всекидневно изпълняват нелеките си задължения, служейки на закона и на обществото", пишат и магистратите от Апелативна прокуратура-София.

Още по темата

Парламентът има право да повдигне обвинение на президента след речите му на протестите

Предишна новина

Третото публично обсъждане на модели за реформа на районните съдилища премина в района на Велико Търново

Следваща новина

Коментари

12 Коментара

 1. 12
  Димитър Стоянов | нерегистриран
  16
  0

  Въпроси към главния прокурор Иван Гешев, на които не очаквам отговор, защото обвинител №1 e инсталиран за да не дава отговори.Гешев заяви: "Политици и олигарси да плащат на провокатори, за да употребят гражданската енергия, не е ново. Новото е, че този, който следваше да е обединител на нацията - Радев, подкрепи бегълците от правосъдието. Ние продължаваме в името на бъдещето на Родината". Да започнем от там:
  1. Може ли да посочите в какво точно се състои подкрепата на президента Радев за определените от Вас като бегълци от правосъдието?
  2. Къде в Конституцията на Република България е записано, че президентът трабва да е обединител на нацията? Надявам се, че правите разлика между обединител и олицетворяващ единството на нацията (последното е записано в чл.92(1) от КРБ). Освен това в КД25/1995 г., уважаемият Конституционен съд е дал тълкователно определение какво означава "олицетворяване на единството на нацията"
  3. Защо г-н главен прокурор позволихте Божков да избяга от т. нар. правосъдие?
  4. Може ли да посочите сметките с финансови средства за т. нар. платени протести?
  5. Защо вместо да разкриете истината за корупционните схеми на Божков с изпълнителната власт и липсващите над 700 млн. в бюджета, както и причините за честите посещения на един ПР, вие се занимавате с интриги?
  6. Кога ще публикувате чатовете на премиера, министри и депутати с Божков и не само с него? Не очаквам отговор защото сте инсталиран за да не давате отговори.

  Димитър Стоянов, главен секретар на президента на РБългария

 2. 11
  | нерегистриран
  9
  0
  До коментар #10 от "RRR | нерегистриран":
  Що, подписка ли правите в Негова защита.Няма масовост ми се струва, какъв плам имаше като си го избираха.

  Събират се подписи със здрав ентусиазъм от куцо, кьораво и сакато, начело с чистачки и шофьори.

 3. 10
  RRR | нерегистриран
  6
  -1

  Що, подписка ли правите в Негова защита.Няма масовост ми се струва, какъв плам имаше като си го избираха.

 4. 9
  Глупости говориш | нерегистриран
  4
  -4
  До коментар #8 от "RRR | нерегистриран":
  Изобщо не застават - нито масово, нито зад Гешев.Шепа началници и малко хора около тях си играят да Му го поддържат.

  Ела в Русе да видиш!

 5. 8
  RRR | нерегистриран
  7
  -3

  Изобщо не застават - нито масово, нито зад Гешев.Шепа началници и малко хора около тях си играят да Му го поддържат.

 6. 7
  Борнео | нерегистриран
  15
  -3

  Нашите правомощия по закон са да повдигаме и поддържаме обвинение. Нищо друго. Всеки подпис на прокурор под подобна декларация би могъл да се приеме като политическа позиция, което е нарушение, както на Закона на съдебната власт, така и на Конституцията. Подобна декларация не би могла да изразява гражданска позиция, по простата причина, че хората се подписват под нея именно в качеството си на прокурори.

 7. 6
  Въпрос | нерегистриран
  13
  -1

  Хайде ,прокурорите да кажат защо само 6 души са подписали подписка срещу Президента ? Даже и 6 души са много.Нима достойнството на тези 6 души е изгубено ? Защо никой друг от останалите обвинители не подписва ?

 8. 5
  Трийте | нерегистриран
  10
  -13

  Мястото на прокуратурата не е в съдебната власт. По-скоро да се свиква Велико народно събрание и право в МВР. Самозабравихте се. Гешев, оставка!!!

 9. 4
  RRR | нерегистриран
  13
  -1

  Да залагаме, кои шефове ще са следващите......

 10. 3
  Този | нерегистриран
  19
  -3

  Този филм го гледахме при избора. Явно ще го гледаме и при напускането на кабинета на последния етаж на Съдебната палата

 11. 2
  | нерегистриран
  21
  -3

  Жалки сте. Дори мутрите имат повече достойнство

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.