Очаквам съдът да събори решението на ВСС за неизбирането на Нели Куцкова

Очаквам съдът да събори решението на ВСС за неизбирането на Нели Куцкова

Върховният административен съд (ВАС) да отмени решението, с което Висшият съдебен съвет (ВАС) отказа да избере съдия Куцкова за председател на Софийския апелативен съд и след това отново да се води разговор и гласуване в съвета по същата процедура. Това свое очакване за развоя по казуса със съдия Куцкова изрази пред БНР директорът на правната програма на "Отворено общество" Иванка Иванова.

Тя бе сред 28-те юристи, които подписаха вчера отворено писмо до ВСС, в което изразиха възмущение от кадровата му политика.

"Надяваме се да провокираме някакъв дебат. Единственият достоен отговор, който може да даде ВСС е след като ВАС върне за пререшаване една част от решенията, които напоследък генерират най-много напрежение в общността, да покаже мотивите, с които взема тези решения, ако ги взема отново същите или да ги пререши. За мен това е единственият достоен отговор. Не смятам за малозначителен и факта, че изтъкнати адвокати и юристи изразяват морална позиция", коментира Иванова.

По думите ѝ, скандалният елемент в неизбирането на Куцкова е не само фактът, че не беше избран председател на САС, а това, че при наличието на кандидати, за трети пореден път се проваля тази процедура. "И не получаваме никакви мотиви и обяснение защо се проваля. Не може мнозинството от членове на ВСС да изразят положително становище за качествата на съдия Куцкова, а след това тайното гласуване да служи като извинение за някои от тях да гласуват срещу нея. Какво означава мнозинството от ВСС да гласува въздържал се, при условие че има обявена процедура, имат кандидат и срещу него нищо лошо не могат да кажат?", попита Иванова.

За нея е несъмнено, че мотивите, с които се взема всяко решение във ВСС трябва да бъдат ясни, публични и да издържат разумна критика от магистратската и от по-широката експертна и юридическа общност.

Решението, което може да доведе до положителна промяна според Иванова е ВСС да остане да действа само по отношение на съдии и мнозинството от решенията в него да бъде вземано от съдии, които са избрани от самите съдии.

"Това е известният ми европейски стандарт и имам надежда, че ако това се случи, нещата ще се наредят малко по-разумно и от само себе си. Поне от страна на експертната гледна точка няма съмнение, че ВСС трябва или да се раздели на две колегии или трябва да остане да действа само за съдии и да се създаде отделен орган, който да взема кадровите решения за прокурорите. Това смесване сега пречи да бъдат установени единни критерии и стандарти за действия по отношения на толкова широк кръг от лица, които назначава ВСС", допълни Иванова.

Според нея последните 25 години са показали, че ВСС изработва общи стандарти и ги прилага произволно, защото назначава едновременно съдии, прокурори и следователи, а професионалните критерии за заемане на всяка една от тези длъжности, трябва да бъдат различни.

Още по темата

Ако всички съдии бяха послушни

Предишна новина

ВКС прати делото срещу Веселин Пенгезов във Военен съд-Пловдив

Следваща новина

Коментари

47 Коментара

 1. 47
  | нерегистриран
  3
  0

  До коментар [#41] от "До к.40":Вярно,че прилича на туркиня. Типично за този етнос закръглено лице и очи издаващи благост, прикриваща огромни комплекси. Туркините по принцип/нямам предвид тази от снимката/ са възпитани в дух на покорство и поради това и проблемите им. Тук случаят е друг. Вероятно от малка е била аутсайдер и е мачкана от съучениците си. Всеизвестно е,че децата са жестоко безпощадни в откровенността си. 2. 46
  Историята винаги се повтаря, но никога напълно идентично! | нерегистриран
  4
  0

  “Натиснете само един евреин и от всички страни ще чуете вик.” – Отто фон Бисмарк.

 3. 45
  Prodaná nevěsta | нерегистриран
  7
  0

  С участието на една фондация, министри, куца кандидатура за административен ръководител на съд, премиер от Банки, Цв.Цв., електорат от малата, бизнесмени, селяни, младежи и девойки, артисти от пътуващ цирк и др.

 4. 44
  НАЗАД, НАЗАД, МОМЕ ИВАНКЕ! | нерегистриран
  8
  0

  Предателите винаги свършват зле! Класическия библейски пример с Юда е достатъчно красноречив. Не е нужно да си завършил ЮФ на СУ, за да го знаеш, но е непростим трансцедентален грях, да не се съобразиш с Библията! А освен това, ЮФ на Санкт-петербургския университет е достатъчно авторитетен, за да те метафоризира в самоковското ти тенекиджийско амплоа!

 5. 43
  ********** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 42
  Евалла, ашколсун, машалла! | нерегистриран
  10
  -2

  "Върховният административен съд (ВАС) да отмени решението, с което Висшият съдебен съвет (ВАС) отказа да избере съдия Куцкова за председател на Софийския апелативен съд и след това отново да се води разговор и гласуване в съвета по същата процедура." Това свое очакване за развоя по казуса със съдия Куцкова изрази пред БНР директорът на правната програма на "Отворено общество" Иванка Иванова. Бихте ли дали снимка на нейните подчинени, г-да от Legal World? Щом тази директорка на "Оpen Market" има такава физиономия, какво ли може да се очаква за тези на нейните подчинени! И бихте ли обяснили защо не сте изтрили к.19,съдържащ фразата "15-17, колкото и пъти да сев ключиш, направо цепиш мрака с тъпотиите си.Всички виждаме от къде е атаката, от политически зависимите от Кой и пиковите му медии." Или за онези от Оупън маркет и и протестърите всичко е разрешено?! Евалла, ашколсун, машалла!

 7. 41
  До к.40 | нерегистриран
  7
  -2

  Е, и на мен ми изтриха коментара, защото в него бях написал, че И.И. ми прилича на туркиня, току що свалила своето фередже и застинала в доволна усмивка, че някой й обръща внимание и дори публикуват мнението й в "Правен свят". Ама тя действително ли е туркиня, или модераторът се е престарал? Каква верска основа бе, боже, в днешна България туркиня/турчин или Бойко от Банкя звучи гордо.

 8. 40
  по повод изтриване на мнения | нерегистриран
  10
  -2

  Добре де,за трети път триете коментара ми,защото съдържа определението "тъпашка" физиономия. Ще перефразирам.Иванке изглеждаш като ниско интелигентна мома дошла за малко на място,което не й подхожда и даваш мнения по материя,коато определено ти е чужда. Къде е свободата на словото администратори на сайта? Май при вас е избирателно. Разрешено е само,когато се плюят съдии и прокурори.

 9. 39
  ********** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 38
  Дължите обяснение | нерегистриран
  10
  -1

  К.19, би ли превел/а какво означава думата „ключиш” в изречението „15-17, колкото и пъти да сев ключиш, направо цепиш мрака с тъпотиите си.”, както и самият смисъл на това изречение? Че си протестър или някой от Политбюро на ССБ е ясно, но човек трябва яко да си изпусне нервите, та да се държи по този начин и да пише като хамалин… Ни виждаш ли,че почти всички коментари са против съдия Куцкова, а вие си умирате от яд,че няма да мине „вашето”… Това няма да е за последен път, уверявам те. Все пак имайте впердвид,че в провинцията не обичат и не уважават ССБ и соросчетата. Особено след тази снимка на леля Ванче и нейното направо провокативно поведение. PS: Между авторите на к.15 и к.16, съдейки от изказа и употребяваните думи, както и от начина на формиране на поустовете и тяхната насоченост няма нищо общо. Язък за парите, които дава „Америка за България”. Така ще си отидат зян… 11. 37
  Юрий Ленев | нерегистриран
  1
  -3

  Ясене, ще си развалиш маникюра от толку тракане по клавиатурата във форума. Земи почини малко)))))

 12. 36
  444 | нерегистриран
  11
  0

  Иванке, толкова бях възмутена от доволната физиономия, с която са та тапосали от Правен свят,че не ме сдържа да допълня: Решенията на ВСС не се събарят, мила ! Това да не са ти мазните борби от родния ти край. Добрия юрист, каквато ти претендираш да си, има прецизен изказ, Иванкееее !!! Бойко Борисов може да "разваля" ВСС, ама на теб не ти прилича да "събаряш" решенията на ВСС.

  А, ако случайно Правен свят не са те цитирали точно, ще ме прощаваш !

 13. 35
  Ясно е | нерегистриран
  12
  0

  Ами няма да я изберат Куцкова, като е слаб юрист така е. Например сега вместо да си пусне жалбата директно до някое чуждо посолство, тя направо до ВАС. Ами не става така, демокрация е нали. Пък и тази жалба да я беше консултирала с някой известен консултант с признати от ВАС консултни възможности за 1 милион, например. Така е които не познава правото в България.

 14. 34
  Полковника | нерегистриран
  2
  -1

  Мммм, обичам миризмата на подрани членове на ВСС сутрин)))))

 15. 33
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.