Очаквано: Разпуснаха Временната комисия за новата Конституция

Очаквано: Разпуснаха Временната комисия за новата Конституция
Депутатите разпуснаха Временната комисия за новата Конституция, снимка:БГНЕС

Със 112 гласа "за", 0 против и 1 въздържал се парламентът отмениха решението за създаване на Временна комисия, която да разглежда новата Конституция, предложена от ГЕРБ. Комисията бе създадена на 2 октомври, като имаше за цел да организира обсъждания между експерти конституционалисти за идеи по нов основен закон.

Тя бе оглавена от Десислава Атанасова от ГЕРБ и заседава само веднъж в рамките на 20 минути. В нея отказаха да се включат депутати от БСП и ДПС, а Конституционният съд започна дело, като всички постъпили становища на юристи в съда посочваха, че комисията е противоконституционна.

Действията на депутатите по разпускане на Комисията са напълно очаквани, след като в сряда Народно събрание не можа да събере необходимите 160 гласа "за" свикването на Велико Народно събрание за приемане на нов основен закон. Нещо повече, по информация на "Правен свят" очакващото се на 1 декември решение на Конституционния съд по въпроса за решението за Временната комисия е трябвало да гласи, че тя е противоконституционна. С решението си от петък за разпускането на Комисията депутатите на практика обезсмислиха решението на конституционните съдии, поради липсата на предмет.

Още по темата

Съсловните организации на прокурори и следователи инициират поставянето на бюст на Удроу Уилсън в София

Предишна новина

Хакери от Северна Корея атакуват фирми, разработващи ваксина

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.