Одитор, набеден в лъжа, ще съди финансовия надзор


Одиторската компания "РСМ България", която бе набедена в лъжа и фалшифициране на документи, обжалва решението на Комисията за финансов надзор (КФН), с което бе отстранена от проверката на активите на пенсионните фондове и застрахователите. Това съобщиха от дружеството във вторник, предаде БТА.
"Независимо, че на 7 септември получихме по имейл официалните решения на КФН, ние все още нямаме никаква информация относно проведеното така наречено "разследване" срещу нас. Ние не знаем кога е започнала проверката, по чия инициатива и от какво е предизвикана", твърдят от РСМ България.
Оттам посочват още, че проверките на възложените й 9 фонда и 15 застрахователни компании е била достигнала над 50% преди отстраняването, а за някои дружества - и повече. "Гарантираме за качеството на изпълнението на ангажиментите до момента на отстраняването ни", казват от РСМ България.
Според съобщение на КФН от началото на септември разследване, извършено от Управляващия комитет и КФН е разкрило, че документите, предоставени от компанията, съдържат съществена невярна информация. Установени са неистински данни, предоставени в процеса на избор и назначаване на независими външни консултанти за извършване на прегледи на активите на пенсионните фондове и балансите на застрахователите.
Редица международни партньори, които са били подадени от "РСМ България" ООД като членове на екипите, са заявили по време на разследването, че не им е известно да са включени в такива прегледи и посочват, че подписите върху техните автобиографии не са положени от тях. Някои от тях дори заявяват, че подадените техни автобиографии са неверни.
Преди няколко дни КФН обяви, че вече е одобрен списъкът с новите одитори, които ще проверяват бившите клиенти на "РСМ България".
Не е ясно какво ще стане с мащабната проверка на небанковия сектор, ако съдът се произнесе в полза на отстранения одитор.

Единствената потвърдена история на ударен от метеорит човек

Предишна новина

Не се продава туй, що вече е завлечено

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.