Офшорка на Цветан Василев ще връща 125 млн. евро на КТБ


Фирма на банкера беглец Цветан Василев бе осъдена да върне 125 млн. евро на КТБ. Това става ясно от решение на Софийския градски съд от 3 декември. 

Делото е образувано по искане на синдиците на фалиралата банка Кристи Маринова и Ангел Донов. С парите да се попълни масата на несъстоятелността на обявената в несъстоятелност банка, е постановил съдът.

Магистратите са приели, че чрез поредица от заеми, отпускани на различни фирми от страна на КТБ, е финансирана покупката на БТК. 

Фирмите преразпределят кредитите, които стигат до дружеството V2 Investment, регистрирано в Люксембург, което купува телекома. Тогава в сделката Цветан Василев държи мажоритарния дял, а останалата част е разпределена между VTB Capital и кредиторите на БТК. V2 Investment e част от цяла верига офшорни дружества, с които банкерът беглец се пробва да прикрие следите от заемите, отпуснати от КТБ, а след това и да се пробва да отмъкне телекома от държавата и синдиците на трезора.

От решението на съда става ясно, че и досега нито стотинка не е върната на КТБ от отпуснатите 125 млн. евро. Офшорката на Цветан Василев се е опитала да оспори част от задълженията, като е претендирала, че за 85 млн. евро е изтекла погасителната давност.

Правната комисия в НС прие ограничения за машинното гласуване

Предишна новина

Диктатура на малцинството

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.