Ограничението за плащания в брой мина на първо четене


Поетапното понижение на прагa за плащанията в брой мина на първо четене в Народното събрание със 102 гласа "за". Промените са записани в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), а идеята е таванът за кешови разплащания да падне от 10 хил. лв. в момента до 1000 лв. през 2019 г.

Мярката цели да се ограничи сивата икономика, като това е поредният опит на Министерство на финансите да я прокара. От дебатите в зала сега стана ясно, че затягане на ограничението за плащанията в брой отново е под въпрос.

Останалите промени в ДОПК са свързани със задължението на България да се присъедини към автоматичния обмен на финансова информация между данъчните администрации в ЕС. Той стартира през есента на тази година, а законовата рамка, която урежда как да се случва, трябваше да бъде приета още през миналата. Друга част от промените са свързани с ограничения за прехвърлянето на компании с неплатени данъци и осигуровки и разширяването на фискалния контрол върху акцизните стоки.

До 1000 лв. през 2019 г.

Към момента всяко плащане под 10 хил. лв. може да се извърши в брой, а над тази сума - задължително по банков път. С предложените изменения обаче този праг ще започне да пада: на 5 хил. лв. от август тази година, до 3 хил. лв. от 2018 и до 1000 лв. от 2019 г. Според Министерството на финансите, които са изготвили и предложили законопроекта, това ще намали сивата икономика, а и е в съответствие с наложилата се практика от другите държави в ЕС.

Същото важи и за плащане по договор, общата сума на което надхвърля лимитите. Тоест, ако през 2018 г. човек подпише договор за плащане на 5 хил. лв., дори и отделните вноски да са по 500 лв., те пак ще трябва да се плащат по банков път, тъй като общата сума по договора е над законовото ограничение.

Под въпрос

Предложението не е ново. Опитите за понижаване на лимитите за кешови разплащания са били на дневен ред вече няколко пъти, но резултатът е един и същ всеки път - предложението се отхвърля. Мярката продължава да предизвиква спорове и сега. Например Конфедерацията на работодалите и индустриалците в България (КРИБ) отбелязва, че понижаване на тавана за разплащанията може да доведе до административни затруднения и по-високи разходи за малкия бизнес. Те предлагат прагът да падне на 5 хил. лв. и да се запази поне година, за да може да се оцени ефектът от промяната.

Все още не е ясно какви промени ще претърпи проектът на второ четене. От "Обединени патриоти" например вече заявиха, че ще подкрепят по-голямата част от предложенията, но ще искат да се запази прагът от 10 хил. лв. за плащанията в брой.

Природата на съд за потопа в Аспарухово

Предишна новина

Съдия отказа да гледа делото за мръсния въздух в София, защото е увредена от него

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

 1. 1
  Ганьо Балканский | нерегистриран
  1
  0

  Гледам, че не само при приподписването на касационните жалби от адвокат, но и за плащанията по банков път е пропуснато задължителното изискване документите да се поръсват с гюлово масло. А как ще се борим със сивата икономика, ако преводния документ не е поръсен с гюлово масло, та икономиката да стане от сива - розова? Господа депутати, допълнете за поръсването за гюловото масло, пък после ако щете сложете, че и документите за банковия превод да трябва да се приподписват от адвокат.

  Гуньо Адвокатина и Ганьо Балканский - производител на гюлово масло

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.