Около 15 хил. души чакат да получат българско гражданство от 2013 г.


Около 15 хил. заявления за получаване на българско гражданство са "висящи" от 2013 г. досега заради липсата необходимите документи. Това каза пред журналисти зам.-министърът на правосъдието Петко Петков, който беше изслушан в парламентарната комисия за българите в чужбина.

Той уточни, че това се отнася единствено за процедурата по придобиване на българско гражданство по произход в случаите, в които документите – удостоверението за български произход, издадено от Държавната агенция за българите в чужбина не е съпътствано от официални документи, които потвърждават произхода, обясни зам.-правосъдният министър Петко Петков.

Проблемът е от 2013 г., когато Съветът по гражданство, след решение на Комисията за защита на личните данни и становище на Върховната административна прокуратура, е решил, че този официален документ е задължителен, уточни Петков.

Той добави, че най-много са чакащите от Македония – около 10 хил. души, но има и заявления от Албания, Косово, Сърбия, Украйна и Молдова.

За тази година "висящи" заявления са 4000, като при 1000 от случаите заявителите впоследствие са се сдобили с необходимия документ.

Министърът на правосъдието Христо Иванов, който също присъства на изслушването днес, се ангажира до месец да представи пред комисията анализ на ведомството, който да послужи за бъдещи законодателни инициативи за решаване на проблема.

През 2014 г. 38% от обществените поръчки са с нарушения

Предишна новина

Задържаха 19-годишно момиче за убийството на младежа от Жинзифово

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    Адвокат Атанас Панчев | нерегистриран
    1
    0

    Трябва да се улесни процедурата по придобиване на българско гражданство.Особено за етническите българи от Македония Молдова Украйна Банат и Бесарабия.Не виждам смисъл да ги мотаят с години като това са хора с български имена говорят езика а и техните деди са българи.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.