Окончателно! Съдът отказа да пусне предсрочно наркобоса Маникатов от затвора


Апелативният съд в София отказа да пусне условно предсрочно от затвора известния наркотрафикант и сочен за жертва на Наглите Васил Маникатов, отменяйки решението на градския съд.

Маникатов излежава 23-годишна присъда по 4 дела, осъден основно за наркотрафик

Досега е изтърпял 15 години, 1 месец и 15 дни.

Съдията от градския съд Вера Чочкова, която реши да пусне рецидивиста, прие, че казусът отговаря на законовите изисквания. Тя раздели присъдите му, въпреки че те са минали през кумулация, и прецени, че наркобосът излежал наказанието си от 8 г. затвор за опасен рецидив. "Първоинстанционният съд абсолютно неправилно е разделил общото наказание на две – едно от 15 години и едно от 8 години "лишаване от свобода", недоумяват защо съдиите Невена Грозева, Пламен Дацов и Светла Букова.

От съда посочват още, че наказанието от 23 г. затвор на Маникатов е общо и е за опасен рецидив, недопустимо е да бъде разделяно. Магистратите се позовават на задължителна съдебна практика. При това условие, за да може да бъде пуснат предсрочно от затвора, Маникатов трябва да е изтърпял поне 2/3 от наказанието.

"Софийски градски съд е определил изпитателен срок неясно защо и безмотивно от 2 години, а не от 3 години, въпреки че има остатък от 6 години и 6 месеца и 2 дни, който не е малък по всякакви показатели", казват за срока от САС.

Съдиите коментират и поведението на Маникатов в затвора. "По отношение на доброто поведение и липсата на нарушения може да се приеме, че е също положителен аспект, но и не трябва да се забравя, че това е правило и задължение на лишения от свобода, а не изключение". 

Датският премиер обвинен в корупция, прекарал отпуската си във вила на бизнесмен

Предишна новина

Еврокомисарите Мария Габриел и Вера Юрова защитиха Истанбулската конвенция

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.