Окончателно: 12 години затвор за рецидивист за бягство от затвора и за отвличане

Окончателно: 12 години затвор за рецидивист за  бягство от затвора и за отвличане

Върховният касационен съд (ВКС) потвърди решение на Великотърновския апелативен съд и осъди, по повдигнатото от Окръжна прокуратура – Ловеч обвинение, лишен от свобода за бягство от затвора и за отвличане, при условията на опасен рецидив. За престъпните деяния извършителят бе осъден на 12  години лишаване от свобода, при първоначален строг режим, съобщиха от държавното обвинение.

Борис Иванов излежавал 13-годишна присъда за блудство и кражби и избягал от обекта, където работил. Бил преместен в началото на юни 2018 г. в общежитие от отворен тип, защото излежал повече от половината си присъда. "Започнал е изтърпяването на наказанието през 2011 г. Изтърпял е 7 години от наказанието си, което е общо 13 години. Това е дало възможност неговият режим да бъде сменен и той да бъде преместен в общежитие от открит тип. Това се е случило в началото на месеца. Успяхме вече да извършим съответните проверки - ходенето му в затворническото общежитие е извършено в пълно съответствие с нормативните изисквания", обясни тогава зам.-министърът на правосъдието Николай Проданов.

След бягството Иванов бе предаден на съд от Окръжна прокуратура-Ловеч и признат за виновен за това, че на 21 юни 2018 г., като затворник в Затвора-Ловеч, изтърпяващ наказание лишаване от свобода, избягал от затвора и за това, че на 23 юни 2018 г., в гр. Летница, отвлякъл П.П. (в чиято къща е потърсил убежище), като деянието е извършено при условията на опасен рецидив.

Решението на ВКС не подлежи на обжалване.

Още по темата

Президентът саботира избора на специалния разследващ главния прокурор – прати го при конституционните съдии

Предишна новина

Правосъдният министър иска допълнителни данни за идеята за прекрояване на столичния съдебен район

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.