Окончателно: 9% ДДС за виното и бирата в ресторантите от 1 август

Окончателно: 9% ДДС за виното и бирата в ресторантите от 1 август

Нискоалкохолните напитки като вино и бира, заедно с услугите на туристическите оператори и екскурзиите със случаен превоз вече ще бъдат облагани с ДДС ставка в размер на 9%, съобщи Dariknews.

Депутатите одобриха предложението на „Обединени патриоти“, подкрепено от коалиционния им партньор ГЕРБ и на практика разшириха още кръга от стоки и услуги, облагани с по-нисък данък. Мярката е временна и ще действа от 1 август т. г. до 31 декември 2021 г., а целта и е да подкрепи туристическия бранш, който бе един от най-силно засегнатите по време на епидемията и извънредното положение.

В последния момент към тази група бяха добавени още фитнесите и спортните съоръжения, сред които басейни, игрища, зали за тренировки и други.

„Това е свързано с пакетирането на целия туристически бранш под една единна данъчна ставка. Ефектът от намаляването на данъка вече е налице. Мярката дава своите резултати за храната, за ресторантите. Сега, с виното и бирата, ще завършим този свой жест в помощ на бизнеса. Не става въпрос само за подпомагане на туристическия бизнес, но косвено подпомагаме и производството на тези две напитки, които в над 90% са българско производство“, аргументира предложението лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Твърдо против мярката се обяви Румен Гечев от БСП, който определи намаляването на ДДС за вино и бира като „екзотично предложение“.

„Първо – десетки хиляди български фирми са във фалит. Увеличава се безработицата с десетки хиляди, ние ще намаляваме ДДС-то на вино, бира, фитнес, гимнастика, плуване. Те сега безработните българи отиват на „Златни пясъци“ и на луксозните курорти. Уволнените пред 3-4 месеца гасят мъката с много вина и бира. Това е чудесно“, разкритикува предложението той.

Според него, ако се мисли за по-ниска ДДС ставка за някои стоки, това трябва да бъдат лекарствата и някои храни. „Никъде в ЕС няма диференцирана ДДС ставка за алкохол“, допълни Гечев и продължи: „Ами включете и водката тогава, тя също върви през лятото“. Депутатът заговори и за евентуални санкции от Брюксел заради тези промени.

Депутатите приеха и текстове, даващи възможност на туроператорите, взели аванси от своите клиенти, но изпаднали в невъзможност да осъществят пътуванията, да предложат заместващ ваучер, а ако клиентите откажат – срокът за възстановяване на сумата да бъде до края на годината.

Още по темата

Трима кметове и началник на РДНСК-Бургас се оказаха в конфликт на интереси

Предишна новина

Онлайн бележка за извършени продажби, вместо касов бон, ще издават електронните търговци

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    Кръчмарски | нерегистриран
    0
    0

    По този начин се утвърди кръчмарщината не само като официална държавна политика, но и като практическо действие. Ние мислехме, че ще намалят ДДС за книгите, в това число и учебниците, театрите, културните обекти, ще раздадат помощи на свободните професии, ще повишат заплатите на преподавателите в университетите, ще повишат детските надбавки, ще стимулират оставането на младите тук, вместо да стягат куфарите за Терминал 2. Кръчмарите винаги са били галениците на всяка власт. Ако всички читави хора се изнесат оттук, кой ще остане ? Обслужващият персонал, т. е постоянният електорат.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.