Окончателно: Адвокатите ще оценяват клиентите си за рискове от пране на пари при финансови сделки

Окончателно: Адвокатите ще оценяват клиентите си за рискове от пране на пари при финансови сделки

Висшият адвокатски съвет (ВАдвС) окончателно прие Единните вътрешни правила за контрол и предотвратяване изпирането на пари и финансирането на тероризма, съобщиха от органа.

Както „Правен свят“ писа, основните мерки, които по-конкретно ще трябва да бъдат спазвани от всеки адвокат, който планира сделка с клиент, отнасяща се до каквито и да било финансови операции, са: идентифициране на лица чрез комплексна проверка на клиентите; събиране и изготвяне на документи и друга информация при условията и по реда на ЗМИП; съхраняване на събраните и изготвените, за целите на ЗМИП, документи, данни и информация; оценка на риска от изпиране на пари; разкриване на информация относно съмнителни операции, сделки и клиенти в предвидените от закона случаи; разкриване на друга информация за целите на ЗМИП.

Правилата ще бъдат публикувани на сайта на Висшия адвокатски съвет до края на настоящата седмица. След което ще започне да тече законовия 14-дневен срок, в рамките на който всички адвокати ще трябва да подадат декларация до колегията, в която членуват, че са запознати с приетите от ВАдвС правила.

Междувременно, от адвокатурата са приели и принципно решение да бъде открита процедура за иницииране на искане до Конституционния съд (КС) за обявяване на противоконституционност на разпоредби на Закона за мерките срещу изпирането на пари, като противоречащи на чл. 134 от Конституцията. Срокът за подготовка и изпълнение на това решение е до заседанието, което трябва да се проведе на 18 септември 2020 г.

Един от мотивите е свързан с разбирането, че спазването на правилата за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма не може да засяга по какъвто и да било начин прилагането на принципа на професионалната тайна, в случая с адвокатите – адвокатската тайна.

От ВАдвС припомнят, че при извършената през 2017 година Европейска наднационална оценка на риска от изпиране на пари и финансиране на тероризъм беше очертана рамката в Европейския съюз, относно борбата с изпирането на пари. Според нея индивидуалният адвокат не може да разполага с инструментариума, присъщ например на финансовите институции, както и на лицата, на които държавата е възложила със закон изпълнението на определени властнически функции – нотариуси, ЧСИ и пр.

Така ВАдвС, в изпълнение на задължението си по чл. 100 от ЗМИП, извърши секторната оценка на риска от изпиране на пари и финансиране на тероризъм при дейността на адвокатите, в която бяха отчетени нивото на риска в дейността на адвокатите към изпирането на пари, критериите за съмнителни операции, сделки и клиенти. Адвокатурата отчете и, че адвокатите са потенциално уязвими от това да бъдат използвани и така неволно да подпомагат дейностите на престъпниците в прането на пари, в извършването на определени правни дейности, които да предадат легитимно лустро на престъпни финансови, корпоративни сделки и сделки с недвижими имоти, както в използването на изтънчени и сложни методи за насочване на незаконни финансови средства във и през финансовата система.

Осъден за радикален ислям опитва да спре избора на Тодор Деянов за апелативен прокурор на Пловдив

Предишна новина

Словакия гони трима руски дипломати заради шпионаж

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    Николай Григоров | нерегистриран
    0
    0

    Много проста врачанка, която стои зад звуковите атаки. Приятелката й Смилена Татарска е обща ку...ва. Накъде отива този свят. Желаеше ме и ме преследва от много време. Похвали се колко "голяма" е станала. ...https://advokatyordanova.com/

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.