Окончателно: ЕИСС ще заработи по райони от догодина, ВКС ще е последен

Окончателно: ЕИСС ще заработи по райони от догодина, ВКС ще е последен
снимка:БГНЕС

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) окончателно взе решение за бъдещето на Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС) от началото на идната година. Така с решението на кадровиците ще се приеме план за възобновяване на дела в ЕИСС, съобразно степента на натовареност на съдилищата и регионите, а по-конкретно: 1 януари – за апелативен регион Велико Търново и за военните съдилища; 1 март – Бургаски апелативен район и Варненски район, както и специализираните съдилища; 1 април – Пловдивски апелативен район; 1 май – Софийски апелативен районен, в това число СРС и СГС; 1 юни – ВКС.

Трябва да се изготви и график за задължително обучение на магистрати и служители от съответната група при възстановяване на работата в ЕИСС, както и да продължи работата на вече образуваната работна група от магистрати, кадровици и служители, които да продължат да предоставят задачи за доработка на Информационно обслужване. Ще се даде възможност на всички съдилища и по-рано, преди предвидения график, да се включат в работата с програмата.

Самият план за действие бе обширно обсъден и приет от Съдийската колегия във вторник и представлява смесица от идеите на кадровиците Даниела Марчева, Боряна Димитрова, Георги Чолаков и Олга Керелска. Всеки от тях предложи своя схема за реакция след 1 януари 2021 година, но накрая членовете на Колегията се обединиха, че най-важният фактор при определяне на графика за рестартиране на ЕИСС във всички съдилища трябва да е натовареността.

В рамките на Пленума всички членове бяха единодушни, че този вариант е най-удачен. Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков посочи, че след всички обсъждания, доработки, спирания, обучения etc. голяма благодарност се дължи на всички участници в процеса. „Трябва да изразим благодарност към всички колеги от ВСС, които работиха в работната група – най-вече колегите Имова и Кояджиков – както и всички магистрати, които работиха активно от септември до днес. Мисля, че им дължим тази благодарност“, каза Чолаков.

Гергана Мутафова, която е ръководител на проекта, се присъедини към идеите на Съдийската колегия. „Аз съм наясно и знам колко много работа свърши работната група във връзка с всички предложения, които постъпиха от съдилищата, за да имаме в момента 25-та версия на ЕИСС. Тя ще продължи да се усъвършенства благодарение на тяхната работа“, коментира и Мутафова.

Работната група, заедно с Информационно обслужване, ще изготви и график за задължително обучение на магистратите и съдебните служители.

Още по темата

До 31 януари: молове и заведения - затворени, училища до 4 клас - отворени

Предишна новина

Антикорупционната комисия: Бивш заместник-кмет на Димово е в конфликт на интереси

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.