Окончателно: Главният прокурор вече ще има надзорник

Окончателно: Главният прокурор вече ще има надзорник
снимка:БГНЕС

Нова фигура на „прокурор, разследващ главния прокурор“ ще бъде създадена, като от този момент нататък „обвинител №1“ вече официално ще си има собствен надзорник. Това реши окончателно парламентът с поправки в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и  Закона за съдебната власт (ЗСВ), които бяха внесени от ГЕРБ и „Обединени патриоти“.

Новият прокурор ще има правомощия да разследва и заместниците на главния, гласят още промените. Отказите за образуване на досъдебно производство по сигнали срещу главния прокурор ще подлежат на двуинстанционен съдебен контрол, като заседанията ще бъдат закрити.

Номинации за разследващ главния прокурор ще могат да правят шестима членове от Висшия съдебен съвет, а не само от Прокурорската колегия, както бе заложено в първоначалния проект. Кандидатите ще могат и да се самономинират. Подходящия за поста трябва да има най-малко 12 години стаж, високи професионални и нравствени качества и много добра оценка от последната си атестация.

За избран ще се счита този кандидат, който получи от Пленума на ВСС поне 15 гласа в своя подкрепа от общо 25-те членове на ВСС.

Мандатът на разследващия прокурор ще бъде пет години, а не седем, както в началото бяха предвидили вносителите.

Приетите разпоредби предвиждат прокурорът по разследването срещу главния прокурор или негов заместник да може да възлага отделни действия по разследването на следовател от следствения отдел в специализираната прокуратура. Прокурорът по разследването срещу главния прокурор или негов заместник може да откаже да образува досъдебно производство, за което следва да уведоми пострадалия или неговите наследници, ощетеното юридическо лице и лицето, направило съобщението. Отказът може да се обжалва пред Специализирания наказателен съд и пред Апелативния специализиран наказателен съд, предвиждат приетите текстове.

"Тази фигура е ненужна и няма да бъде ефективна", критикува по време на краткия дебат в пленарна зала Крум Зарков от БСП.

Според промените в закона за конституирането на новата фигура, кадровият орган има 3 месеца да избере конкретна личност за поста.

Още по темата

Човешките права като утопия

Предишна новина

Словакия иска отрицателен PCR-тест и за излизане от вкъщи

Следваща новина

Коментари

7 Коментара

 1. 7
  Важното е ГЕРБ да си го изберат | нерегистриран
  2
  0

  С един куршум - два заека.

 2. 6
  ПОРЕДНАТА ГЛУПОСТ! | нерегистриран
  2
  0

  ИЛИ НИЩО НЯМА ДА РАБОТИ ,НО ЩЕ ВЗИМА ПАРИ И ЩЕ ИМА АДМИНИСТРАЦИЯ ИЛИ ЩЕ СЕ МЕСИ НА ГЕШЕВ ВЪВ ВСИЧКО.
  Поведението на мнозинството в НС е потресаващо!Каквото каже Ицето -това ще бъде!Аман оттози страх.Едни говорят на глас и му казват"Не" .Други мълчаливо правят безумия защото ги е страх!
  Която и да е хипотезата- съдебната система загива!

 3. 5
  | нерегистриран
  0
  -2

  Razledvast prokuror zvuthi mnogo dobre.Vsithki sledovateli da stanat takiva.Mnogo dobre sa go izmislili.Tazi figura otdavna triabvashe da stan fakt.Thakam i az da sam edin ot tiah.Tova e nalojitlno.

 4. 4
  станчо | нерегистриран
  0
  0

  Станчо -29.01.21г.

  1.,Поради това ,че от 1991г.,по принуда непрекъснато водим съдебни битки за правосъдие справедливост и истина ,бях осъден с присъда № 245 от 9.7.99г. по нох.д. №522/98г.РС Враца на лишаване от свобода ,вместо по чл.78 а –Глоба.Осъждането е от мездренският председател на съда ,С.Н.командирована във Враца., образувала незаконно срещу мен нох.д. № 476/97г.,преобразувано в нох.д. №522/98г.РС Враца ,Председателя на състава отказва да върне ОХ делото на прокуратурата с оглед чл.78 а НК,но нее,тъй като видно от писмо на министерството на правосъдието до Районен съд Враца ,от 1999г. ЕСПЧ изисква н.о.х.д. №522/98г.,по моя жалба заради воден срещу мен неразумен процес;
  .По което ОХ дело съм осъден без участие на прокуратурата,тъй като административния ръководител на ОП Враца ,отвежда всички прокурори по делата и преписките ни. Самоотвода не е отменен от друг съд.Доказателство за отвелата се прокуратура :-писмо №1843/2000гна ВКП.. прокурор М.Филипова.
  2.Осъден съм по жалба 1573/ от 10.4. 1996г. до РП Враца от името на дл.лице при общ.Враца -.н-к Грао . Осъждането е при неприключили преписки на съпругата ми . №№33701995г.,и 1573/96г.срещу н-к Грао ,Б.А...,които преписки Районният прокурор ,а след това станал адм. р-л на ОП Враца Д.Н.умишлено приключва след влизане в сила на присъдата ми ЛОС ,. Доказателство: пр.№3370/95г. от 26.5.2001г. пр. . 19/.2000г.III от12.06.2001г., и пр.1573/96г.на съпругата ми срещу н-к Грао,приключила с постановление за отказ от 22.01.2001г.от тогавашния зам р-н прокурор Д.Н.,бивш адм. р-л на ОП Враца.
  Така прокурора и съда избягват сблъсък между н-к Грао,с закона ,тъй като е баща на следовател в РСлС Враца ,в която служба съм разследван с дозн. №872/96г. –870/96г.на РП Враца. за което роднинство съм уведомен с писмо на директора на ОСлС Враца В.Й.изх.№ж 37 от 19.01 2000г.,което уведомление е след влизане на присъдата по нох.д.№522/98г.РС Враца ,при двуинстанционно производство след ДВ.бр.21/2000,неподсъдно на ВКсъд.
  3.Гореописаните факти доказват ,че присъдата ЛОС ,вместо чл.78 а НК, е произнесена за да бъде еднопосочно облагодетелствуван н-к Грао ,като частно лице , ,въпреки ,че жалбата му до РП Враца №1573/10.4.96г. е от юридическо лице,.. Й ,което доказва , ,че законът се прилага в зависимост от личността .,кой на кого е човек, въпреки ,че е в нарушение на чл. 6, ал. 2, пр. ІІ от КРБ, които не допуска никакви привилегии, основани на обществено положение .
  А,прокуратурата и съда са повлияни от личността на синът на н-к Грао живеещ в Мездра, от където е и осъдилият ме съдия, поради и което по ОХ дело № 522/98г. е работено , безнаказано , й както им скимне,. За да може да дарят лично на бащата на следователя неимуществени щети 2516 лв. .., в негова полза ,като частно лице.,без да има ЧЖ.
  Тъй като ,ако бях осъден на глоба по чл.78 а,това щеше да лиши бащата на следователя от процесуалното му качество на граждански ищец..

  4..Осъден съм на ЛОС,вместо по чл.78 а,от съдията от Мездра Сн.Н..За целта бях лишен , от единствения свидетел-съпругата ми, ,изгонена от съдебната зала на 9.7.99г., при произнасяне на присъдата .,тъй като щеше да докаже скалъпеният срещу мен процес., при неприключили преписки срещу бащата на следователя №№3370/95г. и 1573/96г.на РП Враца.
  Още повече ,по това ОХ дело ,съпругата ми е обвиняема , по чл.148 ал.2 НК ,по същата жалбата вх.№1573/96г.от 10.4.1996г.на н-к ГРАО до РП Враца ,който ОА е укрит. Доказателство: за наличието на ОА срещу съпругата ми е постановление №2001/от /98г.III от 13 май1998г. на Отдел следствен,.при ВКП.
  Следва искане №1377/08г. на гл. прокурор Б.В. ,на осн.чл.78 а ,оставено без разглеждане от ВКС.,оставено без разглеждане с решение№302 от 10.7.2008г. по дело №258/2008г.на ВКс,2 н.о.

 5. 3
  греб | нерегистриран
  2
  0

  греб гребе по три пъти прегребва !

 6. 2
  олеле | нерегистриран
  13
  -1

  Тия /гласувалите "за"/ не са у ред. Стига законодателствувайте. Ходете си редете листите за изборите и дано намерите по-читави от Вас.

 7. 1
  незапознат | нерегистриран
  3
  -1

  А ще се създаде ли нарочен, отделен съд за гледане на тези дела? Щом ще има специален прокурор, който да обвинява Главния не следва ли да се създаде нарочен, отделен съд-с администрация, председател, съдии, заседатели, съдебни помощници. Дори и едно дело да не Гледат-те трябва да са с високи заплати, защото са в готовност.
  Същото така трябва да има и отделен апелативен специалиален съд за дела, внесени от специалния прокурор.


  И офтопик въпрос-в коя сграда ще е администрацията към специалния прокурор, кога ще са конкурсите за прокурорски помощници и администрация към специалния прокурор. Не върви да е в същата сграда, където сега е Главна прокуратура. Къде ще е регистратурата за подаване на сигнали-не става да е в сегашния информационния център, нали идеята е сигналите да стигат директно , само и единствено до специалния прокурор, с цел да се опази тайната на името на подалия сигнала.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.