Окончателно определиха 10-годишна абсолютна давност за дълговете на физически лица

Окончателно определиха 10-годишна абсолютна давност за дълговете на физически лица

10-годишната абсолютна давност за дълговете на физически лица окончателно бе приета от депутатите в петък с гласуването на второ четене на Закона за задълженията и договорите депутатите (ЗЗД).

Така, с направените изменения, в закона се записва, че: ал. 1 С изтичането на десетгодишна давност се погасяват парични вземания срещу физически лица, независимо от прекъсването ѝ, освен когато задължението е отсрочено или разсрочено.

ал. 2 Давността по ал. 1 не се прилага за вземания:

от търговската дейност на еднолични търговци или на физически лица – съдружници в дружество по чл. 357;

за непозволено увреждане;

за неоснователно обогатяване;

за издръжка;

за трудово възнаграждение;

за обезщетения по Кодекса на труда.

По повод приватизационна сделка

По повод имущество, реституирано по реда на нормативен акт

ал. 3 За давността по ал. 1 се прилагат чл. 115 и 118.

Депутатите гласуваха и „за“ спорната поправка, с която новите правила ще важат с обратна сила, записвайки в закона, че: „За заварените случаи давността по чл. 112 започва да тече от деня, в който вземането е станало изискуемо. При висящо изпълнително производство давността започва да тече от първото действие по изпълнението, а когато такова не е образувано – от деня на влизането в сила на акта, с който е признато вземането“.

Поправките в закона ще влязат в сила 6 месеца след обнародването им в Държавен вестник.

Още по темата

Отпада задължителното болнично лечение на COVID-19

Предишна новина

Удължиха срока за регистрация на кладенци с 2 години

Следваща новина

Коментари

23 Коментара

 1. 23
  Асо | нерегистриран
  3
  0

  Взел си 700лв не можеш да го върнеш искат ти 2700 това как ви се струва нормалнолие

 2. 22
  | нерегистриран
  14
  -1

  Приетото не е абсолютна давност, а една недомислена и пълна с противоречие промяна в ЗЗД, създадена от тъпаци! Тази промяна ще създаде повече проблеми отколкото да ги разреши!

 3. 20
  | нерегистриран
  3
  -9
  До коментар #3 от " | нерегистриран":
  Президентът ще наложи вето и няма да мине. Както стана с криминализирането на споделеното пътуване.

  Не мисля, че президентът е толкова глупав, да наложи вето, а освен това ветото единствено ще забави с няколко седмици влизането в сила на поправките. То е ясно, че ще бъдат прегласувани и приети отново! Единствено президентът ще загуби няколко стотин хиляди гласа, защото засегнатите от това ще са поне толкова. Примирете се вече...

 4. 18
  Този парламент е най-некомпетнтиният от 70 години насам | нерегистриран
  15
  -6

  Това ще падне при повторен прочит на неукото законодателство.

 5. 17
  Дръндорков | нерегистриран
  5
  0

  Чета текстовете и се чеша по главата...
  Като прочетох коментарите, си разкървавих носа...
  Спрете се бе, хора, вгледайте се малко в себе си и в околните.
  На идиоти ни направиха...

 6. 16
  112 | нерегистриран
  15
  -6

  До 14: Ако "европеизация" на законодателството означава легализиране на наркотици, осиновяване на деца от еднополови двойки и абсолютизиране на "безплатния обяд" за длъжници, то да - аз съм против европеизацията на законодателството ни! Има неща, които далеч надхвърлят мащабите на моята заплата и твоя необслужван кредит, но трябва да дорастеш за тях, за да ги видиш и осъзнаеш!

 7. 15
  питане | нерегистриран
  10
  0

  Абсолютната давност служебно ли ще се прилага? Защото от тълкуване се стига до такъв извод-тази давност погасява самия дълг, а не възможноста за принудително изпълнение, липсва и препращане към чл 120(но пък има директно препращане към 115-тоест за абсолютната давност се прилагат тези текстове, за които има изрично препращане).
  А щом няма дълг, не е законно и принудителното изпълнение-тоест ЧСИ е длъжно да прекрати изпънението служебно(няма пречка длъжникът да отпави изрично искане за улеснение, но не едлъжен, поне така си мисля).
  Тоест при относителната давност се води дело от длъжника за установяване то, а за абсолютната давност-или ЧСИ то ще прекрати служебно, или длъжникът ще го поиска със заявление.


  Налице ли ще е дисциплинарно нарушение, ако ЧСИ служебно, и без искане на длъжника не прекрати изпълнението при изтекла абсолютна давност. Все пак да се изчисли периода плюс числото 10 не би следвало да е особена трудност, дори за ЧСИ.

 8. 14
  до 13 | нерегистриран
  8
  -4

  Вероятно си инсталиран в съдебната система, тоест 10 000 лв през декември, вместо на лекарите в ковид отделенията(а да.-вСвищов дори и лекари няма-вместо да им се дадат 10 000 лв на лекарите, за да отидат в Свищов парите отиват за зле функциониращата корумпирана съдебна систевма-по думите на посланик Кесетер) ще се дават на наглеци като тебе. Ако е така, коментарът ти е грозен и гнусен-получилия незаслужени петцифрени суми наготово, недоволства от това,че длъжници за дългове от миналия век няма да ги връщат.
  За сравнение
  В БАН професор с два доктората е с 900 лв заплата(това е проверимо и доказуемо) ,бонуси няма. Масово професори ходят при лихвари,за да имат средства за подаръци на внуци, и за да си платят парното-и 500 лв наистина са вече 15 -25 000 лв ако кредитът е отпреди лимитирането на лихвите, и отпреди озаптяването на частните арбитражи-което се случи съвсем неотдавна.
  Най-обгрижваното съсловие в държавата-на съдебно прокурорската недоучила групировка(че на конкурса за прокурори-им раздали казусите предварително, и пак не ги научили, та преписваха през 2015г от раздадените листчета) да недоволства от европеизацията и хуманността в законодателството(там има абсолютна давност, и то пълна абсолютна давност, а не като нашата.-частична абсолютна давност) има навсякъде в Европа-това е върха на цинизма.

 9. 13
  112 | нерегистриран
  8
  -9

  Във връзка с еуфорията по новото правило - тарикатщината ще процъфти, лошите кредити ще бъдат калкулирани в лихвите по новите, а това ще смаже наличния малък и среден бизнес, а то пък, от своя страна, ще повиши безработицата. Проста икономическа логика. Но сега Андрешко е в светлината на прожекторите, нали? Няма вече какво да го мислим - решението е взето, а последиците тепърва ще се усещат...

 10. 12
  Призив | нерегистриран
  9
  0

  Днес, 21-ви ноември в 17 ч. в София пред НС при опашката на коня срещу правителството и мутрите, обединени в едно! МУТРИ ВЪН!
  Призовавам всеки българин, който не се чувства ОВЦА и не иска да бъде превръщан в такава, да дойде и да заяви, че ПОВЕЧЕ НЯМА ДА ПРОДЪЛЖАВА ТАКА!

 11. 11
  8 ми | нерегистриран
  8
  0

  Много напън си вложил за да ми докажеш че лъжа Да приемем че лъжа а не да погледна от.друг ракурс нещата В много убедителната си теза пропущаш нещо съществено Цитираш член 739 ал 2 Абе кой пък го посади този член удобен за олигарси с милиончета в джоба пък в същото време съвсем законно обявяват фалит и несъстоятелност Как един кредит взет от фирма отива в джоба на собственика на фирмата а фирмата пък бърже фалира и по член 739 ал 2 все в парядке Джоба на момчето пълен Кредитора Държавата Работници доставчици с пръст в уста ама Законно Кой изплете тази закона възможност за кражба Кой създаде олигарсите Спа ли прокуратура през цялото това време и ред и ред други въпроси

 12. 10
  | нерегистриран
  13
  -3

  Изключително се радвам,че въпреки мощния лобизъм против този закон-провеждан от колектори, банки, съсловната организдация на адвокатурата депутатите приеха закон, в полза на "обикновения" човек.
  То не беше лобизъм, мнения, становища, статии-такъв комсомолски устрем не помня да е имало против друг закон. И то закон, какъвто има в Европа.

 13. 9
  Методи Андреев | нерегистриран
  12
  0

  Бойко Борисов не е по реформите, той е по хвалбите. Неговата хвалипъцковщина вече ни дотегна, тя вече е престъпна, опасна е за живота на хората. Този човек, в своята неадекватност към проблемите, е опасен. Вече е съучастник в убийство. Безмълвни сме вече от наглостта на управляващите и от липсата на реална представа какво се случва в държавата.
  Едно е да си в джипката, да те посрещат твои поддръжници, да ти пляскат и да ти казват, че си най-великия, най-мъдрия, най-хубавия и най-готиния. Съвсем друга е реалността. Това което се случи е дъното на позора. Хора, болни от коронавирус, да умрат на стълбите на болницата.
  Ако това беше изолиран случай, ако всичко в държавата, в здравните заведения работеше като швейцарски часовников механизъм и само там някъде, поради някакво недоглеждане, някакво объркване се е случила тази трагедия – тогава отговорни щяха да бъдат местния началник на болницата или лекаря, който не е направил необходимото. Но това не е така. Това е страшното.
  Оказва се всъщност, че здравната ни система, каквато ни я представят управляващите, не е такава. Всички тези огромни финансови средства, които те изливат там са без никаква координация и без никакво съответствие с реалността. Едно е Борисов да ти обяснява как всичко имало – лекарства, легла, апаратура, лекари, сестри… Всъщност реалността е много по-различна. Има два варианта, или тези гора са изпечени лъжци, каквито аз вярвам, че са такива, или при тях има сериозни психически отклонения и те живеят в някаква паралелна реалност. Те си мислят, че са някакви хора, които си мислят, че са направили всичко възможно и то работи както те си го представят. Истината е, че нашата здравна система е закъсала в тази действително тежка ситуация заради липсата на завършване на реформата, която някога беше започната. Тази реформа не беше довършена. Тя закъса още по времето на царя, Станишев също нищо не направи, а Борисов я бетонира. Това състояние на здравната система пълни джобовете и сметките на големите аптечни вериги и на частните болници. Тези две черни дупки в здравната ни система изсмукват огромните ресурси, който иначе е вложен. Никой нищо не направи за това, най-малкото Борисов.
  Вижте какво пише в Конституцията: „Чл. 52, ал. 1 Гражданите имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ“.
  Това пише в тази същата Конституция, която тези некадърници и мошеници, които ни управляват, защото те са точно такива, имаха претенциите, че могат да я направят по-добра. Те нищо не могат да направят, могат само ДаниКирилова конституция да направят.
  И още знаете ли какво пише в Конституцията в същия член, в ал. 3: „Държавата закриля здравето на гражданите“. Знаете ли какво означава това? Ако конституционен съдия бъде запитан какво означава този текст, аз съм сигурен, че ще каже следното: Кой е държавата? Това е изпълнителната власт. Значи изпълнителната власт има най-голям принос в това да закриля здравето на гражданите. Би трябвало да има и би трябвало да е най-отговорна по това, което й е вменено като задължения – здравето на хората. Това означава и живота на гражданите. Ако човек не е жив как държавата ще се грижи за неговото здраве?
  Излиза, че в крайна сметка според Конституцията отговорна е държавата, а в нашата държава това е министър-председателя. Още повече, че през годините неговото поведение е „Държавата – това съм Аз“. Когато трябва да дадем нещо, да се изфукаме – това съм Аз, но когато сега трябва да се поеме отговорност за смъртта, не само на тези хора в Пловдив, а и на други хора, които висяха по линейките и починаха преди да влязат в болница, тогава Борисов го няма. Скрива се зад гърба на здравния министър, зад гърба на финансовия министър и вика: „То си има министри за тази работа“.
  Абе момче, не те ли е срам? Ти си министър-председател? Още повече се вживяваш на човек, който олицетворява държавата, искаш да те виждаме в такава роля. Да де, ама не може само като те хвалят и като се пъчиш с „Аз дадох 50 лева на пенсионерите“! А когато трябва да опереш пешкира, че заради твоето безхаберие умират хора – тебе те няма? Страхливец! Това е страхливец и престъпник.
  Моят апел е към следващите управляващи: уважаеми господа политици, когато дойдете на власт и паднат тези некадърници – разследвайте ги, вкарайте ги в затворите, те са престъпници. Това нещо ако не го направите пак ще има протести.
  Вижте на всичкото отгоре какво се случва – в Парламента тези тутманици, които там уж представляват някого в България, забележете колко им е безгранично безсрамието - решават, че ако установят, че дадено лице е изнесло незаконно зад граница пари и има необявени имоти зад граница и необявени сметки, глобата щяла да е до 5% от сумата, но не повече от 15 000 лева, при първо установяване. Разбирате ли колко цинично е това нещо? Аз ако съм главен прокурор в момента ще започна тотален тараш на всички, които са гласували за тази поправка. Това означава, че тези хора крият действително огромни суми и имоти зад граница. Нали разбирате, че ако съм изнесъл над 2 -3 милиона, с какво удоволствие ще платя 15 000 лв. – муха ме ухапала. А защо не се приложи истинската норма на закона? Ако имаш необявена сметка или имот зад граница, първата работа е да се включи комисията на тутманика Цацаров и да започне разследване след като имаш необявени авоари имаш ли обяснение как си спечелил тези пари. Второто нещо е, че ако по някакъв законен начин си докажеш парите, следва да видят дали си платил данъци за това. Ако не си си платил данъците има и глоба и връщане на данъците. В случай, че не можеш да докажеш и доходи и начин на придобиване на имота – следва конфискация. А пък ако се установи, че това е станало чрез корупция, рекет, използване на служебно положение – има и затвор. Разбирате ли колко много неща могат да бъдат приложени.
  Няма думи да опиша отвращението си колко са нагли тези хора. В тази криза, в тази безизходица в здравната ни система, те уреждат престъпниците на България, тези, които са участвали в корупционни схеми, които са крали, защитават ги с този текст.
  Конфуций е казал, че когато думите загубят смисъла си, тогава гражданите губят свободата си. Всички виждаме, че точно това се случва и това е много жалко. В нашата държава думите са загубили смисъла си, защото в Конституцията пише едно, но то не се изпълнява. Ние сме загубили свободата си. Какво прави един народ, когато е загубил свободата си? Започва битка на живот и смърт. Свобода или смърт. Тези хора, които ни управляват, трябва да бъдат пометени, изчагъркани, осъдени и вкарани в затвора, защото това не бива да се случва повече в България.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.