Окончателно: От петък спират да взимат книжки за глоби

Окончателно: От петък спират да взимат книжки за глоби

От петък служителите на МВР окончателно ще преустановят практиката за взимане на книжката и спиране на автомобила от движение на водачи с неплатени глоби. Това става ясно, след като решението на Конституционния съд (КС), с което промените в Закона за движение по пътищата, регламентиращи това, бяха обявени за противоконституционни, бе публикувано в "Държавен вестник".

През лятото на 2020 г. бяха приети законовите промени, които сега КС обяви за противоречащи на основния закон, с които се приеха сериозните ограничения за гражданите с неплатени глоби да напускат страната. В резултат на промените омбудсманът Диана Ковачева сезира Конституционния съд (КС) с искане за установяване на противоконституционност на чл. 171, т. 1, б. „д“ и т. 2, б. „к“ от закона. В искането  на Ковачева се твърдеше, че те нарушават правото на свободно придвижване по територията на страната, правото на напускане на нейните предели и правото на личен живот на гражданите.

По-късно, пред Върховния административен съд (ВАС) бе образувана и частна жалба на адвокат Иглика Брусева срещу разпореждане на Административен съд (АС) - Благоевград, с което е отхвърлено искането й за прекратяване на неоснователни действия по извършването на системни проверки за невръчени наказателни постановления и/или електронни фишове по Закона за движението по пътищата и неплатени в срока за доброволно плащане глоби, наложи с тях, при преминаване на ГКПП Кулата – Промахон и на ГКПП Илинден – Ексохи. Така ВАС се произнесе, че граничните власти трябва незабавно да преустановят спирането на граждани с неплатени глоби на двата пункта.

Чрез оспорените разпоредби законодателят ограничава упражняването на основни конституционни права на гражданите, с което цели да принуди длъжниците да платят наложените им по ЗДвП глоби, като заобикаля установения законов ред за тяхното събиране. Всяко ограничаване на основни конституционни права на гражданите, което има за цел да компенсира неспособността на държавата да изпълнява задълженията си, е недопустимо в правовата държава (Решение № 6 от 2013 г. по к. д. № 5/2013 г.). Обстоятелството, че държавата не може да изпълни задължението си по принудително събиране на наложените глоби, по никакъв начин не може да бъде основание за  фактическо санкциониране на гражданите“, категорични бяха и конституционните съдии.

Още по темата

Не на шега: От 1 април отварят заведенията, но само, ако са с градина

Предишна новина

Съдебните заседатели поискаха ваксинация от съдебната система – препратиха ги към общинските съвети

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  последици | нерегистриран
  0
  0

  МВР няма да взема книжки от петък. Вероятно ще бъдат върнати и книжките на онези, на които принудителните мерки по обявените за противоконституционни основания не са влезли в сила към 02.04.2021. А какво трябва да стане с онези мерки, които към тази дата вече са влезли в сила, но не са изпълнени? Според решение на КС по КД 5/2019 би следвало народното събрание да уреди тези последици. Но по време на избори няма как да се измени скоро ЗДВП.
  Ами чл.159, ал.2 от ЗДвП, който е действащ и все още забранява връщане на СУМПС, което е отнето докато не бъдат платени глобите?

 2. 1
  Стилиян Стаматов | нерегистриран
  0
  0

  Поредната глупост случваща се в милата ни родина...
  Глобяват ги за неумението им да шофират, а после им връщат книжките... какво би ги накарало да си платят глобите, като явно нямат намерение да си ги платят.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.