Окончателно: Положителните антигенни тестове щe бъдaт отчитани като потвърдени случаи на СОVID-19

Окончателно: Положителните антигенни тестове щe бъдaт отчитани като потвърдени случаи на СОVID-19
снимка:БГНЕС

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов издаде нова заповед, според която бързите антигенни тестове се добавят като лабораторен критерий в дефиницията за случай на COVID-19.

Лицата с положителен антигенен тест щe бъдaт отчитани като потвърдени случаи на СОVID-19 в Единния информационен портал и ще подлежат на 14-дневна изолация, а техните близки контактни лица - на 10-дневна карантина, ред, прилаган и при случаите, потвърдени с PCR тестове.

Провеждането на бързи антигенни тестове ще се извършва от лечебни заведения (самостоятелни медико-диагностични лаборатории, медицински и диагностично-консултативни центрове, лечебни заведения за болнична помощ, центрове за спешна медицинска помощ, комплексни онкологични центрове) и РЗИ.

Прилагането на бърз антигенен тест следва да се извършва съобразно посочените в заповедта критерии, които включват при болни лица - провеждане в рамките на 5 дни от началото на клиничната картина, а при контактни лица - в рамките на 7 дни от последния контакт със заразен с коронавирус.

При лица с наличие на клинични симптоми, отговарящи на критериите за COVID-19 и отрицателен резултат от бърз антигенен тест, следва да се проведе изследване по метода PCR, а при невъзможност да се извърши нов бърз антигенен тест след 2-4 дни.

Направените до момента бързи антигенни тестове няма да се включат със задна дата в официалните данни за потвърдените в страната случаи.

Още по темата

Жена в черна рокля, без ръкави, с гривна на ръката и с тъмна коса е снимала Борисов в спалнята му

Предишна новина

Граждани на ЕС ще могат да влизат във Франция от Великобритания с отрицателен тест за коронавирус

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.